USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Наступ РФ на Авдіївку зазнав краху: Українські військові відбивають атаки, а дрони нищать техніку окупантів

Певне затишшя в штурмах з боку РФ пов’язують із втратами Росії поблизу Авдіївки
Авдіївка
Джерело: АрміяInform

На початку минулого тижня росіяни пішли в активний наступ на Авдіївку, що на сході України. За даними BBC, до атаки у цьому районі залучили три батальйони чисельністю близько 2000 військовослужбовців, десятки одиниць бронетехніки, а також літаки. При цьому досягти проривів на цьому напрямку ворогу так і не вдалося. Крім того, вже відомо про значну втрату Росією своїх ресурсів. 

Розповідаємо, що наразі відбувається поблизу Авдіївки.

Провальний план РФ по захопленню Авдіївки

Росія втратила понад 60 танків і БТР у наступі під Авдіївкою. Про це пише видання BILD із посиланням на дані військового аналітика Юліана Ріпке.

За даними Ріпке, ЗС РФ перейшли у наступ під Авдіївкою з четверга, 12 жовтня, спробувавши оточити місто. Зазначається, що в атаку пішли російські колони з понад 100 одиниць техніки. Зокрема, йдеться про танки, БТР, БМП та вантажівки. Вони потрапили під вогонь артилерії та ПТКР (протитанкова керована ракета, – ред.) та були відкинуті. За оцінкою Ріпке, вбито понад 200 російських солдатів, втрачено понад 60 танків і БТР.

"План російських військ полягав у тому, щоб створити великий котел, обійшовши Авдіївку із заходу. Для цього вони хотіли захопити селища Північне, Степне та Бердичі. ЗСУ змогли зупинити наступаючих під Північним і на залізничній лінії в Степовому", – йдеться у повідомленні.

Автори додають, що, за даними Ріпке, незважаючи на втрати, ЗС РФ не мають наміру відмовлятися від наступу на Авдіївку, а місто може повторити долю Бахмута.

Що кажуть українські військові?

Українські військові фіксують певне затишшя в штурмах з боку російської армії поблизу Авдіївки. Ймовірно, це пов’язано із втратами сил РФ поблизу міста. Про це заявив командир взводу БПЛА 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка ЗСУ Андрій Серган в ефірі "Радіо Свобода".

"Наразі одна з бригад уже в них закінчилася. Зараз зайшла інша бригада. Це – регулярні військові. В принципі, очікуємо нової потужної хвилі", – сказав він.

Збройні сили України тим часом, за словами військового, готуються до нових штурмів із боку російських сил.

"Готуємося до того, щоб дати гідну відсіч… У будь-якому випадку вони відійдуть, як хвиля відлине від нас. А потім хвиля знову ж таки нас може накрити. Тому ми готуємося до того, що будуть знову ж таки штурмові дії. Доволі сильні, потужні. Підготовлюємо техніку, особовий склад, щоб гідно зустрічати нашого ворога", – уточнив Серган.

Напередодні ж в ефірі телемарафону начальник міської військової адміністрації Авдіївки Віталій Барабаш заявив, що інтенсивність обстрілів і штурмів з боку російських сил дещо зменшилась, проте обстріли міста все одно відбуваються цілодобово.

Що кажуть військові аналітики?

Наприкінці минулого тижня аналітики Інституту вивчення війни (ISW) писали, що триваючі російські наступальні операції в районі Авдіївки Донецької області 13 жовтня зазнали невдач у всьому місті.

У виданні також зазначали, що Кремль намагається максимально використати свої наступальні операції навколо Авдіївки для представлення цього у власних ЗМІ як "успішне перехоплення оперативної ініціативи в Україні".

Згодом у звіті ISW за 15 жовтня зазначалося, що у Росії намагаються знизити очікування від наступу на Авдіївку.

"Президент Росії Володимир Путін, можливо, намагається зменшити очікування значного просування російських сил навколо Авдіївки в Донецькій області України", – йшлося у повідомленні.

Аналітики звертають увагу на те, що Путін в інтерв’ю російському державному телебаченню 15 жовтня заявив, що російські війська ведуть "активну оборону" на Авдіївському, Куп’янському і Запорізькому напрямках.

"Характеризація Путіним російських наступальних операцій під Авдіївкою як "активної оборони", а не "активних бойових дій", як заявляв посол Росії в ООН Василь Небензя 13 жовтня, або "наступу" як говорять деякі воєнні блогери, може бути спробою знизити очікування значних успіхів Росії", – наголосили автори.

У виданні додали, що російські операції, зокрема інтенсивні артилерійські й авіаудари, ймовірно, мають на меті погіршити стан українських сил навколо Авдіївки. Проте російські війська навряд чи зможуть здійснити значні прориви або відрізати українські сили в населеному пункті найближчим часом, а потенційне просування, "ймовірно, вимагатиме значного і тривалого залучення особового складу та матеріальних засобів".

"Російський інформаційний простір загалом також стримує свій початковий оптимізм щодо перспектив російських наступальних операцій навколо Авдіївки", – зауважили аналітики.

Автори кажуть, що найближчим часом російські війська, ймовірно, продовжуватимуть наступальні операції в зниженому темпі й залишатимуться загрозою для українських сил у цьому районі, незважаючи на те, що наразі їм навряд чи вдасться досягти вирішального прориву, чи оточити Авдіївку.

"Будь-яке зниження темпів наступальних дій росіян може бути наслідком тимчасового коригування тактичної обстановки, російські війська найближчими днями можуть активізувати спроби оточити Авдіївку", – йдеться у звіті.

Які дані наводять у Генштабі?

За даними Генштабу, на ранок 16 жовтня в зоні відповідальності ОСУВ "Таврія" на Авдіївському напрямку ворог за підтримки авіації вів безуспішні штурмові дії в районах населених пунктів Авдіївка, Керамік, Степове, Тоненьке, Сєверне Донецької області. Уточнюється, що там наші воїни відбили понад 15 атак ворога.

Своєю чергою міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що під час російського наступу на Авдіївку в обороні та знищенні ворожої техніки дуже ефективно показали себе безпілотники. Тепер у росіян мінус 101 гармата, 88 броньованих машин, 75 танків та іншого обладнання.

Новини за темою: В Авдіївці залишається 1691 людина

Раніше ми писали, що російські атаки по Авдіївці повністю провалилися.

Зазначалося також, що, попри те, що деякі російські пабліки публікували інформацію про взяття окупантами Авдіївського коксохімічного заводу, аналітики ISW не знайшли жодного доказу цього.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, - ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, - ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії