USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 2 1 9 0 (+1200)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

За два роки повномасштабної війни РФ зруйнувала або пошкодила в Україні щонайменше 212 тисяч будівель. Графіка

Кількість руйнувань, на жаль, зростає. Цифри не є остаточними
руйнування
Джерело: UWN

Війна. Вона приходить тихо і раптово. Без запрошення. А потім... одним пострілом знищує чиєсь життя, вбиває мрії. Один снаряд вбиває цілу родину. А ракети, КАБи, "Шахеди" та інше вбивче залізно не просто забирає життя... воно знищує все, де колись панувала радість: квартиру, дім, вулицю, цілі міста.

Кажуть, найважчі роки – повоєнні, коли доведеться відбудовувати міста та усувати наслідки, яких завдала країна-агресорка. Та можемо посперечатися. Найважчі роки зараз – коли вмить на твоїх очах дитячий майданчик може перетворитися на величезну вирву, коли весною не квітнуть дерева. Коли дім, де ще вчора за столом збиралася родина, сьогодні вже мертвий – у нього влучив снаряд.

Скільки таких будинків? А скільки споруд загалом? Яка кількість будівель-руїн колись називались школами чи лікарнями? 

В ОВА розповіли команді UWN про наслідки. Чесно кажучи, жахливі цифри. І що найстрашніше – неостаточні. Обстріли продовжуються. Цифри, які ми назвемо, покажуть руйнування станом на весну цього року.

Джерело: UWN

Так, на території Харківської області зафіксовано понад 47,5 тисяч фактів руйнувань та пошкоджень об'єктів. Це – один з найвищих показників на цей час.

Зокрема, як розповіли в ОВА, росіяни пошкодили чи зруйнували понад 6 тисяч багатоповерхових житлових будинків та близько 24 тисячі – одноповерхових житлових будинків. А ще близько тисячі освітніх закладів, близько 400 закладів культури і трохи менше – закладів охорони здоров'я. Пошкоджено і заклади соціального захисту.

Також внаслідок бойових дій в населених пунктах області зафіксовано пошкодження об’єктів теплопостачання, водопостачання, електропостачання, газопостачання та їхніх мереж. Ще трапляється пошкодження об'єктів на ТЕЦ та ТЕС області.

"Разом з цим на деокупованих територіях залишаються об'єкти та мережі, доступ до яких відсутній у зв'язку із проведенням бойових дій або щільною замінованістю території, обстеження останніх не проводилося, відсутня інформація щодо їх працездатності", – додають у відомстві.

Дещо менше руйнувань зафіксовано на Донеччині – 43,8 тисячі. Але. Тут йдеться виключно про підконтрольну українській владі територію області. 

Відомо, що пошкоджено (чи зруйновано) щонайменше 43,5 тисячі житлових будинків (з них 4,2 тисячі – це багатоквартирні, решта – приватні). Потрапили до списку руйнувань і з кілька десятків об’єктів водопостачання та водовідведення, кілька гідротехнічних споруд та теплових пунктів і понад сотня котелень.

"В результаті бойових дій, що ведуться Російською Федерацією на території Донецької області, з 24.02.2022 пошкоджень різного ступеню важкості зазнали 94 заклади охорони здоров’я. Повністю зруйнованими, за інформацією, якою володіє департамент, є 25 закладів охорони здоров’я", – додають в ОВА.

Загалом, як нам розповіли в Департаменті інвестиційно-інноваційного розвитку, до Реєстру пошкодженого та знищеного майна внесено 75 456 об’єктів Донецької області (дані станом на початок березня), з яких 29 821 – будівлі, 44 090 – приміщення, 1545 – інженерні споруди.

"Хочемо зазначити, що вищевказані цифри менші, ніж фактичний обсяг пошкоджених та зруйнованих об’єктів через об’єктивні причини: неможливість повноцінного обліку об’єктів, розміщених на території, окупованій після 24.02.2024; неможливість обліку об’єктів на територіях активних бойових дій; неможливість повноцінного обліку об’єктів на засмічених вибухонебезпечними предметами територіях тощо", – наголосили у відомстві.

Разом з цим за час повномасштабного вторгнення внаслідок атак ворога на території Київської області було пошкоджено / зруйновано щонайменше 29,1 тисячі обʼєктів. А от у столиці нашої країни – Києві – пошкоджено (або зруйновано) понад тисячу споруд. Зокрема від російського вбивчого заліза зазнали пошкоджень близько 800 багатоквартирних житлових будинків, щонайменше 122 заклади освіти та близько 18 закладів охорони здоров'я.

На Миколаївщині зафіксовано пошкодження щонайменше 15 тисяч споруд. Зокрема, від дій росіян зруйновано / пошкоджено щонайменше 1,5 тисячі багатоповерхівок та щонайменше 7,6 тисячі приватних житлових будинків. Є пошкодження і закладів освіти, культури, охорони здоров'я. 

Також від початку повномасштабного вторгнення в області пошкоджено щонайменше 2,7 тисячі обʼєктів критичної інфраструктури.

Запорізька область, частина якої нині частково окупована, а ще частина – перебуває під щоденними обстрілами, має щонайменше 14,8 тисячі зруйнованих та пошкоджених об'єктів. Йдеться виключно про територію, що контролюється українською стороною. 

Зокрема, зруйновано / пошкоджено щонайменше 11 тисяч житлових будинків (щонайменше 9,3 тисячі приватних та 1,7 тисячі – багатоквартирних). Крім того, на підконтрольній Україні території пошкоджено або зруйновано щонайменше 6 мостових переходів, понад 2 тисячі об'єктів обленерго та майже стільки ж об'єктів облгазу.

