USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Росія готує диверсії на об'єктах у Північному морі на випадок конфлікту з НАТО

У водах Північної Європи плавають "кораблі-привиди", які вимкнули свої передавачі
Адмирал Владимирський

Російський військовий корабель "Адмирал Владимирський"

Джерело: DR

Ймовірно, Росія може здійснити диверсії у Північній Європі. Про це свідчать дані розвідувальних служб і експертів, передає DR.

Видання зазначає, що російська військова програма займається картографуванням офшорних вітрових електростанцій, газопроводів, силових і інтернет-кабелів у водах навколо Данії, Норвегії, Фінляндії та Швеції.

"Картування здійснюється великою кількістю військових і цивільних кораблів, які плавають навколо північних вод, виявляючи, що лежить на дні моря і як пов'язана наша інфраструктура", – йдеться в повідомленні.

За даними джерел, мета цього – планування диверсій проти країн Північної Європи. Можливе перерізання силових кабелів і кабелів передачі даних через Атлантику до решти Європи.

"У разі конфлікту із Заходом вони готові та знають, куди завдати удару, якщо захочуть паралізувати данське суспільство", – зазначив голова контррозвідки Данської служби безпеки і розвідки Андерс Хенріксен.

Перехоплені розвідувальними службами радіопереговори російського військово-морського флоту свідчать про те, що у водах Північної Європи плавають "кораблі-привиди". Вони вимкнули свої передавачі та не повідомляють про своє місцеперебування.

Один із них – російський військовий корабель "Адмирал Владимирський". Він офіційно використовується буцімто для морських досліджень. Але дані свідчать про те, що з його допомогою ведуть розвідувальні роботи.

Відомо, що це судно у листопаді 2022 року плавало навколо Каттегату. 147,8-метровий "Адмирал Владимирський" не повідомляв про своє місцеперебування зовнішньому світу. Водночас він безперервно передавав радіоповідомлення на військово-морську базу в Росії. Вони, зокрема, містили інформацію про те, де він розташований.

Згодом журналісти та фотограф підпливли до цього судна у водах між Шельландськими островами та Гренадою. Коли вони наблизилися, то побачили на палубі кількох чоловіків. Один із них був у формі, бронежилеті та з гвинтівкою.

Крім того, "Адмирал Владимирський" упродовж місяця плавав навколо Балтійського моря, Великого поясу, Каттегату та Північного моря. Його маршрут пролягав повз наявні та майбутні офшорні вітроелектростанції, де він зупинився на кілька днів.

Раніше

Нещодавно стало відомо, що НАТО готується до бойових дій на кордонах альянсу, а тому планує збільшити концентрацію військ поряд із російською територією.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму