USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Європа досі перебуває на газовому гачку Росії

Зокрема, РФ заманює європейських споживачів знижками
газ
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Уряди країн Західної Європи прагнули знизити свою енергетичну залежність від Росії після початку повномасштабної війни в Україні, але коли справа доходить до газу, вони дедалі частіше замінюють трубопровідні поставки країни скрапленим природним газом. Про це пише Reuters.

Згідно з аналізом, понад десяту частину російського газу, який раніше транспортувався трубопроводами до Європейського Союзу, було замінено СПГ, який постачають у порти ЄС.

Росія заманює європейських споживачів знижками. Зокрема, приватний російський виробник "Новатек" торік продавав до Євросоюзу вантажі за зниженими цінами, від яких відмовилися покупці в інших частинах світу, тоді як державний "Газпром" збільшив експорт зі свого нового проєкту "Портовий СПГ", компенсуючи падіння трубопровідних поставок на Захід.

Новини за темою: ЄС готується припинити транзит російського газу через Україну, – Bloomberg

Розрахунки показали, що зростання цін на СПГ призвело до того, що частка російського газу в поставках до Європейського Союзу знову зросла до 15%. Частка трубопровідного імпорту газу "Газпрому" після початку війни впала з 37 до 8,7%.

Так, торік Росія відправила понад 15,6 млн тонн російського СПГ у порти Євросоюзу – це трохи більше, ніж 2022 року, і на 37,7% більше, ніж 2021 року.

Відмова від російського газу

Як відомо, уряди західноєвропейських країн запровадили санкції щодо нафти після початку війни проти України в лютому 2022 року, але вони не зробили того самого щодо природного газу. Європейська комісія закликала до добровільної відмови від усього імпорту російського палива до 2027 року.

Наприкінці 2023 року незалежні трейдери продали російські обсяги на іспанському ринку зі знижкою 1 євро за МВт г порівняно з європейською базовою ціною на TTF. За розрахунками Reuters, це відповідає економії – приблизно 920 тисяч євро на типовому вантажі вартістю 41 мільйон євро за спотовими цінами. Цього року діє знижка в розмірі 30–50 євроцентів.

Російський імпорт змінив енергетичний профіль Іспанії та ЄС. У 2023 році 5,08 млн тонн імпортованого з Росії газу дещо перевищили загальний обсяг газу, що експортується Іспанією у 21 країну світу, включно з деякими членами Євросоюзу.

До лютого 2022 року основна частина газу, що поставляється Росією до Європи, надходила трубопроводом "Північний потік" до Німеччини. Тепер він потрапляє на західну частину Європи і рухається в глиб країни.

Країни Європейського Союзу у квітні розглянуть можливість юридично заборонити російським компаніям бронювати свої інфраструктурні потужності для поставок СПГ. Однак великі імпортери – Іспанія та Бельгія – заявили, що, ймовірно, цього не зроблять.

Нагадаємо

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль сказав, що Україна не планує переговори з Росією про продовження контракту на транзит її газу до Європи після завершення терміну дії наприкінці 2024 року.

Раніше повідомлялося, що Європа майже позбулася імпорту російського газу після того, як Росія скоротила постачання газу до Європи після вторгнення в Україну у лютому 2022 року. За даними S&P Global Commodity Insights, Європа отримує близько 12 млрд кубометрів газу на рік через Україну. До війни Росія постачала Європі 155 млрд кубометрів газу на рік.

Аналітики кажуть, що припинення транзитної угоди з Україною може спричинити невелике зростання європейських цін на газ, але не поставить під загрозу загальну енергетичну безпеку Європи. Країни ЄС вклали значні кошти в зріджений природний газ (ЗПГ) та відновлювані джерела енергії, щоб замінити постачання з Москви. Різке падіння попиту на газ також допомогло.

Відповідно до п'ятирічної угоди про транзит між Москвою та Києвом, підписаною у 2019 році, Росія експортує газ до Європи через Україну та платить за використання трубопровідної мережі.

 
Читайте також:
"Страждає європейський середній клас": Орбан вкотре "прославився" заявою про Україну
ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ
Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility
Українці найбільше серед європейських країн готові воювати за свою країну Українці найбільше серед європейських країн готові воювати за свою країну