USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Patriot не можуть збивати російські КАБи: Зеленський розповів, як боротися з авіабомбами ворога

Тільки за тиждень РФ застосувала по Україні понад 800 керованих авіаційних бомб
Російська авіабомба РБК-500 з ШОАБ-0,5

Російська авіабомба РБК-500 з ШОАБ-0,5

Джерело: відкриті джерела

Американські системи Patriot не можуть боротися з російськими КАБами. Єдиний спосіб боротьби – це знищення літаків, які їх несуть. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю колумністці The Philadelphia Inquirer Труді Рубін.

За його словами, Росія використовує керовані авіабомби по всьому сходу України. За місяць окупанти випускають по Україні тисячі бомб.

Водночас у своєму Telegram-каналі Зеленський повідомив, що за цей тиждень росіяни скинули на Україну понад 800 керованих авіаційних бомб.

"Яка може бути боротьба з КАБами? Це системи ППО. Але якщо ми візьмемо вартість і кількість ракет Patriot і візьмемо КАБи – то тисяч на місяць у нас ніколи не буде, та й сотень не буде. Тому що кожна ракета – це близько 3 млн доларів. Тут не тільки питання в грошах, їх стільки просто не виробляють", – сказав глава держави.

Новини за темою: Окупанти атакують українців 1,5-тонними авіабомбами

Він зазначив, що потрібно шукати рішення, щоб атакувати російські аеродроми, де знаходяться російські літаки, які скидають КАБи.

"Patriot не може боротися з КАБами, як і будь-яка система ППО. У будь-якому разі на короткій дистанції ви будете перемагати, але на довгу - вони вас переграють. Треба шукати далекобійне рішення проти аеродромів, на яких стоять військові літаки, які Росія застосовує для атак КАБами", – наголосив президент.

Зеленський додав, що дозвіл США бити по прикордонні РФ вирішує тільки тактичні завдання. У цій справі Україні могли б допомогти ATACMS.

"Я підкреслюю, сьогодні є аеродроми, де вони використовують КАБи, і поки їхні КАБи не летять на велику дистанцію, то ми можемо бити по цих аеродромах на більшій відстані. Сьогодні потрібно дозволити нам застосовувати ATACMS углиб Російської Федерації", – зазначив український лідер.

Нагадаємо, нещодавно окупанти, схоже, застосували по Україні тритонну бомбу ФАБ-3000 М-54 з керованим модулем планування та корекції. Це – удар по Липцях Харківської області. Загарбники стверджують, що це перше в історії людства бойове застосування бомби такого калібру з УМПК. Проте у Повітряних силах ЗСУ не змогли підтвердити це.

Загалом за перші три місяці цього року літаки військ РФ скинули на позиції України понад 3 тис. 500 авіабомб, що у 16 разів більше порівняно з 2023-м.

При цьому окупанти далеко не завжди скидають авіабомби на територію України. За даними британської розвідки, за два місяці Росія скинула 20 бомб на Бєлгород і область.

Також варто зазначити, що російські авіабомби з універсальним модулем планування і корекції, якими окупанти обстрілюють Харків та інші прикордонні регіони, на 71% складаються з американських і китайських елементів.

Читайте також:
В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств
Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав
Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО
Перші поховання на меморіальному кладовищі можуть розпочатися вже цієї осені Перші поховання на меморіальному кладовищі можуть розпочатися вже цієї осені