USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Росія намагається робити геополітичні прориви в країнах СНД, – експерт

Не забуває РФ підтримувати з країнами Співдружності й військово-політичні зв'язки
Росія
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Російське керівництво розглядає війну в Україні як частину великої гри, націленої на досягнення світового лідерства. І всіляко намагається витіснити нашу державу із системи міжнародних відносин, водночас зміцнює геополітику з країнами СНД. Про це сказав у коментарі UWN ексрадник міністра внутрішніх справ України Вадим Денисенко.

Єдиним геополітичним проривом Росії за останні роки експерт називає Грузію, де "до влади прийшла частково проросійська група людей". Денисенко каже: поки Путін живий, грузини розуміють, що найстрашніше для них – війна і протестуватимуть до останку (зокрема й проти закону про "іноагентів", який днями ветувала президент Грузії Зурабішвілі, – ред.)

"Грузія – це ключова транзитна країна Кавказу. Фактично, той, хто "тримає" Грузію (країна вийшла з СНД у 2008 році після російсько-грузинської війни, – ред.), багато в чому вирішує переїзні речі для себе в цій частині світу. Росіяни майже добудували там воєнну базу й так починають закривати ту частину моря. Тому окупантам важливо захопити Одесу – тоді вони контролюватимуть моря", – зауважує Денисенко.

Нагадує експерт й історію з Нагірним Карабахом, коли Російська Федерація достроково й без пояснень почала виводити так званий "миротворчий контингент" звідти, хоча навіть формальна причина їхнього базування у регіоні зникла ще у вересні 2023 року. 

"Зійшлися всі зорі в той момент. Для Росії вкрай важливим став транспортний коридор Північ – Південь – це Росія, Азербайджан, Іран, Індія, Шрі-Ланка. Але без Азербайджану цей коридор закінчується на Шрі-Ланці, тому РФ пожертвувала Карабахом для того, щоб розв'язати питання коридору", – пояснює ексрадник міністра.

Водночас Денисенко розповідає й про Вірменію, яка знаходиться в "географічному тупику". Адже, якщо глянути на карту, то вірмени "затиснуті" країнами, з якими у них немає товариських стосунків. Грузія перетворюється на країну, яка може бути не дружньою до Вірменії. І тому вірменам, як вважають у Кремлі, нікуди буде дітися й однаково доведеться співпрацювати з РФ.

Якщо говорити про країни Центральної Азії, то в цьому разі, продовжує ексрадник, у них буде спроба "грати між Китаєм і Росією". До того ж зараз в цих країн є розуміння, що треба відриватися від Росії. Однак щодо цього питання вони мають побоювання, найбільші – нині має Казахстан, зауважує Денисенко.

Новини за темою: Європа досі перебуває на газовому гачку Росії

Відносини Росії з іншими членами СНД

Тим часом РФ підтримує досить тісні зв'язки, насамперед військово-політичні, ще з однією країною – членом СНД – Білоруссю.

Зокрема, неподалік білоруського міста Осиповичі з березня 2023 року триває будівництво військової бази, на якій Росія може зберігати ядерну зброю. Майданчик для зберігання російської ядерної зброї, до речі, розташований приблизно за 190 кілометрів на північ від кордону з Україною. До того ж раніше в Прикордонній службі України заявляли, що Росія може вдарити по українських містах авіацією з білоруської території.

Крім того, неабияку роль у політичних відносинах з Росією відіграє Киргизстан. Нині там розміщені численні підприємства, які стали каналом для західних та азійських товарів, які Росія не може легально отримати в іншому місці. Тож з минулого літа США запровадили нові економічні заходи для тиску на країну з метою припинення торгівлі з РФ

Також відомо, що Росія відправляла військових на війну проти України зі своєї авіабази "Кант" у Киргизстані. До початку повномасштабного вторгнення на цій базі, що у 20 км від столиці Киргизстану, служили десятки військових з Республіки Тива (Сибір). 

Разом з тим з військової бази в Таджикистані РФ теж відправляла на війну проти українців велику кількість військових. У країні неодноразово проходили спільні військові навчання з росіянами, які зачіпали й Казахстан та Киргизстан.

Натомість з Молдовою у Росії панує своя атмосфера. Ще взимку президент країни Майя Санду зауважила, що Молдова намагається захистити себе від ризиків дестабілізації з боку Росії. При цьому вразливі місця все ще лишалися. Йшлося про те, що лідер сепаратистів молдовського регіону Придністров’я Володимир Красносельський нібито скликав 28-й "з’їзд депутатів усіх рівнів", на якому планували ухвалити звернення до Путіна з проханням приєднатися до РФ". Тоді ж, за даними Головного управління розвідки Міністерства оборони України, ці плани не підтвердилися.

Читайте також:
Китай з Росією розробляють безпілотник схожий на Shahed Китай з Росією розробляють безпілотник схожий на Shahed
Росія продовжує скидати авіабомби на своїй території: Найбільше потерпає Бєлгородська область Росія продовжує скидати авіабомби на своїй території: Найбільше потерпає Бєлгородська область
Через російські удари Україна втратила 80% ТЕС і 40% ГЕС, – МВФ Через російські удари Україна втратила 80% ТЕС і 40% ГЕС, – МВФ
Patriot не можуть збивати російські КАБи: Зеленський розповів, як боротися з авіабомбами ворога Patriot не можуть збивати російські КАБи: Зеленський розповів, як боротися з авіабомбами ворога