USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Продавав інформацію із закритих баз даних: Перед судом постане правоохоронець із Сум

Фігурант заходив у потрібні бази даних та копіював потрібну інформацію
Перед судом постане правоохоронець, який продавав інформацію зі спеціальних баз даних
Перед судом постане правоохоронець, який продавав інформацію зі спеціальних баз даних
Джерело: ДБР

Правоохоронці виявили спеціальний чат-бот, де торгували конфіденційною інформацією. Так, усі охочі могли отримати відомості фактично про будь-якого громадянина України. Аби отримати дані, ділки зверталися до правоохоронця із Сум. Він заходив у потрібні бази даних та копіював інформацію. Діяльність зловмисника викрили. Тепер він може потрапити до в’язниці. Про це повідомили в Державному бюро розслідувань.

"У взаємодії із ДВБ Нацполіції та СБУ слідчі ДБР встановили, що в одній із соціальних мереж зловмисники створили спеціальний чат-бот, де торгували конфіденційною інформацією. За гроші всі охочі могли отримати відомості фактично про будь-якого громадянина України: від дат перетину ним державного кордону до придбання та володіння майном", – розповіли в Бюро.

Також популярністю серед клієнтів користувалася інформація про притягнення особи до адміністративної чи кримінальної відповідальності, місце реєстрації тощо.

"Після того як власники чат-бота отримували замовлення на конкретну людину, вони зверталися до правоохоронця, а той своєю чергою заходив у потрібні бази даних та копіював потрібну інформацію", – зазначили у відомстві.

У середньому вартість мінімального обсягу інформації становила 200 доларів. Оплату ділки приймали криптовалютою.

Правоохоронця вже звільнили з органів Нацполіції України, а працівники ДБР завершили досудове розслідування. Обвинувальний акт направили до суду.

"Він обвинувачується у несанкціонованому копіюванні інформації, що призвело до її витоку (ч. 2, 3 ст. 362 КК України)", – уточнили в Державному бюро розслідувань.

Санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років.

В ДБР додали, що матеріали стосовно організаторів бізнесу виділені в окреме кримінальне провадження, досудове розслідування в якому триває.

Раніше ми повідомляли, що кіберполіція викрила 36-річного мешканця Нетішина Хмельницької області, який продавав персональні дані громадян України та Європейського Союзу

Фігурант мав у розпорядженні відомості щодо паспортних даних, номерів платників податків, свідоцтв про народження, водійських посвідчень, даних банківських рахунків.

Читайте також:
Бізнесмен Жеваго отримав нову підозру Бізнесмен Жеваго отримав нову підозру
Росіяни мають план захопити Харків чи Суми, – Павлюк Росіяни мають план захопити Харків чи Суми, – Павлюк
Напад на поліцейських на Вінниччині: Зловмисникам допомагали інші військові Напад на поліцейських на Вінниччині: Зловмисникам допомагали інші військові
Загинули військові і травмувались рятувальники: В ДБР встановлюють обставини вибухів на парковці у Миколаєві Загинули військові і травмувались рятувальники: В ДБР встановлюють обставини вибухів на парковці у Миколаєві