USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 6 9 6 0 (+910)
USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90

На саміті НАТО у Вільнюсі Україна отримає алгоритм вступу до альянсу, – Міноборони

Передбачається, що члени блока вийдуть на певний порядок вступу України до альянсу
НАТО
Джерело: відкриті джерела

На Вільнюському саміті країни – члени НАТО нададуть Україні алгоритм вступу до Північноатлантичного альянсу. Про це повідомив заступник міністра оборони Володимир Гаврилов, передає пресслужба Міноборони.

Він зазначив, країни – члени НАТО "вийдуть на певний порядок нашого вступу, який буде зафіксовано".

За словами заступника міністра оборони, незважаючи на консенсусний механізм ухвалення рішень і право вето, він сумнівається в тому, що "будуть великі проблеми" з ухваленням рішення щодо України.

"Є всі ознаки того, що Україна отримає те, що хоче в певному форматі... Уже зараз на саміті у Вільнюсі Україна має чітко розуміти, що після війни, скажімо протягом року-двох, після проведення певних процедурних речей ми будемо членами НАТО, – пояснив Гаврилов.

Гарантії безпеки для України

Лідери США і НАТО пропонують Україні модель гарантій безпеки на зразок тієї, яку має Ізраїль, повідомляє видання The Wall Street Journal

Польський президент Анджей Дуда заявив, що угода про безпеку для України в ізраїльському стилі буде віддавати пріоритет поставкам зброї і передовим технологіям. 

За словами західних офіційних осіб, знайомих з ходом переговорів, ця угода про безпеку буде пов'язана з процесом просування до майбутнього членства України в НАТО, але не призведе до фактичного повороту Організації Північноатлантичного договору в бік будь-якого конфлікту з Росією.

Новини за темою: Парламентська асамблея НАТО визнала злочини Росії проти України геноцидом, а режим у РФ – рашизмом

За даними видання, поштовхом до угоди про безпеку стало прагнення Заходу збільшити підтримку Києву, в тому числі надати танки, сучасні системи ППО американського і німецького виробництва. А також збільшити виробництво снарядів і боєприпасів, необхідних на передовій.  

За словами лідера Польщі, Байден обговорив з ним концепцію ізраїльської моделі. Зараз вона набирає обертів серед західних союзників в рамках порядку денного саміту НАТО в липні у Вільнюсі. Очікується, що угода про безпеку буде підписана після саміту.

"Ми все ще обговорюємо з Україною, союзниками і партнерами, як буде виглядати модель (угоди, – ред.)", – сказав офіційний представник США.

Новини за темою: Остаточного рішення, чи відправлять США F-16 безпосередньо в Україну, ще немає, – Салліван

Яку саме зброю або технології можуть передати Україні відповідно до угоди, не уточнили, але Варшава вже поставила Києву радянські літаки МіГ-29 серед іншої військової техніки. Крім того, Словаччина передала Україні всі обіцяні 13 винищувачів МіГ-29.

Наразі Сполучені Штати дозволили союзникам відправити в Україну винищувачі F-16. Якщо союзники, зокрема Нідерланди, вирішать постачати Києву F-16, то США погодяться на експорт. Однак офіційних запитів до адміністрації Байдена з цього приводу ще не було.

Також в Сполучених Штатах розповіли, що можуть навчити українських пілотів літати на F-16 за чотири місяці замість 18. Таку оцінку в Пентагоні дали після того, як два українських пілоти пройшли двотижневу перевірку на авіасимуляторах.

Модель безпеки Ізраїля

Ізраїль не є членом НАТО, і Сполучені Штати Америки не зобовʼязані приходити на допомогу країні за договором. Але протягом десятиліть Ізраїль підтримує особливі відносини із США як найстійкіший партнер Вашингтона на Близькому Сході, а також є найбільшим сукупним отримувачем іноземної допомоги Сполучених Штатів Америки з часів Другої світової війни.

Допомога США Ізраїлю наразі викладена у 10-річних угодах, і остання з них зобовʼязує Вашингтон надати військову допомогу на суму 38 млрд доларів у період із 2019-го по 2028 рік.

Читайте також:
У Польщі затримали агента, який пропонував спецслужбам РФ замах на Зеленського У Польщі затримали агента, який пропонував спецслужбам РФ замах на Зеленського
Через затримку допомоги Україна витратила 4 млрд доларів на зброю, що негативно вплинуло на бюджет, – Мінфін Через затримку допомоги Україна витратила 4 млрд доларів на зброю, що негативно вплинуло на бюджет, – Мінфін
МВФ дав прогноз щодо курсу долара в Україні найближчими роками: Через п'ять років може зрости до 54,1 гривні за долар МВФ дав прогноз щодо курсу долара в Україні найближчими роками: Через п'ять років може зрости до 54,1 гривні за долар
Україна – серед країн, де найменше бояться ядерної загрози, – дослідження Україна – серед країн, де найменше бояться ядерної загрози, – дослідження