USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 8 7 2 0 (+1250)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Росія виводить "миротворців" з Нагірного Карабаху: Аналітики проаналізували, наскільки значним є вивільнений резерв ворога

Експерти вказують, що в основі цього контингенту – підрозділи 15-ї окремої мотострілецької бригади, яку у 2022 році помітили на Київщині
Нагірний Карабах
Нагірний Карабах
Джерело: The Associated Press

Російська Федерація достроково й без пояснень почала виводити так званий "миротворчий контингент" з Нагірного Карабаху, хоча навіть формальна причина їхнього базування у регіоні зникла ще у вересні 2023 року. Це офіційно підтвердили у Кремлі на тлі появи численних відео з рухом колон російської бронетехніки, яка полишає цей регіон. Аналітики військового порталу DEFENSE EXPRESS проаналізували, скільки було російських військових та чи значний резерв вивільнив ворог.

Експерти зауважують, що відповідно до договору між Росією, Азербайджаном та Вірменією, який уклали 10 листопада 2020 року та фактично завершивши Другу війну за Нагірний Карабах, передбачалося знаходження російських військових до 2025 року.

"Одразу з'явилося припущення, що ці сили направить Кремль на фронти в Україні. Це очевидно, але навряд щось глобально змінить. Бо максимальна відома чисельність російського "миротворчого контингенту" у Нагірному Карабасі була 1 тис. 960 військових, 90 БТРів та 380 автомобільної та спеціальної техніки", – посилаються аналітики на дані під час введення Міноборони РФ.

Також вказують, що в основі цього контингенту – підрозділи 15-ї окремої мотострілецької бригади, яку у 2022 році помітили на Київщині з боку Броварів. За опублікованими журналістськими розслідуваннями, у місцях дислокації на окупованій українській території це російське формування облаштовувало катівні.

"Відомо про тортури та вбивства цивільного населення у селищі Перемога Київської області та Новий Биків Чернігівської області. Наказом диктатора Путіна ця бригада отримала звання "гвардійської". Тому загальна кількість "миротворчого контингенту" у Нагірному Карабасі, скоріше за все, значно менше показників 2020 року. Зрештою всі його задачі станом на лютий 2024 року – тримання наглядових постів, кількість яких скоротили майже вдвічі у порівнянні із 2020 роком", – припускають фахівці.

Крім того, цей контингент вже не виконував жодної ролі, бо у вересні 2023 року Азербайджан повністю повернув контроль над Нагірним Карабахом, провівши військову операцію тривалістю менш як добу.

Новини за темою: З Нагірного Карабаху виїхали майже всі вірмени, – звіт ООН

Як Азербайджан повернув Карабах

На ранок 19 вересня 2023 року в Нагірному Карабаху лунали сирени та вибухи. Азербайджан оголосив антитерористичну операцію в регіоні. Причинами називали припинення провокацій, роззброєння, безпеку населення і відновлення конституційного ладу.

Вірменію звинуватили в постійних обстрілах і провокаціях. Зокрема, нібито від дій їхніх диверсантів загинули азербайджанські армійці й цивільні люди. Баку вимагав повного виведення військ.

Військове протистояння тривало добу, армія невизнаної республіки капітулювала. Союзник Вірменії – Росія – вирішила не втручатися, ба більше – екстрено вивести свій миротворчий контингент. Унаслідок цих дій загинуло близько трьох десятків осіб, ще дві сотні людей було поранено. Понад 120 тисяч етнічних вірмен виїхали на підконтрольні Єревану території.

А вже 1 січня 2024 року невизнана Нагірно-Карабахська Республіка, яка проіснувала 35 років, офіційно припинила своє існування. Всі "урядові" установи розпустили. Азербайджан же, чиєю законною територією є Карабаський регіон, розпочав втілення свого плану з реінтеграції місцевості.

Читайте також:
Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів
Росія будує новий військовий аеродром під Бєлгородом. Він буде за 75 кілометрів від кордону України Росія будує новий військовий аеродром під Бєлгородом. Він буде за 75 кілометрів від кордону України
В окупантів зростає рівень дезертирства. Лише в одному окрузі Росії налічується понад 18 тис. військових-дезертирів В окупантів зростає рівень дезертирства. Лише в одному окрузі Росії налічується понад 18 тис. військових-дезертирів
Про війну, поліцію на фронті та мобілізацію. Розмова із заступником командира бригади Про війну, поліцію на фронті та мобілізацію. Розмова із заступником командира бригади "Рубіж" Андрієм Крищенком