USD
НБУ
40.51
Готівка
40.85
EUR
НБУ
43.31
Готівка
44.00
Втрати орків: 5 4 0 4 9 0 (+1170)
USD
НБУ
40.51
Готівка
40.85
EUR
НБУ
43.31
Готівка
44.00

Смерть чоловіка в ТЦК на Житомирщині: ТСК вимагатиме звільнення кервництва військкомату після трагедії

Командування Сухопутних військ ЗСУ призначило свою службову перевірку
Ковальчук
Сергій Ковальчук
Джерело: відкриті джерела

Члени тимчасової слідчої комісії Верховної Ради вимагатимуть від командування Збройних сил України змінити керівництво Звягельського Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (Житомирщина) після інциденту зі смертю 32-річного чоловіка прямо у військкоматі. Про це в ефірі "Радіо Свобода" повідомила народна депутатка, членкиня ТСК Юлія Яцик.

За її словами, рішення ухвалили за результатами засідання парламентської тимчасово слідчої комісії.

"Вимагатимемо від головнокомандувача і командування Сухопутних військ зміни керівництва цього ТЦК тому, бо цей керівник не впорався зі своїми посадовими обов’язками. І не зміг організувати роботу свого колективу, своїх підлеглих в межах закону", – сказала Яцик.

Зокрема під час засідання ТСК представник Звягельського військкомату зазначив, що нині загиблий Сергій Ковальчук під час затримання у місті Баранівці був у стані алкогольного сп’яніння та нібито самостійно попросився лишитися у територіальному центрі комплектування.

Втім, комісія озвучила результати наркологічної експертизи, згідно з якими алкоголю у крові померлого не виявили. Тоді ж у районному ТЦК та СП заявляли про нібито епілептичний напад.

Однак Яцик зауважила, що ні лікарі, ні родичі померлого не підтвердили наявність епілепсії.

"У свідоцтві про смерть вказано, що причиною смерті стали множині черепно-мозкові травми голови зі зміщенням кісток черепа, і це стало причиною смерті. А те, що колись цей загиблий хворів на епілепсію і мав колись раніше такі випадки, нічого невідомо. Родичі загиблого також стверджують, що такого діагнозу у нього ніколи не було, підтвердження висновку лікаря про причину смерті немає навіть якихось інших ознак, які б могли свідчити про наявність у нього епілепсії, також не було – тому ми це відкидаємо", – пояснила парламентарка.

І додала, що командування Сухопутних військ ЗСУ призначило свою службову перевірку. До того ж є кримінальна справа в Нацполіції за фактом настання смерті. У межах цих справ призначили комплексну судово-медичну експертизу для того, щоб встановити причину смерті чоловіка.

Як наголосила Яцик, тимчасова слідча комісія не може втручатися у хід розслідування, але триматимуть цю справу на контролі.

"Понад 3 тис. 200 скарг вже розглянули станом на сьогодні. Інцидент цей – не єдиний. Понад 56 заяв розглянули на минулому засіданні тимчасової слідчої комісії. Плануємо ще засідання окремі по окремих областях і по окремих конкретних порушеннях, і в тому числі будемо викликати ВЛК з приводу надання висновків про придатність особи, коли в неї взагалі немає підстав для мобілізації", – підсумувала народна депутатка.

Більше про трагедію

Подія сталася у Звягелі. Чоловіка доставили в ТЦК для проходження ВЛК. У військкоматі тоді казали, що він кілька днів до цього зловживав алкоголем і був з ознаками легких травмувань. У ТЦК його "схопив" епілептичний напад, спричинений тривалим вживанням алкоголю.

"Йому надали першу невідкладну медичну допомогу, викликали карету швидкої. Слідчо-оперативна група на місці інциденту кваліфікувала подію як самокаліцтво. На жаль, 2 червня від отриманих під час епілептичного нападу травм чоловік помер у лікарні", – додавали військові.

Натомість батьки ж стверджували, що сина вбили.

Читайте також:
Кабмін звільнив Борзова з посади голови Вінницької ОВА Кабмін звільнив Борзова з посади голови Вінницької ОВА
Найєма не пустили на конференцію в Німеччину, а наступного дня він звільнився Найєма не пустили на конференцію в Німеччину, а наступного дня він звільнився "через системні перешкоди"
Ситник йде з посади заступника голови НАЗК Ситник йде з посади заступника голови НАЗК
В Одесі чоловік порізав дружину та дитину, після чого вистрибнув з 12 поверху В Одесі чоловік порізав дружину та дитину, після чого вистрибнув з 12 поверху