USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Казахстанський журналіст-опозиціонер Айдос Садиков помер у лікарні після замаху

Він 13 днів після вогневого поранення провів у реанімації Києва
Айдос Садиков
Айдос Садиков
Джерело: відкриті джерела

Вночі 2 липня у Києві помер казахстанський журналіст-опозиціонер Айдос Садиков. На нього 18 червня у столиці України було вчинено замах. Про смерть чоловіка повідомила його дружина Наталія Садикова у Facebook.

Жінка написала, що журналіст боровся за життя 13 днів, але дива не сталося. Наталія додала, що смерть опозиціонера на совісті президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва.

"Айдос Садиков пішов від нас сьогодні о 3:00 за Києвом. Мій любий чоловік, батько наших трьох дітей, великий син казахського народу. Айдос віддав своє життя за Казахстан, прийняв мученицьку смерть від руки кілерів. Тринадцять днів Айдос боровся за життя в реанімації, але дива не трапилося. Його смерть на совісті Токаєва", – йдеться в повідомленні.

У зв’язку зі смертю журналіста підозрюваним у замаху на нього змінять підозру

За даними слідства, до злочину причетні двоє громадян Казахстану.

"Наразі правоохоронні органи готують повідомлення про зміну раніше повідомленої підозри причетним особам із замаху на вбивство на умисне вбивство, вчинене на замовлення та за попередньою змовою групою осіб (п.п. 11, 12 ч. 2 ст. 115 КК України)", - йдеться у повідомленні прокуратури.

Досудове розслідування здійснюють слідчі ГУ Нацполіції у м.Києві за процесуального керівництва Київської міської прокуратури.

Що цьому передувало

18 червня у Шевченківському районі Києва сталася стрілянина. За попередньою інформацією слідства, невідомий підбіг до машини і вистрілив із пістолета в Айдоса Садикова, коли той разом із дружиною перебував в автомобілі. Внаслідок замаху казахстанський журналіст-опозиціонер зазнав серйозного поранення. Замах стався недалеко від будинку, де жило подружжя (з 2014 року Айдос Садиков та його дружина жили в Україні та мали статус біженців).

Смерть Садикова пов'язують із суспільно-політичною діяльністю, бо він відомий критикою казахстанської влади та олігархів, а також підтримкою протестів у Казахстані. У жовтні 2023 року він був оголошений у себе на батьківщині у розшук за так зване "розпалювання ворожнечі".

Нагадаємо, поліція знайшла виконавців замаху на казахстанського журналіста-опозиціонера Айдоса Садикова – ними виявилися двоє громадян Казахстану. Згодом стало відомо, що одного з підозрюваних у замаху на Садикова затримали.

Читайте також:
Понад 110 українських військових стратили росіяни, – Офіс генпрокурора Понад 110 українських військових стратили росіяни, – Офіс генпрокурора
Смерть чоловіка в ТЦК на Житомирщині: ТСК вимагатиме звільнення кервництва військкомату після трагедії Смерть чоловіка в ТЦК на Житомирщині: ТСК вимагатиме звільнення кервництва військкомату після трагедії
Сховала тіло у валізу і залила бетоном: У Кривому Розі мати жорстоко вбила свою доньку і оголосила про її зникнення Сховала тіло у валізу і залила бетоном: У Кривому Розі мати жорстоко вбила свою доньку і оголосила про її зникнення
Депутат Сумської облради застрелив людину Депутат Сумської облради застрелив людину