USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Росіяни стараються створити перешкоди, але ми не боїмося їх. Про що говорили президент Фінляндії та генсек НАТО з нагоди розширення альянсу

Фіни вступили до НАТО, далі черга Швеції
Фінляндія НАТО

Генсек НАТО та президент Фінляндії, 4 квітня 2023 року 

Джерело: скріншот

У штаб-квартирі НАТО у Брюсселі пройшла церемонія вступу Фінляндії до альянсу. Цю подію на пресконференції, яку транслював медіапроєкт Ukraine World News, прокоментували президент країни Саулі Нііністьо та генсек блоку Єнс Столтенберг. Публікуємо ключові цитати. 

Президент Фінляндії Саулі Нііністьо

1. Я вважаю, що це той день, який став найбільш історично-важливим для нас і для наших партнерів в тому числі.

2. Було ясно, що з часом ми станемо членами НАТО, отож цей процес не був настільки вимогливим і вибагливим.  Але все ж таки, певно, що це є певне полегшення, і ми можемо посилити власну безпеку та рівень стабільності, що є великим полегшенням для всіх нас.

3. Ми не хочемо, щоб інші говорили нам що ми повинні робити, а що ми не повинні робити, я повністю вірю в НАТО. НАТО не закриватиме своїх дверей для жодної країни, але росіяни стараються створити бар'єри, перешкоди, страх – ми не боїмося їх. І результат всього цього ми бачимо сьогодні.

4. Я не вірю, що у буденному житті люди побачать багато змін, але, як я вже сказав на початку, я впевнений, що фіни будуть почувати себе більш у безпеці, почуваючи, що вони живуть у стабільному світі, у стабільній Європі, і це надзвичайно важливо для нас.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг

1. Мій посил завжди був таким, і в тому числі у моїй зустрічі в Анкарі: не тільки Фінляндія, але і Швеція вже виконали всі зобов’язання, взяті цими країнами на себе в рамках цього тристороннього механізму. Отже, нічого немає якимось чином підривати або ставати завадою у цьому в кінцевому процесі ратифікації для того, щоб Швеція також стала членом НАТО. 

2. Для нас це найважливіший пріоритет для альянсу, для мене особисто, і всі союзники погоджуються, що нам треба завершити цей процес вступу Швеції якомога швидше.

3. Фінляндія та Швеція разом подали свої заявки на членство у травні минулого року і у червні, тобто місяць потому всі країни – члени НАТО запросили Фінляндію та Швецію до членства в НАТО. Поки що це був найшвидший процес вступу до НАТО у сучасній історії і також дуже важливо, щоб ці країни вступили до НАТО не стільки одночасно, а якомога швидше. 

4. Сьогодні Фінляндія стане повномасштабним членом альянсу, це означає, що від сьогодні Фінляндія братиме участь у всіх структурах НАТО, військових видах діяльності, цивільній діяльності і також вони стануть частиною прийняття рішень усього альянсу.

5. Але, звичайно, найважливіше те, що відбуватиметься сьогоднішнього дня, що Фінляндія також буде підпорядковуватися статті 5. Це означає, що напад на одного члена альянсу – це напад на всіх членів альянсу, так що повністю Фінляндія буде захищатися альянсом. 

Раніше

Ми писали деталі про вступ Фінляндії до НАТО. Вони тут

Читайте також:
Путін готовий до мініоперації проти НАТО, – голова польської контррозвідки Путін готовий до мініоперації проти НАТО, – голова польської контррозвідки
НАТО погоджує збільшити підтримку України засобами ППО НАТО погоджує збільшити підтримку України засобами ППО
Україна не отримає офіційне запрошення вступити в НАТО на ювілейному саміті у Вашингтоні в липні, – високопосадовці альянсу Україна не отримає офіційне запрошення вступити в НАТО на ювілейному саміті у Вашингтоні в липні, – високопосадовці альянсу
У НАТО погодилися створити місію для допомоги Україні, а також спрогнозували сценарії розвитку війни У НАТО погодилися створити місію для допомоги Україні, а також спрогнозували сценарії розвитку війни