USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Китай з Росією розробляють безпілотник схожий на Shahed

Деякі країни вважають, що надання Москві БпЛА для цілей нападу перетне межу летальної допомоги
Путін і Сі Цзіньпін
Володимир Путін і Сі Цзіньпін
Джерело: відкриті джерела

Китайські та російські компанії розробляють ударний безпілотник, схожий на іранський БПЛА Shahed, пише видання Bloomberg із посиланням на європейських чиновників.

Останні при цьому зазначили, що така співпраця може вказувати на наближення Пекіна до згоди надавати Росії смертоносну зброю. У 2023 році компанії з РФ та КНР провели переговори про співпрацю для копіювання іранського безпілотника Shahed і почали розробку та тестування його модифікованої версії цього року для підготовки до відправлення в Росію, повідомили офіційні особи на правах анонімності. За їх словами, в Україні на разі китайські безпілотники ще не використовувалися.

Видання зазначає, що надання Росії ударного безпілотника типу Shahed означатиме поглиблення підтримки Москви Пекіном, незважаючи на неодноразові попередження з боку США та їхніх союзників. При цьому глава Сі Цзіньпін намагався подати Китай як нейтральну сторону щодо війни в Україні.

У той же час офіційні особи США заявили, що Китай стримує пряме постачання зброї та артилерії, що сигналізуватиме про безпрецедентну ескалацію та майже напевно спричинить більш рішучі дії - такі як санкції - проти другої за величиною економіки світу.

Деякі країни вважають, що надання Росії безпілотників для нападу перетне межу летальної допомоги, зазначили двоє офіційних осіб. Один із співрозмовників сказав, що Китай зважує, чи надсилати повністю побудовані безпілотні літальні апарати, але на разі надсилає комплекти, які можна переобладнати в ударні дрони. За словами співрозмовника, США все ще не дійшли висновку, що Китай надсилає летальну допомогу Росії, хоча й визнають, що інші країни можуть мати іншу інтерпретацію.

Допомога Китаю для РФ

Раніше Пентагон повідомляв, що РФ закуповувала в Китаї продукцію подвійного призначення та другорядні предмети військового призначення для російських військових, зокрема стрілецьку зброю, запасні частини, навігаційне обладнання та захисне спорядження. У квітні цього року західні ЗМІ написали, що Китай посилив свою підтримку Росії у війні проти України, надаючи країні-агресору супутникові знімки для ударів по українським цілям.

Нещодавно Німеччина закликала Китай не обходити санкції ЄС проти Росії. Йдеться про постачання товарів подвійного значення, які можна використовувати для війни. 

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі