USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 6 4 6 0 (+1160)
USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90

Росія приховала і занизила справжні людські втрати від повеней після вибуху Каховської ГЕС, – розслідування AP через історії мешканців Олешок

Точна кількість загиблих в Олешках і за їхніми межами може ніколи не бути відома
ГЕС
Каховська ГЕС
Джерело: AP photo

Російська Федерація приховала і занизила справжні людські втрати від повеней після вибуху Каховської ГЕС. Про це йдеться в розслідуванні AP.

За інформацією розслідувачів, мешканці міста Олешки, що на Херсонщини, не змогли впізнати багатьох із тих, кого поховали після катастрофічного обвалення греблі у червні, через яке вода залила їхні будинки та зруйнувала їхнє життя.

"За словами волонтерів-рятувальників і медичних працівників, тіла були надто роздутими та знебарвленими. Обличчя були схожі на гумові маски, застиглі в тому останньому несамовитому вдиханні повітря", – йдеться в матеріалі.

За шість місяців після катастрофічного вибуху розслідування AP виявило, що російська окупаційна влада значно та навмисно занизила кількість загиблих і взяла під контроль видачу свідоцтв про смерть, негайно вилучаючи тіла, на які не претендувала родина. Та не дозволяла місцевим медичним працівникам і волонтерам мати справу з померлими, погрожуючи їм, коли вони ігнорували накази.

"Маштабу цієї трагедії не тільки Росія, але навіть Україна не усвідомлює. Це величезна трагедія", – сказала медсестра Світлана, яка спочатку стежила за процесом збору свідоцтв про смерть, а потім втекла на контрольовану Україною територію. 

Розслідувачі вказують, що Росія, яка не відповіла на запит для цієї статті, заявила, що 59 людей потонули на території, яку вона контролює, приблизно 408 кв. км затоплених територій. Але лише в окупованих Олешках, населення якого, за оцінками українських військових, на момент повені становило 16 тис. осіб, їхнє число обчислюється принаймні сотнями.

Точна кількість загиблих в місті і за його межами може ніколи не бути відома, навіть якщо українські сили повернуть територію та зможуть провести розслідування на місці.

"Масові могили викопали, а невпізнані тіла вивезли і їх більше ніхто не бачив"

AP поспілкувалася з трьома медичними працівниками, які вели облік загиблих в Олешках, однією волонтеркою, яка ховала тіла та сказала, що пізніше їй погрожувала російська поліція, а також двома українськими інформаторами, які передавали розвіддані з цього району українській Службі безпеки.

"За їхніми словами, масові могили викопали, а невпізнані тіла вивезли і їх більше ніхто не бачив. Майже десяток інтерв’ю провели з іншими мешканцями, волонтерами-рятувальниками та нещодавніми втікачами з цього району. AP також отримала доступ до закритої групи в чаті Telegram із 3 тис. мешканців Олешків, які писали про тіла, які лежать на вулицях, тіла, зібрані поліцією, і багатьох зниклих безвісти. Більшість говорили на умовах анонімності або, як Світлана, за умови використання лише своїх імен, побоюючись репресій з боку Росії щодо членів сімей, які все ще перебувають на окупованій території", – йдеться в статті.

Разом ці звіти показують "продуману спробу російської влади приховати справжню вартість обвалу дамби". Мешканці Олешок бояться, що їхні травми ризикують бути забутими, оскільки триває війна.

"Протягом перших трьох днів після повені окупаційної влади ніде не було, очевидно, втекли, попри те, що спочатку заспокоювали жителів. Не було ні поліцейських, ні прокуратури, призначених Росією чиновників, уповноважених мати справу із загиблими. Тіла нагромаджувалися й розкладалися в літній спеці, від них йшов сморід. До медпрацівників підходили рідні з плачем, не знаючи, куди подіти померлого. Багато людей потонуло, гниття плоті викликало надування багатьох трупів, люди літали містом, як повітряні кулі", – розповіла Світлана.

І додала, що тіла треба було поховати, тож медики "взяли на себе відповідальність".

"Ми мали повноваження видавати свідоцтва про смерть як за українським законодавством, так і за російським правлінням. Поліклініка функціонувала як головна лікарня для жителів Олешків після того, як Росія окупувала місто в березні 2022 року. Працівники охорони здоров’я продовжували отримувати зарплату з України в електронному вигляді на їхні банківські рахунки, що було важливою ланкою, яка зв’язувала нас із батьківщиною", – зазначила медсестра.

Для медичних працівників у лікарні це було справою національної необхідності. Після того як 1 січня окупаційна влада заборонила видавати свідоцтва про смерть українською мовою, медики продовжували робити це таємно, щоб забезпечити актуальність української медичної бази даних у столиці Києві. Жителям видали дві довідки: одну, щоб задовольнити окупантів, а іншу, щоб лишитися пришвартованими до України. Медики попросили мешканців приховати останні.

"Така ж процедура була дотримана одразу після обвалу дамби. Загалом близько 15 свідоцтв про смерть надіслано в електронному вигляді протягом першого тижня після повені директорці закладу охорони здоров’я Світлані Сердюковій, яка дистанційно вела реєстр у підконтрольній уряду Україні. Причиною смерті всіх 15 стала асфіксія внаслідок утоплення", – пояснили розслідувачі.

Російська влада мала суворі накази щодо лікарні: тепер лікарям було заборонено видавати свідоцтва про смерть постраждалих від повені

"Однак медикам все ще дозволяли видавати довідки про інші причини смерті. Нове правило оприлюднили усно. З цього моменту постраждалих від повені повинні були направляти на розтин в інші заклади Херсонської області – в Каланчак, Скадовськ і Генічеськ, де лікарі, затверджені окупаційною владою, мали відповідати за видачу довідок після проведення судово-медичних експертиз. Родичі не могли поховати рідних без важливого документа. Останнє українське свідоцтво про смерть отримали 14 червня", – розповіла інша медсестра Олена.

Поліція приходила до лікарні щодня, щоб зробити копії свідоцтв про смерть, виданих лікарями, щоб переконатися, що правила дотримуються.

"Треба розуміти, в яких умовах ми там працювали – поруч із ФСБ, міліцією, прокуратурою. Лікарня направила трохи менше ніж 50 тіл до нових центрів розтину, але це не відображає загальну кількість загиблих. Мешканцям дали конкретні номери телефонів для дзвінка в поліцію, яка відправила працівників забирати виявлені тіла, взагалі обходячи лікарню. З членів родини стягували 10 тис. рублів (це приблизно 108 доларів, – ред.) як плату за послуги, чимала сума для багатьох під час окупації. Ті, хто не міг собі цього дозволити, благали лікарів написати іншу причину смерті, наприклад "серцевий напад", щоб їх можна було швидко поховати", – прокоментували обидві медсестри.

За словами волонтерів-рятувальників, мешканці, які повідомили про загибель родичів, і медичних працівників, багато хто був старшого віку, фізично не міг покинути свої домівки або піднятися на дах.

"Я їх ховав своїми руками. Не було грошей, щоб найняти копачів, але люди зголосилися робити це безплатно. Могили були викопані неглибоко, глибиною один метр. Ями копали на кожного, але іноді і на трьох", – зазначив волонтер.

В Олешках досі переховують докази: документи про загиблих, ділянки, де вони поховані, фотографії, таємно зібрані свідоцтва про смерть

"Я сховала всі ці папери за зачиненими дверима, щоб ніхто не знав. З часом все забувається, хтось, можливо, виїде, життя зміниться, але з тими паперами – ніхто не забуде. Важливо було їх врятувати", – сказала Світлана.

Жінка чекає, коли Україна звільнить територію, щоб правда стала відомою. Медсестра очистила свій телефон і залишила документи, щоб вони не потрапили в руки росіян, які регулярно не дають українцям виїжджати з окупованих територій і проводять ретельні перевірки безпеки.

Мешканці в розмові з AP після повернення на підконтрольну Україні територію сказали, що більша частина міста вже непридатна для проживання. Багато вважаються зниклими безвісти після повеней, а бої все ближче.

Передісторія

Нагадаємо, вночі 6 червня війська РФ підірвали конструкції Каховської ГЕС. Унаслідок підриву окупантами гідроелектростанції Україна втратила 35–40% запасів питної води, яку могла б споживати протягом року.

Як свідчили супутникові знімки та відеоматеріали військових, станція відновленню не підлягає, тому потрібно буде здійснювати її демонтаж і будувати нову гідроелектростанцію.

Згодом Кабінет міністрів України вирішив відбудувати Каховську ГЕС. Нова станція може бути потужнішою та екологічнішою, проте її вартість – 1 млрд доларів

Так, за оцінками КШЕ та Мінекономіки, витрати на відновлення втраченого будуть високими – лише прямі збитки становлять щонайменше 2 млрд доларів США – та залежатимуть від обраного сценарію відбудови ГЕС і водосховища. 

"Підрив Каховської ГЕС Росією передусім має значні гуманітарно-екологічні наслідки як для постраждалого регіону, так і для сусідніх. Вплив на економіку поточного року помірний – до 0,2 в. п. від'ємного внеску в зміну реального ВВП", – заспокоювали в НБУ.

Також 21 серпня, запустили першу нитку магістрального водогону на ділянці Інгулець – Кряжеве, який почали будувати на третій день після теракту на Каховській ГЕС, – він забезпечить водою чверть населення Кривого Рогу. 

Загалом станом на жовтень 2023 року підрив росіянами греблі Каховської ГЕС завдав Україні збитків на суму майже у 14 мільярдів доларів і посилив наслідки повномасштабного вторгнення Росії.

У грудні депутат Херсонської обласної ради Сергій Хлань в ефірі UWN розповів, які є шанси того, що українці знову побачать відновлену Каховську греблю. Чиновник стверджував, що без греблі цієї ГЕС судноплавство в Україні буде винятково з Києва до Дніпра і відповідно до Херсона.

Читайте також:
Помер відомий український письменник і публіцист Дмитро Капранов Помер відомий український письменник і публіцист Дмитро Капранов
Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог
Помер Герой України, дисидент і політик Степан Хмара Помер Герой України, дисидент і політик Степан Хмара
У Кривому Розі підліток помер після видалення зуба в одній зі стоматологій: Розпочато розслідування У Кривому Розі підліток помер після видалення зуба в одній зі стоматологій: Розпочато розслідування