USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Росія може розпочати новий наступ на Харків, – The Telegraph

Можливою датою наступу вважається 15 січня
окупанти наступ
Джерело: відкриті джерела

Російська Федерація може розпочати новий наступ під Харковом. Відтак, українські Сили оборони активно готуються до оборони на цьому напрямку.

Як пише The Telegraph із посиланням на джерело у Збройних силах України, напередодні окупанти завдали ударів по місту та 15 навколишнім населеним пунктам із застосуванням ракет, артилерії та мінометів. Цілі включали як цивільні будівлі, так і військові позиції, що розглядається як підготовка до широкомасштабного наступу найближчими тижнями.

"Місцеві підрозділи військової розвідки вважають, що російські війська можуть планувати посилення повітряних атак цими вихідними, що припадають на Різдво у РФ, яке відзначається 7 січня. Незабаром після цього може розпочатися наземний наступ, можлива дата початку якого – 15 січня", – йдеться у статті.

Ситуація на Харківському напрямку

Як відомо, і російські, і українські війська борються за кращі позиції вздовж лінії фронту, яка охоплює Куп’янськ, Сватове та Кремінну, неподалік від кордону Харківської області. Москва зосередила свої ресурси в цьому районі, намагаючись наступати на контрольовані Україною Кремінну та Лиман.

"Тим часом Москва все частіше націлюється на центр Харкова, місто, яке їй не вдалося окупувати на початку свого вторгнення в лютому 2022 року. Друге за величиною місто України зазнає майже щоденних ракетних атак, серед цілей яких є житлові будинки та п’ятизірковий готель, які відвідують журналісти та гуманітарні працівники", – пише видання.

А раніше голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов заявляв, що у Куп'янському районі Харківщини тривають запеклі бойові дії. Зокрема, окупанти не припиняють наступ і обстріли цивільної інфраструктури. Головною ціллю російських загарбників на цьому напрямку є повторна окупація Куп'янська-Вузлового.

Прогнози

Західні аналітики кажуть, що на лінії фронту мало що змінилося, оскільки російські війська лише спорадично атакували.

А от генерал-полковник Олександр Сирський, головнокомандувач Сухопутних військ України, попередив, що російські війська завдають ударів плануючими бомбами під час перегрупування для чергового штурму Лимана.

"В районі населеного пункту Синьківка тривають щоденні штурми російських військ для створення плацдарму та подальшого просування на місто Куп’янськ", – каже він.

Сирський додав, що Москва переправила більше бронетехніки та артилерії для підтримки спроб просування піхотних груп, які в основному складаються з так званих штрафних військових підрозділів "Шторм Z".

Українські військові витратили місяці на підготовку передбачуваного наступу в напрямку Куп’янська. Місто, якщо його захоплять російські війська, могло б стати важливим матеріально-технічним плацдармом для наступальних поштовхів далі на південь чи захід.

Обстріл Харкова

Тим часом РФ все частіше націлюється на центр Харкова.

Зокрема, ввечері 30 грудня окупанти вдарили двома ракетами "Іскандер-М" по центру Харкова. В Індустріальний район прилетіло три ракети С-300. Крім того, вночі Харків атакували "Шахеди". Внаслідок двох хвиль обстрілів постраждали 28 осіб, 12 постраждалих перебувають у лікарнях.

1 січня ворог обстріляв м. Вовчанськ Чугуївського району. Пошкоджено два приватні будинки, магазин, господарчі споруди, автомобіль. Жертв і постраждалих немає.

2 січня Росія здійснила ракетну атаку на Харків. Відомо про понад 20 поранених. Ще одна людина загинула. Повідомляється, що пошкоджено багатоквартирні житлові будинки, господарчі споруди, інша цивільна інфраструктура, є загоряння автомобілів. Унаслідок обстрілу була пошкоджена будівля школи в Основ’янському районі.

3 січня російські війська вчергове завдали ударів по Харкову, попередньо ракетами С-300. Повідомляється про пошкодження цивільної нежитлової інфраструктури.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат