USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Як в Україні хочуть карати ухилянтів. Новий проєкт закону про мобілізацію

Що стосується економічних "санкцій" проти ухилянтів, то їх впроваджуватимуть лише за ухваленням суду після подання ТЦК
військовий квиток ЗСУ мобілізація ТЦК
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

У новому законопроєкті №10449 про мобілізацію, який зареєстрували у Верховній Раді, прописані покарання, які чекають на ухилянтів від мобілізації.

Якщо громадянин не з’явиться у ТЦК, то він має повідомити про причини неприбуття за повісткою протягом трьох діб. Поважними причинами визнаються:

  • перешкода стихійного характеру, хвороба, дії Росії або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк;
  • смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).

Якщо призовник добровільно протягом 10 днів від дня вручення не виконав обов'язку або не з'явився до ТЦК (зокрема, закордонної дипломатичної установи України, якщо громадянин за кордоном) без поважної на те причини, то його:

  • Обмежують у праві на виїзд за межі України;
  • Обмежують у праві керування т/з;
  • Накладають арешт на кошти та інші цінності у банку та інших депозитарних установах.

Що стосується економічних "санкцій" проти ухилянтів, то їх впроваджуватимуть лише за ухваленням суду після подання ТЦК. Раніше ці повноваження хотіли передати безпосередньо військкоматам.

Перед тим як звернутися до суду, ТЦК спочатку направлятиме спеціальну вимогу протягом п'яти днів в електронній формі (якщо громадянин зареєстрований в електронному кабінету військовозобов'язаного) або в паперовій формі рекомендованим листом поштою.

Після отримання вимоги військовозобов'язаний буде мати 10 календарних днів, щоб з'явитися до ТЦК.

Нагадаємо

Ввечері 30 січня до Верховної Ради був внесений урядовий законопроєкт, в якому оновлено певні заходи щодо мобілізації, військової служби та військового обліку.

Проєкт закону зокрема передбачає удосконалення процедури військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів та зміну призовного віку з 27 до 25 років.

Також він виключає право на відстрочку від призову держслужбовців. Це стосується працівників БЕБ, ДБР Державної виконавчої служби, Нацполіції, Національного антикорупційного бюро, прокуратури та Служби судової охорони та патронатної служби.

А також скасовує строкову службу.

Передбачається, що закон набере чинності через один місяць з дня, наступного за днем його опублікування, крім деяких його положень, які набирають чинності через вісім місяців з дня, наступного за днем його опублікування.

Член парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, нардеп від "Слуги народу" Олександр Федієнко вважає, що Рада ухвалить новий законопроєкт про мобілізацію не раніше березня.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат