USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Рано чи пізно Росія б всеодно напала на Україну. Маємо вчити історію та робити висновки, – Скальський

Віталій Скальський
 Директор Українського науково-дослідного інституту архівної справи та документознавства Віталій Скальський
Джерело: відкриті джерела

З історичної точки зору, напад Російської Федерації на Україну був неминучий, так відбувалось протягом всієї історії. Про це в ефірі UWN заявив директор Українського науково-дослідного інституту архівної справи та документознавства Віталій Скальський.

Він зазначив, що знання історії допомагає українцям аналізувати закономірність подій й не розраховувати на логічні кроки російської сторони.

"Попри поширені фрази й крилаті вислови, історія не є хорошою вчителькою. Ми живемо тут і зараз, знання історії потрібно не для того, щоб нібито не допускати помилок, а для того, щоб розуміти, що відбувається насправді. Знання історії дозволяє легше переживати те, що переживаємо ми зараз", – сказав Скальський. 

Новини за темою: Незважаючи на репресії, батьки в Криму досі навчають своїх дітей української мови, – Самойлов

За його словами, ті громадяни, які перебували в російськоцентричній версії історії України, переживають великий шок, тому що в їхній картині світу напад РФ на Україну був неможливий. 

"Натомість ті, хто читав україноцентричні й навіть націоналістичні підручники, книжки, тексти, вони розуміли, що рано чи пізно це (російське вторгнення, – ред.) буде. Якоюсь мірою вони були до цього готові, принаймні їх не ввели в шок ті перші повідомлення про початок повномасштабного вторгнення", – підсумував історик. 

Раніше

52% українців виступили проти того, щоб діти у школах вивчали російську мову. Водночас 42% підтримують збереження вивчення російської мови в певному обсязі. Зокрема, у 1998 році 46% вважали, що обсяг вивчення має бути таким же, як і для української мови. У 2019 році показник становив 30%, а зараз – лише 3%. Також з 32% до 6% стало менше тих, хто вважає, що російська мова має вивчатися в меншому обсязі, ніж українська, але в більшому, ніж інші іноземні мови. Зараз фактично з зазначених 42% переважна більшість – 33% (або майже 80% цієї категорії громадян) – хотіли б, щоб російській мові відводили стільки ж або менше часу, ніж іншим іноземним мовам.

 

Теги: архів
Читайте також:
В Україні презентували пілотний проєкт із запуску електронних архівів В Україні презентували пілотний проєкт із запуску електронних архівів