USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Україна розраховує отримати від НАТО запрошення на вступ із "відкритою датою", – Єрмак

Водночас Британія стала черговою країною, яка заявила про підтримку швидкого вступу України до альянсу
україна Нато

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Україна розраховує отримати запрошення на вступ до НАТО на саміту у Вільнюсі. Про це заявив керівник Офісу президента Андрій Єрмак на вебінарі аналітичного центру Atlantic Council.

Глава ОП зазначив, що нездатність альянсу ухвалити "рішуче" рішення на саміті 11–12 липня деморалізує українців.

"Ми розраховуємо, що Україну запросять до НАТО з відкритою датою. Це може бути сигналом", – сказав він.

Варто нагадати, що раніше генеральний секретар блоку Єнс Столтенберг заявив, що під час саміту у Вільнюсі Україна не буде офіційно запрошена до альянсу.

Які країни підтримують вступ України до НАТО?

Британія

Міністр закордонних справ Джеймс Клеверлі заявив, що його країна підтримає вступ України до НАТО за спрощеною процедурою.

За його словами, Лондон підтримає пропозицію про те, що Україні не потрібно буде проходити етап Плану дій щодо членства (ПДЧ) для вступу до військового альянсу.

"Ми бачили, як Україна розвивається і розвивається неймовірно швидко. Єнс Столтенберг на неформальному саміті міністрів закордонних справ НАТО сказав, що насправді багато вимог Плану дій щодо членства в альянсі вже виконуються", – зазначив Клеверлі.

Польща

Нижня палата польського парламенту ухвалила резолюцію, в якій підтримала європейські та євроатлантичні прагнення України, повідомляє "Польське радіо".

За резолюцію із підтримкою членства України в НАТО проголосували 443 депутати, двоє – проти і семеро утрималися.

Підтримку резолюції висловили всі фракції польського Сейму, зазначивши, що вступ України в Північноатлантичний альянс зміцнить блок і відповідає інтересам Польщі. Проти виступила лише проросійська "Конфедерація", стверджуючи, що така позиція "може втягнути Польщу у світовий конфлікт".

У резолюції підкреслюється, що Україна сьогодні захищає не лише свою державність, але й спільні цінності, такі як демократія і порядок, засновані на міжнародному праві.

"Беручи до уваги жертви українського народу та його суверенне право обирати власний шлях розвитку, Сейм Республіки Польща повністю підтримує європейські та євроатлантичні прагнення України", – йдеться у документі.

Новини за темою: Європарламент ухвалив резолюцію із закликом прийняти Україну в НАТО

"Її (України, – ред.) війська стають все більш взаємосумісними з силами НАТО і набувають досвіду на полі бою. Тому з військової точки зору, вступ України до НАТО буде корисним і для альянсу", – йдеться в резолюції.

Раніше генсек блоку Єнс Столтенберг висловив переконання, що лідери альянсу на Вільнюському саміті в липні матимуть консенсус щодо моделі руху України до НАТО.

Шлях України до НАТО

Відносини між Україною й Організацією Північноатлантичного договору почалися 1992 року. Київ подав заявку на отримання Плану дій щодо членства в НАТО (ПДЧ) у 2008 році. Плани щодо членства в НАТО були відкладені Україною після президентських виборів 2010 року, на яких президентом був обраний Віктор Янукович, який вважав за краще залишити країну поза блоком.

На тлі Євромайдану та Революції гідності Янукович утік з України в лютому 2014 року. Тимчасовий уряд Яценюка, який прийшов до влади, спочатку заявив, посилаючись на позаблоковий статус країни, що не планує вступати в НАТО. Однак після військового вторгнення Росії в Україну та парламентських виборів у жовтні 2014 року новий уряд поставив вступ до блоку пріоритетом.

Новини за темою: На саміті НАТО у Вільнюсі Україна отримає алгоритм вступу до альянсу, – Міноборони

21 лютого 2019 року до Конституції України внесли зміни, норми щодо стратегічного курсу України на членство в Європейському Союзі та НАТО закріплені в преамбулі Основного Закону, трьох статтях та перехідних положеннях.

На Брюссельському саміті в червні 2021 року лідери блоку підтвердили рішення, ухвалене на саміті в Бухаресті 2008 року, про те, що Грузія й Україна стануть членами альянсу з Планом дій щодо членства (ПДЧ) як неодмінною частиною процесу та правом України визначати своє майбутнє і зовнішню політику без стороннього втручання.

30 вересня Україна подала заявку на пришвидшений вступ до НАТО на тлі анексії окупованих територій Росією.

Читайте також:
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
Путін готовий до мініоперації проти НАТО, – голова польської контррозвідки Путін готовий до мініоперації проти НАТО, – голова польської контррозвідки
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України