USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Туреччина не ратифікує заявку Швеції на членство в НАТО раніше жовтня: Що відомо

12.07.2023 20:54 168
Раніше Швеція виконала всі умови меморандуму
Столтенберг

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг

Джерело: відкриті джерела

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган повідомив, що заявка Швеції на членство в НАТО не буде ратифікована парламентом Туреччини раніше жовтня, пише AP.

На пресконференції під час саміту НАТО у Вільнюсі він сказав, що цей процес має почекати, поки законодавці не повернуться з літніх канікул.

"Найближчі два місяці парламент не засідає... але наша мета – якнайшвидше завершити це питання", – зазначив Ердоган.

Що кажуть в НАТО

Генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу (НАТО) Єнс Столтенберг заявив, що Туреччина погодилася схвалити вступ Швеції до Північноатлантичного Альянсу "якнайшвидше". Про це інформує "Європейська правда".

За словами генсека, після тристоронньої зустрічі за участі прем'єра Швеції Ульфа Крістерссона турецький президент Реджеп Тайїп Ердоган "погодився скерувати протокол про ратифікацію вступу Швеції в НАТО до парламенту якнайшвидше" й співпрацювати з парламентом, "щоб гарантувати його схвалення".

"Швеція виконала всі умови меморандуму, укладеного на минулорічному саміті Альянсу в Мадриді, аби задовольнити занепокоєння Туреччини в питанні безпеки", - сказав Столтенберг.

Туреччина не підтримувала вступ Швеції до НАТО: Причина

У січні цього року президент Туреччини Ердоган розкритикував протест Расмуса Палудана, який спалив Коран. Турецький лідер заявив, що це образа для всіх, особливо для мусульман. Також він обурився на шведську владу за дозвіл провести демонстрацію біля турецького посольства в Стокгольмі.

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Глава Туреччини ще засудив Швецію за прокурдські протести, де демонстранти використовували прапори різних курдських груп, зокрема "Робітничої партії Курдистану", яка вважається терористичною в Туреччині, ЄС та США, але її символіка не заборонена у Швеції.

Після цього Ердоган заявив, що Швеції не слід очікувати підтримки Туреччини у вступі до Північноатлантичного альянсу.

"Зрозуміло, що ті, хто дозволив такій мерзенності перед нашим посольством, більше не можуть очікувати від нас жодної підтримки щодо їхньої заявки на членство в НАТО", – сказав турецький лідер.

За словами президента, якщо Швеція не виявлятиме поваги до Туреччини чи мусульман, то вона не побачать від Анкари "жодної підтримки в питанні НАТО".

Новини за темою: Україна заслуговує бути членом НАТО, у Вільнюсі заплановані важливі двосторонні зустрічі, – Зеленський

Фінляндія стала членом Альянсу

1 квітня Фінляндія офіційно стала 31-м членом НАТО. Підписання документів відбулося у штаб-квартирі альянсу в Брюсселі. 

Президент Фінляндії Саулі Нііністьо схвалив закони, необхідні для членства країни у Північноатлантичному альянсі після того, як президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган оголосив про початок процесу ратифікації у парламенті членства Фінляндії в НАТО. Надалі Туреччина ратифікувала членство Фінляндії у альянсі, це саме зробила й Угорщина. 

Новини за темою: США та Німеччина планують блокувати швидкий вступ України в НАТО: Що відомо

Фінляндія десятиліттями не планувала вступати до НАТО, щоб не псувати відносини із СРСР, а потім і з Росією. У Гельсінкі змінили свою позицію після вторгнення російських військ до України.

Протяжність сухопутного кордону Фінляндії з Росією – понад 1 тис. 270 кілометрів. До вступу цієї країни до НАТО сумарна довжина сухопутних кордонів РФ із країнами альянсу (Естонією, Латвією, Литвою, Польщею та Норвегією) становила близько 1 тис. 260 кілометрів.

Читайте також:
Заяви Макрона про відправку військ НАТО до України формують новий безпековий порядок у світі Заяви Макрона про відправку військ НАТО до України формують новий безпековий порядок у світі
Німеччина прогнозує напад Росії на НАТО у 2026 році Німеччина прогнозує напад Росії на НАТО у 2026 році
Фінляндія зможе заарештовувати авто на російських номерах, але будуть винятки Фінляндія зможе заарештовувати авто на російських номерах, але будуть винятки
Фінляндія у п'ять разів збільшила виробництво боєприпасів після російського вторгнення в Україну Фінляндія у п'ять разів збільшила виробництво боєприпасів після російського вторгнення в Україну