USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

НАТО готується до бойових дій на своїх кордонах, – NYT

Кордони альянсу будуть захищені краще, військові витрати збільшаться і зросте концентрація військ поряд із російською територією
НАТО
НАТО
Джерело: відкриті джерела

НАТО готується до бойових дій на кордонах альянсу, а тому планує збільшити концентрацію військ поряд із російською територією, пише The New York Times.

Видання з посиланням на колишніх та нинішніх співробітників НАТО, зазначає, що блок швидко переходить від політики стримування шляхом відплати до стримування шляхом заборони. Раніше вважалося, що в разі вторгнення Росії країни-члени намагатимуться протриматися, доки їм на допомогу не прийдуть союзні сили і не відтіснять окупантів. Але після російських звірств у захоплених українських населених пунктах, зокрема Бучі, Ірпені та Маріуполі, Польща та країни Балтії "не хочуть ризикувати навіть коротким періодом російської окупації".

У практичному сенсі це означає, що кордони будуть захищені краще, військові витрати збільшаться і зросте концентрація військ поряд із російською територією.

"НАТО розгорнуло по батальйону військ у восьми країнах уздовж східного кордону з Росією. Альянс готується збільшити ці сили до бригад, щоб посилити стримування і мати змогу відкинути окупаційні сили на підступах. Крім того, блок ставить перед тисячами інших сил завдання у разі війни швидко вирушити на допомогу, розробляє нові плани мобільності та логістики й більш жорсткі вимоги до готовності", – сказано у статті.

До того ж альянс стає більш вимогливим до оборонних можливостей своїх учасників та інструктує їх, чого не вистачає, а які військові витрати слід скоротити. Як розповів ексрадник з оборони американської місії НАТО Робер Белл, від Данії вимагали припинити будівництво підводних човнів, а від Канади – представити літаки-заправники.

Фінляндія навряд чи розмістить на своїй території бойову групу НАТО

Фінляндія, яка напередодні офіційно стала членом Північноатлантичного альянсу, навряд чи буде розміщувати на своїй території бойову групу НАТО, пише агентство Bloomberg.

Видання зазначає, що після того, як Фінляндія офіційно вступила до блоку, головнокомандувач НАТО тепер може включити країну у свої військові плани, в яких намічені способи захисту членів альянсу від нападу.

"Але з огляду на великі можливості і досвід Фінляндії в захисті своєї власної території малоймовірно, принаймні зараз, що Організація Північноатлантичного договору буде копіювати оборонні споруди на решті частини східного флангу, розміщуючи бойові групи союзників у країні", – пояснюють в агентстві.

НАТО вже створило вісім багатонаціональних бойових груп у Польщі та країнах Балтії. А зовсім нещодавно – в Угорщині, Словаччині, Болгарії та Румунії, – як "розтяжку" в разі нападу Росії. Ці бойові групи також зможуть збільшуватися до розміру бригади, де і коли це необхідно.

Читайте також:
У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах
Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів
В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, - В'ятрович В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, - В'ятрович
"Відбувається беспрєдєл": Разумков різко відреагував на ситуацію в консульствах за кордоном