USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Справа про привласнення понад 307 млн гривень Міноборони: Суд відправив Микитася під домашній арешт

У прокуратурі додають, що також у цій справі суд обрав запобіжні заходи ще п'яти особам
ВАКС
Джерело: відкриті джерела

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) обрав запобіжний захід для колишнього народного депутата Максима Микитася, підозрюваного в заволодінні понад 307 мільйонів гривень коштів Міністерства оборони України, у вигляді домашнього арешту.

Як повідомляє Центр протидії корупції, прокуратура просила взяти ексдепутата під варту з альтернативою застави в 134 млн гривень. Проте суддя Олег Ткаченко відмовився застосовувати такий запобіжний захід для підозрюваного. Натомість застосував цілодобовий домашній арешт.

Додатково Микитася зобов'язали носити електронний браслет, а також:

  • прибувати на вимогу до детектива, прокурора та суду,
  • повідомляти про зміну місця проживання й роботи,
  • не спілкуватися зі свідками та іншими підозрюваними,
  • здати закордонні паспорти.

В чому звинувачують?

За даними слідства, у 2018 році Міноборони уклало контракт на будівництво захищених складів зберігання ракет і боєприпасів ЗСУ. Збудувати їх мали до 2021 року, а загальна сума орієнтовно складала 3 мільярди гривень.

"Частиною цих коштів нардеп планував заволодіти. Проте зробити це йому заважали законодавчі обмеження, які дозволяли Міноборони сплачувати аванс у сумі лише 30% від річного обсягу робіт. З метою реалізації злочинного наміру нардеп та його помічник шляхом залучення службових осіб вищого та старшого офіцерського складу Збройних сил України забезпечили прийняття змін до постанов КМУ, які дозволяли перерахування авансу на будівництво у розмірі 80% від загальної вартості контрактів", – розповіли в Національному антикорупційному бюро України.

Так, у листопаді – грудні 2018 року Міноборони перерахувало на рахунки підконтрольного депутату товариства понад 307 мільйонів гривень. Утім, будівництво об’єкта фактично не розпочали, а виділені кошти вивели на рахунки інших підконтрольних компаній. 

Не єдина справа

Ще у 2019 році НАБУ оголосило про підозру Микитасю в заволодінні майном Національної гвардії на суму понад 81 млн гривень.

У 2020-му Микитасю повідомили про підозру в замовленні викрадення юриста в Києві.

Також у 2020 році Бюро повідомило Микитасю про підозру за фактом того, що у 2017-му підрозділ НАЕК "Енергоатом" уклав договір із підконтрольною йому компанією, за що посадовець держпідприємства отримав квартири, а екснардеп – кошти.

У 2022 році Микитасю повідомили про підозру  у пропозиції надання неправомірної вигоди в особливо великому розмірі (22 млн євро за можливість будувати метро в місті Дніпро).

Читайте також:
За 2022–2023 роки нардепи заробили 7 млрд гривень, найбільше – За 2022–2023 роки нардепи заробили 7 млрд гривень, найбільше – "Європейська солідарність"
Нардепа від Нардепа від "Слуги народу" Андрія Клочка підозрюють у незаконному збагаченні на 11 млн гривень
Гендиректор комунальної корпорації разом зі спільниками розікрав майже 10 млн гривень на ремонті доріг у Києві Гендиректор комунальної корпорації разом зі спільниками розікрав майже 10 млн гривень на ремонті доріг у Києві
"Не до душі", "не хоче бути в залі з ексчленами ОПЗЖ": Розслідувачі запитали депутатів Івахіва та Палицю, чому вони не відвідують ВР