На підконтрольній частині Луганщини відомо про щонайменше 14 тисяч пошкоджених / зруйнованих об'єктів. Тут варто наголосити, що нині тимчасово окуповано 99% території Луганщини. Тож, щодо відомих цифр. Серед іншого відомо, що близько 12 тисяч житлових будинків (багатоповерхові, приватні садиби, гуртожитки, господарські будівлі) зазнали руйнувань внаслідок бойових дій. Ще пошкоджено близько 300 споруд закладів освіти, близько 200 закладів культури та стільки ж – об'єктів закладів охорони здоров'я.

А от внаслідок обстрілів та бомбардувань на Чернігівщині пошкоджено або зруйновано щонайменше 13,8 тисячі об’єктів, а саме: щонайменше 11,5 тисяч об’єктів житлового фонду, близько 300 об’єктів соціальної інфраструктури, 1,5 тисячі об'єктів критичної інфраструктури та з кілька десятків мостів.

На Дніпропетровщині, відповідно до державного Реєстру пошкодженого та знищеного майна, загальна кількість пошкоджених та зруйнованих обʼєктів становить щонайменше 13,4 тисячі.

На Сумщині, на жаль, через постійні збройні напади кількість обʼєктів пошкодженої інфраструктури та житлового фонду невпинно зростає, констатують посадовці. Відомо щонайменше про 8,3 тисячі зруйнованих / пошкоджених будівель та споруд. Близько 5 тисяч з них – житлові будинки (приватні та багатоквартирні).

В Житомирській області налічується щонайменше 4,8 тисячі обʼєктів, пошкоджених внаслідок російської збройної агресії. Зокрема, повністю зруйновано щонайменше 200 обʼєктів, значно пошкоджено понад 360, мають незначні пошкодження – 4,2 тисячі обʼєктів.

Водночас на території Хмельницької області пошкоджено щонайменше 4,4 тисячі об’єктів. Зокрема, пошкоджено понад 4 тисячі житлових об'єктів, близько сотні закладів освіти, 35 закладів культури, 26 закладів охорони здоров'я та заклад спорту.

На Одещині, за даними системи Офісу президента України "Відновлення країни", пошкоджено щонайменше 1,5 тисячі обʼєктів (будівель та споруд) внаслідок збройної агресії РФ проти України. 

3 початку повномасштабного вторгнення на території Полтавщини зафіксовано щонайменше 527 пошкоджених / зруйнованих обʼєктів. А у Вінницькій області зазнали пошкоджень та руйнувань щонайменше 290 обʼєктів. Зокрема руйнувань / пошкоджень зазнало близько 160 будинків (різного типу), а ще – заклади культури, освіти, охорони здоровʼя. Також пошкоджено об'єкти торгівлі, телекомунікації та зв'язку, промислові об'єкти, енергетика, адмінбудівлі, залізнична інфраструктура та інфраструктура аеропорту.

На території Рівненської області було пошкоджено / зруйновано 231 обʼєкт нерухомого майна. Водночас за період з 2022 року унаслідок атак з боку держави-агресора Російської Федерації зруйнованими / частково пошкодженими є щонайменше 144 обʼєкти (будівлі, споруди тощо) на Кіровоградщині.

На Тернопільщині пошкоджено 63 приватних житлових будинки та 532 квартири у 36 багатоповерхових будинках. А на території Івано-Франківської області з початку повномасштабного вторгнення РФ внаслідок ракетних обстрілів було пошкоджено два обʼєкти критичної інфраструктури та три житлові будинки. 

Щодо руйнувань на Львівщині достеменно невідомо. В ОВА лишень повідомили, що в липні минулого року вибуховою хвилею було пошкоджено будівлю КНП ЛОР "Львівський обласний спеціалізований будинок дитини "Любисток". Вже в жовтні того ж року заклад було відновлено.

Так само достеменної цифри немає і з Херсонщини. Відомо лишень, що станом на березень цього року на деокупованій території Херсонській області зруйновано 26 закладів охорони здоровʼя. Це – 16% від загальної кількості закладів. Пошкоджень зазнали 113 медичних установ, що становить 69% від загальної кількості.

Крім того, на деокупованій території області з 433 закладів освіти зазнали пошкодження 332 обʼєкти, з них 57 закладів зруйновано повністю.

А от у Волинській ОВА нам відповіли, що з початку повномасштабного російського вторгнення в Україну зазнали руйнівних наслідків підприємства, які віднесені до об'єктів критичної інфраструктури. Щодо інших руйнувань і їх кількість нам не повідомили, мотивуючи це воєнним станом.

Додамо: загалом, за прогнозами Світового банку, повоєнна відбудова України коштуватиме близько 500–600 млрд євро. Лише збитки медичної системи України, спричинені російською агресією, Світовий банк та Всесвітня організація охорони здоров’я оцінюють у 26 млрд доларів. Тим часом в Україні вже відзначили, що після закінчення війни країна не зможе відбудувати деякі населені пункти, оскільки росіяни зруйнували їх вщент

.

* Дані надавалися обласними військовими адміністраціями та КМВА протягом березня – травня. Відповідей від Закарпатської, Черкаської та Чернівецької ОВА на цей час не отримали.

Читайте також:
Київ та інші міста України зазнали масштабного ракетного удару: Багато загиблих та поранених. Оновлено Київ та інші міста України зазнали масштабного ракетного удару: Багато загиблих та поранених. Оновлено
ЗСУ за допомогою дешевих дронів навчилися перехоплювати розвідувальні БпЛА росіян, – ISW ЗСУ за допомогою дешевих дронів навчилися перехоплювати розвідувальні БпЛА росіян, – ISW
На Харківщині вирішили посилити заходи з протидії ДРГ, – МВС На Харківщині вирішили посилити заходи з протидії ДРГ, – МВС
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть