USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90
Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть

Туреччина добудовує перший корвет "Гетьман Іван Мазепа", який за планом ще у 2024 році має отримати Україна
Гетьман Іван Мазепа_3
"Гетьман Іван Мазепа"
Джерело: Defense Express

Україна чекає корвет "Гетьман Іван Мазепа". Він застосовуватиметься для цілої низки завдань. Очікується, що вже цього року судно має поповнити родину ВМС. Про це в інтерв'ю  "Суспільне Крим" розповів спікер ВМС Дмитро Плетенчук.

Він зазначив, що Туреччина добудовує перший корвет "Гетьман Іван Мазепа", який за планом ще у 2024 році має отримати Україна.

"Це бойова одиниця, яка може виконувати різні завдання – охорона водного району, прибережних вод, боротьба з надводними кораблями, розвідка, прикриття ППО", – зазначив Плетенчук.

Спікер додав, що корвет кілька разів модернізували безпосередньо під час будівництва з урахуванням українського бойового досвіду.

"Тому було внесено деякі конструктивні зміни до цього корвету. Зараз екіпаж проходить навчання, цей процес дуже тривалий", – додав речник ВМС.

Що відомо про флагман

"Гетьман Іван Мазепа" (бортовий номер F211) – протичовновий корвет класу Ada, який будує Турція для України. Він має замінити фрегат "Гетьман Сагайдачний" як флагман ВМС.

Корвет було закладено у вересні 2021 року. У жовтні 2022 року відбулася церемонія спуску корвета на воду на суднобудівній верфі у Стамбулі.

Передбачається, що корабель буде оснащено ракетним комплексом "Гарпун" або NSM. Раніше було підтверджено, що на ньому встановлять вертикальні пускові установки зенітних ракет малого радіусу MICA VL.

Протичовнове озброєння буде представлено гідроакустичними станціями, двома торпедними апаратами та двома бомбометами протиторпедної оборони. Артилерійське озброєння – 76-мм гармата та два модулі під 12,7-мм кулемети. Корвет "Гетьман Іван Мазепа" зараз у морі проходить державні ходові випробування.

Читайте також:
ЗСУ могли уразити на аеродромі ЗСУ могли уразити на аеродромі "Борисоглєбськ" рідкісні авіаційні боєприпаси
За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні
Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця
Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід