USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

П'ять загиблих і 130 постраждалих: Наслідки чергової масованої атаки по Україні. Оновлено

Удари прийшлися по Києву та Харкову
Наслідки масованої атаки на Київ 2 січня 2024 року
Наслідки масованої атаки на Київ 2 січня 2024 року
Джерело: ДСНС України

Цього ранку окупанти здійснили масовану атаку по кількох українських містах. Відомо про постраждалих та руйнування інфраструктури. На деяких об’єктах здійнялися пожежі. Ми зібрали для вас усі подробиці.

Як повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, за попередніми результатами, противник застосував 99 засобів повітряного нападу – ракет різних типів.

Силами та засобами Повітряних сил у взаємодії із підрозділами Сил оборони України було знищено 72 повітряні цілі:

  • 10 із 10 аеробалістичних ракет Х-47М2 "Кинджал";
  • 59 із 70 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55;
  • 3 із 3 крилаті ракети "Калібр".

Постраждалі

Станом на 19:05 наразі відомо про 135 постраждалих осіб по Україні: 130 поранені (61 — у Харківській області, 52 — у місті Києві, 16 — у Київській та 1 — у Запорізькій областях). П'ятеро людей загинули (по два — у місті Києві та Київській й 1 — у Харківській областях).

Київ та область

Ранок 2 січня став непростим для столиці. У кількох районах Києва внаслідок ворожої атаки зафіксували падіння решток.

Так, у  Печерському районі вони впали на дах багатоповерхового житлового будинку, в Оболонському – на територію складських приміщень, в Голосіївському – на відкритій ділянці. 

У Подільському  районі столиці сталося влучання на територію об'єкта цивільної інфраструктури. Також було пошкоджено газову трубу.

У деяких районах зник тиск у водопровідній мережі.

За інформацією ДТЕК, тимчасово відсутнє світло в частині будинків у Шевченківському, Святошинському, Голосіївському та Оболонському районах столиці.

У Святошинському – влучання в будівлю соціальної інфраструктури. В Оболонському – палало складське приміщення. У Деснянському районі сталося загоряння в будівлі супермаркету.

В декількох місцях у Подільському районі сталися пожежі. Через це у Подільському районі Києва було сильне задимлення.

А на Київщині постраждали Бориспільский, Бучанський та Фастівський райони. Зокрема, на Фастівщині ліквідовано загорання житлового будинку. А у Вишневому пошкоджено 5 багатоквартирних житлових будинки та більш як 40 автомобілів. 

Мер Бучі Анатолій Федорук поінформував, що через вранішні обстріли росіян більша частина Бучанської громади була знеструмлена.

"Котельні, свердловини, резервуари чистої води та соціальні обʼєкти розпочинають роботу на дизель-генераторах. Усі служби та ДТЕК працюють на місцях", – зазначив він.

Харків

Також під масованим ракетним ударом ворога опинився Харків. Там кілька "прильотів" зафіксували в районах житлової забудови.

"Пошкоджені багатоквартирні житлові будинки, господарчі споруди, інша цивільна інфраструктура, є загорання автомобілів. Інформація оновлюється. Служби продовжуть огляд місць ударів", – уточнив голова Хавківської ОВА Олег Синєгубов.

Як поінформували в МВС України, унаслідок масованої ракетної атаки по Харкову виникли три пожежі.

"Горіло складське приміщення, кіоск, речі в підвалі одного із житлових будинків, легкові автомобілі та газ, який витікав із пошкодженої газової труби", – розповіли у відомстві.

У поліції Харківської області зазначили, що росіяни вдарили по Харкову "Іскандерами".

За словами начальника Головного управління Національної поліції в Харківській області Володимира Тимошка, росіяни продовжують тероризувати харків'ян і хочуть спричинити паніку серед населення.

"Обстріл було здійснено лише по центру і ми розуміємо, що росіяни не цілилися у військові об'єкти, стовідсотково. Ми вважаємо, що удар здійснено з метою примушення харків'ян виїхати з міста та здатися. Цього не буде в жодному разі. Ми переживемо цей біль та дамо відповідь", – наголосив Володимир Тимошко.

Оновлено. Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко в ефірі телемарафону заявив, що те, що ракети впали за десять метрів від житлових будинків — щаслива випадковість. Попередньо, унаслідок атаки 1 людина загинула та 61 — поранена.

"Зранку підрозділи ДСНС та поліції евакуювали всіх громадян з постраждалих будинків та зробили поквартирний обхід. Тільки у найближчих будинках пошкоджені 75 квартир. Там, фактично, неможливо буде перебувати та проживати найближчим часом", — зазначив очільник МВС.

Тривають роботи з демонтажу аварійних конструкцій.

Ситуація в енергосистемі

Як повідомили в "Укренерго", через атаку ворога було знеструмлено понад 250 тисяч споживачів у Києві та області. Як зазначили у компанії, застосування графіків відключень не планується.

Близько опівдня уточнювалось, що енергетики ДТЕК заживили частину мешканців Святошинського, Шевченківського, Оболонського та Подільського районів Києва.

Без світла лишалася Куренівка, частина Оболонського та Святошинського районів.

Нагадаємо, наприкінці грудня ворожа атака пошкодила пологовий, медзаклад, ТЦ, навчальні заклади та багатоповерхівки. За попередніми результатами, тієї ночі противник застосував проти України 158 засобів повітряного нападу: ракети різних типів та ударні БпЛА.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат