USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

США можуть визнати Росію країною-агресором. Посол України пояснила, що це означає

За словами Оксани Маркарової, ключовий пріоритет на 2023 рік – надання Росії правильного статусу
Оксана Маркарова
Джерело: відкриті джерела

Україна досить довгий час веде переговори з партнерами про те, що Росію потрібно додати до списку країн – спонсорів тероризму. Про це в інтерв'ю "Суспільному" розповіла посол України в США Оксана Маркарова.

За її словами, це робиться для того, щоб Росію "називали правильно і щоб включилися обмеження, що дозволять ще більше ізолювати РФ". 

"Ми, звичайно, розуміємо, що вона не спонсор тероризму. Цей статус колись був придуманий саме для країн, які надають допомогу терористичним організаціям на їхній чи іншій території. А Росія сама терорист. Тобто це країна, у якої регулярна армія, уряд, президент, так би мовити, обраний. Вони всі військові злочинці. Вони всі займаються агресією і тероризмом. Тому одне питання – це як ми назвемо, так би мовити, Росію, інше питання – що за цією назвою стоятиме", – зазначила дипломатка.

Маркарова пояснила, що наразі до списку країн – спонсорів тероризму входять чотири країни – Північна Корея, Сирія, Куба та Іран.

Один з альтернативних варіантів, який обговорювався і який ще не ухвалений, – це знайти нову категорію для Росії й ухвалити новий закон в Конгресі, назвавши РФ країною-агресором, чи країною-терористом, чи країною-агресором, яка здійснює терористичні акти щодо цивільного населення.

"Це зараз в активному обговоренні. Для нас це пріоритет, бо ми хочемо перше – назвати правильно і надати оцінку законодавче і політично, а друге і найголовніше – це що ж буде в суті цих обмежень. І ми вважаємо, що мають бути максимальні обмеження як з точки зору законодавчого забезпечення, санкцій, обмежень, контролю експортних, які не дозволять Росії продовжувати вести цю війну. Це ще все в роботі. Це ключовий пріоритет на 2023 рік", – додала посол. 

Нагадаємо, раніше Росію визнали державою – спонсором тероризму парламенти Латвії, Литви, Естонії та Нідерландів. 

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням