USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Бунт правоохоронців у Дніпрі: Спецпризначенців, які відмовилися вступати в штурмовики, розформовують та все ж таки направляють до бригади "Лють"

Полк особливого призначення у Дніпропетровській області вирішили розформувати
поліція
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

У Національній поліції України вирішили розформувати полк особливого призначення у Дніпропетровській області. Причиною цього стало недавнє відео, яке ширилося соцмережами, де на підвищених тонах обговорюють переведення працівників спецпідрозділів поліції до штурмової бригади МВС "Лють". Нині ситуацію оцінили належним чином, розповів заступник голови Нацполіції Олександр Фацевич.

Розповідаємо, що відомо на сьогодні.

Полку не існуватиме

Правоохоронець назвав інцидент на Дніпропетровщині "одиничним та неприпустимим фактом".

"Оцінку ситуації надали, ухвалили рішення щодо розформування полку поліції особливого призначення ГУНП у Дніпропетровській області, тобто полку такого не буде існувати. Можливо, ухвалимо інші кадрові рішення щодо створення окремих рот для виконання специфічних функцій – охорона та інше. Всі без винятку співробітники полку будуть переведені у бригаду "Лють", – пояснив Фацевич.

Разом з тим, за словами заступника, поліцейських, які відмовляться переходити у штурмову бригаду, звільнять з врученням повісток. Один із керівників ГУНП, який був на відео, після розголошення ситуації особисто написав рапорт, його перевели в штурмову бригаду на одну з керівних посад.

"Зараз склалася унікальна ситуація, оскільки поліція особливого призначення зараз під час воєнного стану має право виконувати задачі з оборони держави. Так, ми входили в Сили оборони, але ми звернулися до МВС, а те – до Верховної Ради. Парламент нас підтримав, і в законі про Нацполіцію вказано: поліція особливого призначення при бригадах Нацполіції має право виконувати задачі з оборони держави в угрупованнях військ", – додав Фацевич.

Новини за темою: Поліція не вручатиме повістки військовозобов'язаним, – Вигівський

Завдання перед правоохоронцями

За словами правоохоронця, наразі є завдання – збільшити штатну кількість штурмової бригади "Лють", додаватимуть ще штурмові батальйони. Першою чергою вони мають комплектуватися поліціянтами з полків особового призначення.

"Це – кремінь, найбільш підготовлені наразі поліціянти, які мають бути взірцем. У нас до бригади "Лють" відкритий конкурс – і цивільної молоді, і бригад поліціянтів", – зазначив Фацевич.

Що ж сталося?

Ввечері 4 лютого соцмережами поширилося відео зборів поліціянтів у Дніпропетровській області. На зібранні йшлося про переведення правоохоронців до штурмової бригади "Лють", на що ті були незгодні.

"Ви входите до Сил оборони? Поліцейський, що, ухвалює рішення – тут хочу, тут не хочу? Тут буду захищати, тут не буду?" – говорить на відео правоохоронець, який звертається до решти колег.

Натомість йому відповідали, щоб сам це "показав власним прикладом": "Як воно нас стосується, бойове розпорядження?"

У ході суперечки також згадували й події Революції гідності.

"Ти згадай підрозділ, з якого приїхав. Ти гнида з Майдану", – лунало.

На що той відповів: "Я гнида з Майдану, а ти гнида звідки?"

На іншому відео один із поліціянтів говорив: "Скільки з Майдану пацанів загинуло? Ти не скажеш їм, що вони не герої? 18-річні хлопчики, яких убивали там, які були строковиками, яких гранатами закидували біля Верховної Ради".

Після розголосу в Нацполіції зазначили, що з’ясують усі обставини та "ухвалять відповідні рішення".

Що відомо про "Лють"?

На виконання доручення президента України 13 січня 2023 року Кабінет міністрів ухвалив постанову №30 про утворення як юридичної особи публічного права міжрегіональний територіальний орган Національної поліції – Департамент поліції особливого призначення "Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України "Лють".

Слоган бригади "Перетвори свою лють на зброю".

Об’єднана штурмова бригада "Лють" – це воєнізований підрозділ поліції нового зразка.

Її бійці – вольові та вмотивовані воїни, готові захищати Україну і нищити ворога на всіх фронтах.

Поліцейські, як представники інших підрозділів Сил оборони, які беруть безпосередню участь у війні протягом не менше ніж 30 днів, отримують статус учасника бойових дій.

Основні завдання підрозділу:

  • у взаємодії з підрозділами (військовими частинами) Збройних сил України, Головного управління розвідки Міністерства оборони України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, іншими складовими Сил безпеки і оборони участь із відсічі та стримуванні збройної агресії проти України;
  • проведення ударно-штурмових та ударно-пошукових заходів;
  • ліквідація збройного конфлікту або надзвичайної ситуації;
  • організація та здійснення заходів щодо рятування людей і забезпечення їхньої безпеки;
  • виконання завдань територіальної оборони;
  • виявлення, знешкодження та знищення вибухонебезпечних предметів (розмінування територій в разі необхідності);
  • здійснення контрдиверсійних заходів (виявлення та знешкодження диверсійно-розвідувальних сил і незаконних збройних формувань противника);
  • проведення аеророзвідки та вогневого ураження противника на території окупованих населених пунктів;
  • застосування маневру сил і засобів бригади для завдання одночасних і послідовних вогневих ударів із різних видів озброєння та невідступним переслідуванням противника (окупанта);
  • виявлення позицій ворога;
  • знищення військової техніки та живої сили противника;
  • проведення стабілізаційних та пошуково-фільтраційних заходів на звільнених територіях;
  • застосування групової тактики або тактики штурмових груп для здійснення тактичного прориву оборони противника.
Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат