USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

ГУР МОУ не підтверджує інформацію, що в Придністров'ї готують звернення до Путіна з "проханням приєднатися до РФ"

Опозиція вважає невипадковим те, що все планується за день до запланованого послання президента Росії до Федеральних зборів
Придністров'я
Придністров'я
Джерело: відкриті джерела

За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони України, депутати невизнаного Придністров'я в Молдові не планують звертатися на з’їзді до президента РФ Володимира Путіна щодо прийняття ПМР до складу Росії. Про це заявив речник ГУР Андрій Юсов у коментарі "Українській правді".

"Інформація про те, що 28 лютого "влада" Придністров'я начебто попросить РФ, аби та приєднала їх до свого складу, наразі, не підтверджується", - сказав Юсов.

Водночас джерело УП додало, що те, що нині обговорюють у ЗМІ з цього приводу, є частиною внутрішнього політичного молдовського процесу.

А ще - певним тиском з боку невизнаного Придністров'я з метою захисту економічних інтересів.

Що передувало?

Раніше в медіа поширилася інформація, що лідер сепаратистів молдовського регіону Придністров’я Володимир Красносельський скликає на 28 лютого "з’їзд депутатів усіх рівнів", на якому планують ухвалити звернення до російського президента Путіна. І хочуть "просити про приєднання до РФ". Про це заявляв придністровський опозиціонер Геннадій Чорба.

Зокрема, опозиціонер вважає невипадковим те, що з'їзд сепаратистів відбудеться за день до запланованого послання президента Росії до Федеральних зборів.

"На його думку, наступного дня, 29 лютого, Путін оголосить про звернення "жителів лівого берега Дністра" Федеральним зборам, які ухвалюватимуть рішення про погодження запиту", – йдеться у повідомленні.

Водночас Чорба нагадав недавню заяву міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова про те, що "Москва не дозволить страждати своїм громадянам у Придністров’ї".

Такою була реакція Кремля на мітинг у столиці сепаратистського регіону Тирасполі, на якому протестували проти "економічного тиску з боку Республіки Молдова".

Геннадій Чорба закликав так званих депутатів регіону не допустити ухвалення будь-яких звернень до Москви, оскільки це дасть Путіну "привід завдати удару по території Республіки Молдова, включаючи Придністров'я".

Опозиціонер також звернувся до президента Молдови Майї Санду з неприхованим докором у бездіяльності та нечіткості позиції щодо проблеми Придністровського регіону.

"Пані президент Санду, ваше оточення всіляко вас лякало тим, що Росія завдасть удару по території Молдови. Ви не врахували одного – психологія нинішнього керівництва Росії, зокрема Путіна, дуже схожа на психологію Гітлера кінця 30-х років ХХ століття. Спроби утихомирити таких, як Путін, призводять тільки до одного – зростаючого апетиту агресора. Живіть і далі у своєму вигаданому вами світі, де радники вас лякають, а ви думаєте, що всі проблеми розсмоктуються, якщо їх не чіпати руками", – заявив Чорба.

Новини за темою: "Вагнерівці" планували переворот у Молдові, – Санду

Навесні Росія знову спробує дестабілізувати ситуацію у Молдові

Ще місяць назад президентка Молдови Майя Санду зауважила, що її країна намагається захистити себе від ризиків дестабілізації з боку Росії. При цьому вразливі місця все ще залишаються.

За її словами, весь цей час Росія намагалася дестабілізувати порядок та владу в Кишиневі, намагаючись використати режим у Придністровському регіоні, але країна вжила всіх заходів для протидії цим спробам.

"Ми усвідомлюємо ці ризики і робимо все можливе, щоб запобігти такій дестабілізації. Говоримо з ними і розповідаємо громадянам про ці ризики, як це було минулого року, коли Росія мала намір скинути уряд. Разом із громадянами та державними установами намагаємося захистити себе від цих ризиків, але нам ще є над чим працювати, вразливі місця ще існують", – розповіла Санду.

Водночас додала, що Республіка Молдова розраховує в цьому на підтримку Румунії та міжнародної спільноти.

Читайте також:
Європарламент відмовився визнавати Путіна легітимним президентом РФ Європарламент відмовився визнавати Путіна легітимним президентом РФ
Франція збирається запросити РФ на церемонію річниці висадки союзників у Нормандії, – ЗМІ Франція збирається запросити РФ на церемонію річниці висадки союзників у Нормандії, – ЗМІ
Путін підкуповує росіян на війну в Україну, – розвідка Британії Путін підкуповує росіян на війну в Україну, – розвідка Британії
Москва хоче звинуватити главу СБУ в організації теракту в Москва хоче звинуватити главу СБУ в організації теракту в "Крокусі"