USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

НАТО погоджує збільшити підтримку України засобами ППО

На засіданні Ради Україна – НАТО також говорили про необхідність боєприпасів калібру 155 мм, засобів високоточних ударів та безпілотників
НАТО ЄС

Ілюстративне фото

Джерело: ВВС

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав, що країни альянсу взяли на себе зобов'язання надати Україні більше систем протиповітряної оборони. Про це генсек заявив на брифінгу за результатами Ради Україна – НАТО.

Про яку кількість систем йдеться, Столтенберг не уточнив, але анонсував, що це станеться найближчим часом. І запевнив, що, зокрема, Patriot доступні для передачі.

"НАТО визначило серед наявних можливостей системи, які можна надати Україні. Невдовзі очікуємо від партнерів по блоку анонсів постачань", – зазначив політик.

Водночас президент України Володимир Зеленський наголосив, що для оборони Україні "потрібно ще сім "Петріотів" чи подібних систем ППО.

"І це мінімальна кількість, які можуть урятувати багато життів і реально змінити ситуацію. У вас є такі системи. По-друге, вже давно говоримо про мільйон артилерійських снарядів для України. Їх потрібно нарешті доправити на передову", – уточнив глава держави.

На засіданні також говорили про необхідність боєприпасів калібру 155 міліметрів, засобів високоточних ударів та безпілотників. Столтенберг зауважив, що кожен член Альянсу сам вирішуватиме, яку допомогу надавати.

Що передувало?

Після посилених ракетних та дронових атак РФ на Україну Зеленський заявив, що скликає засідання Ради Україна-НАТО. Глава держави уточнив, що обговорюватимуть системи ППО для українських військових.

Днями раніше Столтенберг повідомив, що засідання відбудеться 19 квітня, в якому брали участь міністри оборони країн альянсу, а також президент України Зеленський.

Додамо, під час зустрічі Ради Україна – НАТО у штаб-квартирі альянсу в Брюсселі 4 квітня Німеччина ініціювала пошук доступних систем протиповітряної оборони Patriot для України.

За попередніми даними, щоб хоча б якось захистити небо, Україні необхідно щонайменше 10 установок Patriot, які здатні збивати не тільки крилаті ракети, а й балістичні.

Американські установки вже давно показали свою ефективність в Україні. Наприклад, з моменту постачання першої системи в країну, ця ППО знищила як мінімум 15 аеробалістичних ракет "Кинджал".

Читайте також:
Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя
На околиці Часового Яру ідуть бої. Росія стягує нові дивізії, щоб захопити місто до отримання Україною західної зброї На околиці Часового Яру ідуть бої. Росія стягує нові дивізії, щоб захопити місто до отримання Україною західної зброї
За останні пів року окупанти стратили щонайменше 15 беззбройних військових ЗСУ, – HRW За останні пів року окупанти стратили щонайменше 15 беззбройних військових ЗСУ, – HRW
Інформатор вагнерівців шпигував за військовими аеродромами на Донеччині. Поплічника ворога затримала СБУ Інформатор вагнерівців шпигував за військовими аеродромами на Донеччині. Поплічника ворога затримала СБУ