USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

РПЦ створює в Росії "православні ПВК" для війни в Україні, – СБУ

Одна з таких приватних військових компаній діє на базі Кронштадтського Морського собору у Санкт-Петербурзі
Патріарх Кирил РПЦ
Джерело: відкриті джерела

Співробітники Служби безпеки України викрили керівництво Російської православної церкви на створенні власних приватних військових компаній на території РФ. За вказівками Московського патріархату їхні ПВК займаються вербуванням та бойовою підготовкою найманців для війни проти України. Про це повідомили на офіційному сайті СБУ.

Задокументовано, що одна з таких приватних військових компаній під назвою "Андріївський хрест" діє на базі Кронштадтського Морського собору у Санкт-Петербурзі.

"У стінах релігійної установи її представники вербують прихожан для подальшого включення до складу окупаційних угруповань РФ, які задіяні на передовій. Під час відбору потенційних "кандидатів" перевагу надають чоловікам, які вже проходили службу у лавах військових підрозділів країни-агресора і мають бойовий "досвід", – розповіли у відомстві.

Зазначається, що після зарахування найманців до лав ПВК Московської церкви вони проходять курс військово-тактичної та вогневої підготовки під керівництвом інструкторів з російських спецслужб.

"Для маскування бойових тренувань їхні організатори проводять підготовку "рекрутів" виключно у стінах собору, а також на спеціальних полігонах РФ", – додали у Службі безпеки.

Також встановлено, що фінансування таких ПВК здійснюють представники фінансово-промислових груп країни-агресора, наближених до очільника Кремля. Гроші надходять на рахунки РПЦ у вигляді благодійних внесків та пожертв на "будівництво" храмів.

На підставі задокументованих фактів Служба безпеки проводить комплексні заходи для встановлення всіх обставин викритих злочинів та притягнення винних до відповідальності, додали у відомстві.

Також в СБУ нагадали, що з початку повномасштабної агресії РФ розпочато 68 кримінальних проваджень щодо представників УПЦ (МП), з яких 16 – митрополити церкви.

"Серед викритих злочинів – 20 фактів держзради, колабораціонізму та пособництва країні-агресору. Крім того, правоохоронці розслідують 18 проваджень щодо публічної агітації до релігійної ненависті, а також продажу вогнепальної зброї та поширення дитячої порнографії", – зазначили у відомстві.

У результаті оперативних та слідчих дій 26 фігурантам – представникам УПЦ (МП) повідомлено про підозру, а ще 19 зловмисників уже отримали судові вироки.

Зараз Україна активно бореться із засиллям Російської православної церкви у вигляді УПЦ (МП).

Так, на початку березня було розірвано договір про користування УПЦ (МП) Києво-Печерською лаврою. Низка місцевих рад також почала на своєму рівні приймати рішення про заборону їхньої діяльності на території своїх громад.

Сьогодні і Верховна Рада в першому читанні підтримала законопроєкт, який дає юридичні підстави для заборони Української православної церкви Московського патріархату.

"За" проголосували 267 депутатів.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням