USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Росія за час війни накопичила 550 млрд євро доходу від експорту викопного палива

Європа та країни G7 відіграють значну роль у транспортуванні російської нафти
російська нафта
Джерело: відкриті джерела

Від початку повномасштабного вторгнення в Україну Росія накопичила 550 млрд євро доходу від експорту викопного палива. Про це свідчать дані Center for Research on Energy and Clean Air (CREA).

Зазначається, що за цей період країни Європейського Союзу закупили викопного палива у Росії на понад 180 млрд євро.

Імпорт Євросоюзом російського викопного палива неухильно знижувався з кінця березня, зменшившись у понад вдвічі в грошовому вираженні порівняно з рівнем до вторгнення.

"Хоча ЄС залишається найбільшим імпортером російського викопного палива, зараз він лише незначно перевершує Китай", – кажуть експерти.

Переважну частину цього доходу становлять нафта (сира і нафтопродукти) та газ (трубопровідний і СПГ).

Ключові імпортери

Нафта

У вересні Китай був найбільшим імпортером російської нафти (47%), за ним йшли Індія (32%), ЄС (7%), Туреччина (3%) і Бразилія.

СПГ

З 5 грудня 2022 року Євросоюз був найбільшим покупцем російського СПГ, охоплюючи 50% від усього російського експорту СПГ. За ЄС йдуть Китай (23%) і Японія (16%). У вересні російський експорт СПГ зріс на 48% у порівнянні з попереднім місяцем.

Трубопровідний газ

Європейський Союз був найбільшим покупцем у вересні, купивши 41% російського трубопровідного газу, за ним йдуть Туреччина (29%) і Китай (21%). З січня по серпень 2023 року ЄС купив у Росії трубопровідного газу на 4,9 мільярда євро, що стало величезним джерелом доходу для Кремля.

У Центрі додали, що Європа та країни G7 відіграють значну роль у транспортуванні російської нафти. Відсоток танкерів, що перевозять сиру нафту з Росії, на які поширюється ціновий ліміт (price cap), у вересні залишився на рівні приблизно 50%, уточнили в CREA.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням