USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

У НАТО погодилися створити місію для допомоги Україні, а також спрогнозували сценарії розвитку війни

Проте в альянсі акцентували на тому, що війська блоку не будуть перекидатися в Україну
НАТО
НАТО
Джерело: відкриті джерела

Глави МЗС країн – членів НАТО домовились щодо створення спеціальної місії альянсу для збільшення допомоги Україні. Про це розповів міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський після зустрічі ради Україна – НАТО, передає RMF24.

За його словами, не йдеться про вступ у війну, а про більш скоординоване використання, наприклад, можливостей Північноатлантичного альянсу у сфері планування та підготовки.

"Ми вирішили створити місію НАТО. Це не означає, що ми йдемо на війну, але це означає, що тепер ми зможемо використовувати можливості блоку для координації, підготовки та планування, щоб підтримувати Україну більш скоординовано", – розповів він.

До речі, генсек НАТО Єнс Столтенберг після зустрічі також акцентував на тому, що Північно-атлантичний альянс не має планів щодо направлення військ в Україну. При цьому і відповідного запиту з боку Києва не було.

"Українці просять обладнання, боєприпаси та необхідну зброю. І ми їм це надаємо", – сказав генсек НАТО.

Що ще обговорювали?

Глава польскої дипломатії Радослав Сікорський також відповів на питання щодо ідеї створити спеціальний п’ятирічний фонд для допомоги Україні обсягом 100 млрд євро.

"Путіну було б важливо зрозуміти, що ми плануємо це – як треба – на кілька років. Він не може виграти за кілька місяців або навіть за рік чи два. Як Північноатлантичний альянс ми у 20 разів багатші за нього і в разі потреби можемо дозволити собі тривалий конфлікт", – сказав він.

Новини за темою: Німеччина почне негайні пошуки систем Patriot для України, – Кулеба

В НАТО дали прогноз щодо продовження війни

Столтенберг заявив, що союзники по НАТО можуть надати Україні більше допомоги для деокупації територій. В іншому випадку ситуація в країні може стати ще більш небезпечною.

"Ми спостерігаємо натиск російських військ на фронті. Росія мобілізує більше військ. Це з одного боку. А з іншого – ми бачимо готовність Росії пожертвувати людьми і військовим спорядженням. Ось чому ми говоримо про терміновість мобілізації підтримки України", – пояснив чиновник.

На думку генсека НАТО, є два сценарії розвитку подій: перший – союзники по НАТО можуть надати свою допомогу Україні і українська армія зможе повернути собі більше території; другий – цього може не статися і Україна втратить ще більше території, і ситуація в Україні може стати ще більш небезпечною.

Як відомо, у НАТО розглядають можливість створити фонд внесків союзників на суму 100 млрд доларів протягом п'яти років для України. З такою пропозицією виступив генсек альянсу Єнс Столтенберг.

Видання Bloomberg писало, що члени блоку все ще обговорюють пропозицію Столтенберга і механізми розподілу внесків, зокрема, чи враховувати двосторонню допомогу Україні в загальній сумі.

Читайте також:
Макрон заявив, що не змінив думки про введення військ в Україну і знову назвав умови Макрон заявив, що не змінив думки про введення військ в Україну і знову назвав умови
Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя
Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді
На околиці Часового Яру ідуть бої. Росія стягує нові дивізії, щоб захопити місто до отримання Україною західної зброї На околиці Часового Яру ідуть бої. Росія стягує нові дивізії, щоб захопити місто до отримання Україною західної зброї