USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

РФ вивчає українську ППО і вчиться її обходити, – ISW

Російські військові вивчають українську ППО з метою завдавати максимальних руйнувань і жертв по території країни
ппо ЗСУ
Система ППО
Джерело: відкриті джерела

Надання Заходом систем протиповітряної оборони та ракет залишається вирішальним для України, оскільки російські війська, ймовірно, намагатимуться адаптуватися до можливостей української ППО. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

У звіті зазначається, що під час обстрілів 1–2 січня цього року українські військові збили більше безпілотників "Шахед", порівняно з масштабною атакою 29 грудня 2023-го, а також багато ракет типу "Кинджал".

Таким чином аналітики ISW припускають, що сили ППО, ймовірно, адаптувалися до ударного комплексу, який російські сили застосували 29 грудня. Це стало можливим після місяців експериментів агресора та випробувань української протиповітряної оборони із застосуванням різних систем озброєнь, маршрутів завдання ударів і тактик послаблення протиповітряної оборони.

Там наголошують, що російські удари по Україні є частиною тактичних і технологічних перегонів наступу та оборони, що продовжуються, в яких обидві сторони постійно експериментують і адаптуються один до одного, особливо у сфері далеких ударів і протиповітряної оборони.

"Допомога Заходу Україні залишається критично важливою, адже російські війська, ймовірно, будуть продовжувати експериментувати і впроваджувати нові способи обходу української протиповітряної оборони", – уточнює Інститут вивчення війни.

Паралельно з цим британське видання The Telegraph 1 січня процитувало експертів, які заявили, що Україні, можливо, доведеться нормувати свої ракети ППО в умовах скорочення західної допомоги, щоб захистити цілі, які вона вважає найбільш важливими, що, ймовірно, наразить на небезпеку критично важливу лінію фронту.

А втім, кілька західних чиновників засудили російські удари 2 січня і все ж відзначили потребу України в засобах протиповітряної оборони, додали аналітики.

Масовані обстріли

29 грудня минулого року Україна зазнала наймасованішої атаки росіян. В Повітряних силах вже наголосили, що "стільки цілей одночасно на моніторі ми ще не бачили". Речник Повітряних сил Юрій Ігнат повідомив ЗМІ, що Росія сьогодні запускала майже все. Окрім "Калібрів". Це були і "Кинджали", і балістика, С-300, крилаті ракети, БпЛА, Х-22 або Х-32. Близько 18 стратегічних бомбардувальників запускали Х-101/Х-505.

Тоді, за попередніми результатами, противник застосував проти України 158 засобів повітряного нападу: ракети різних типів та ударні БпЛА.

Вже 2 січня російські окупанти вкотре масовано атакували Україну дронами-камікадзе та ракетами різної номенклатури. Загалом українські захисники знищили 72 ракети. Лише поблизу Києва і над містом сили протиповітряної оборони збили близько 60 ракет. Серед них – 10 гіперзвукових аеробалістичних ракет "Кинджал".

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат