USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Президент Сербії несподівано заявив, що не проти постачати Україні боєприпаси через посередників

Раніше країна категорично відмовлялась це визнати
Вучич
Джерело: відкриті джерела

Президент Сербії Александар Вучич підтримав продаж його країною боєприпасів посередникам, які потім відправляють їх в Україну. Про це він заявив в інтерв’ю Financial Times.

Вучич наголосив про те, що знає про отримання нашою країною сербських боєприпасів. І він не планує цьому перешкоджати.

"Чи можливо, що це відбувається? Я не маю жодних сумнівів, що це можливо. Яка альтернатива для нас? Не виробляти боєприпаси? Не продавати їх?" – сказав Вучич.

Балансування між Заходом і Кремлем

Президент Сербії визнав, що між Кремлем і Заходом він ходить по "тонкій лінії". Однак уточнив, що Росії допомагати не буде. Він нагадав, що його країна приєдналася до всіх резолюцій ООН, які засуджують вторгнення Росії в Україну.

"Ми приєднуємося до заборони реекспорту, наприклад, технологій подвійного використання, необхідних для безпілотників. Ми не будемо вузлом для реекспорту чогось до Росії", – додав Вучич, зауваживши, що часи, коли він регулярно спілкувався з президентом РФ Володимиром Путіним, минули.

Які боєприпаси з Сербії використовує Україна

Українські військові використовують боєприпаси у сербського підприємства Krušik. Це реактивні ракети калібру 122-мм нового зразка ER Grad 2000.

Їх максимальна дальність ураження – до 40 км. Це удвічі більше, ніж дальність радянських ракет 9М21ОФ. Маса бойової частини сербської ракети – трохи більше ніж 19 кілограмів. Загальна вага – 69 кг.

Сербська ракета ER Grad 2000
Джерело: відкриті джерела

Цікаво, що раніше Сербія категорично спростувала інформацію зі злитих документів Пентагона про постачання зброї Україні.

Читайте також:
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди