USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Україна не отримає офіційне запрошення вступити в НАТО на ювілейному саміті у Вашингтоні в липні, – високопосадовці альянсу

За словами високопоставлених західних дипломатів, які беруть участь у дискусіях, що це буде, наразі неясно
НАТО ЄС

Ілюстративне фото

Джерело: ВВС

Україна хоче отримати офіційне запрошення вступити до НАТО. Проте високопосадовці альянсу згодні, що цього, скоріше всього, не станеться на урочистостях на ювілейному 75-му саміті НАТО 9–11 липня, який відбудеться у Вашингтоні, пише The New York Times з посиланням на офіційних осіб альянсу.

"НАТО не хоче приймати до своїх лав нового члена, який, згідно з правилами альянсу про колективну безпеку, "втягне його в найбільшу сухопутну війну в Європі з 1945 року". Проте, за словами високопоставлених західних дипломатів, які беруть участь у дискусіях, що це буде, наразі неясно", – повідомляє видання.

Це змусило НАТО шукати певну "золоту середину": щось коротке, але досить вагоме, щоб показати, що блок підтримує Україну. І, як висловився генсек Єнс Столтенберг, це все було "надовго".

Видання також пише, що пропозиції, які висували цього тижня на зустрічі міністрів закордонних справ у Брюсселі, щодо надання НАТО більшого контролю над координацією військової допомоги, фінансування та підготовки сил України, одразу ж зустріли скептично.

"США і Німеччина, як і раніше, проти того, щоб пропонувати у Вашингтоні Україні почати переговори про членство, як це було зроблено на минулорічному саміті у Вільнюсі. Країни цього разу хочуть зняти це питання з порядку денного, попри аналогічний процес в ЄС, який схвалили минулої зими. А зусилля щодо чіткого визначення умов, які Україна має виконати, щоб почати переговори з НАТО, поки що не просунулися", – додають журналісти.

Новини за темою: Представництво НАТО в Україні відновить повноцінну роботу, – Гайдервін

Чи може Україна швидше стати членом НАТО

У лютому генеральний секретар блоку Єнс Столтенберг заявив, що країни – члени альянсу дали зрозуміти, що Україна стане їхнім союзником. Однак потрібно вирішити, як бути з тим, що триває війна, адже блок не хоче вступати у пряму конфронтацію з Росією.

"НАТО дало зрозуміти, що Україна стане нашим союзником. Проте нам потрібно вирішити, як бути з тим, що триває війна. Адже не хочемо розгорнути повномасштабну війну між НАТО та Росією, яка не принесе користі ані Україні, ані альянсу. Зараз питання в тому, як ми можемо гарантувати, що Україна переможе, а союзники нададуть достатню військову підтримку. І як зробити так, щоб Україна якомога швидше все ж стала членом НАТО", – повідомляв Столтенберг.

Водночас процедура вступу України до блоку буде схожа на те, коли ухвалювався вступ Фінляндії і Швеції. А для цього потрібні "відповідні політичні умови".

Детальніше про шлях України до НАТО ми писали в матеріалі.

Читайте також:
Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді
Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні
Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський