USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Сербія спростувала інформацію зі злитих документів Пентагона про постачання зброї Україні

За словами глави Міноборони Сербії, інформація є "брехнею для дестабілізації ситуації в країні"
армія сербії
Джерело: відкриті джерела

Міністр оборони Сербії Мілош Вучевич спростував інформацію зі злитих документів Пентагона про те, що Белград узяв на себе зобов'язання відправити зброю Україні. Про це повідомляє сербське видання Sputnik.

За його словами, ця інформація – чергова "брехня", щоб "дестабілізувати країну і втягнути її в конфлікт".

"Ми спростовували цю брехню понад десять разів, і ось ми робимо це знову. Сербія не продавала і не буде продавати зброю українській або російській стороні, а також країнам, що оточують цей конфлікт. У когось явно є мета втягнути Сербію в цей конфлікт, але ми послідовно дотримуємося встановленої політики", – заявив Вучевич.

Водночас він допускає, що на території України може бути знайдено сербську зброю, яку продають третім країнам.

"Але це не має абсолютно ніякого відношення до Сербії. Це питання до тих країн, які не поважають міжнародні норми, договірні положення і ділову практику", – стверджує глава Міноборони Сербії.

Сербія та продаж зброї Україні

Як повідомляє Reuters, у секретному документі Пентагона, який просочився в мережу, йдеться про те, що Сербія погодилася поставити зброю Україні або вже відправила її. 

Цей документ, що являє собою короткий виклад відповідей європейських урядів на запити України про військову підготовку і постачання зброї, був серед десятків секретних документів, розміщених в інтернеті за останні тижні.

У документі під назвою "Європа | Відповідь на триваючий російсько-український конфлікт" у вигляді діаграми перераховані "оціночні позиції" 38 європейських урядів у відповідь на прохання України про надання військової допомоги.

Діаграма показала, що Сербія відмовилася проводити навчання українських сил, але зобов'язалася відправити летальну допомогу або вже надала її. У ньому також йдеться про те, що у Сербії є політична воля і військова спроможність надати зброю Україні в майбутньому.

Документ має гриф "Таємно" і NOFORN, що забороняє його передачу іноземним спецслужбам і військовим. Він датований 2 березня і скріплений печаткою канцелярії Об'єднаного комітету начальників штабів.

Варто зазначити, що справжність цього документа не підтверджено. В Офісі президента Сербії Александра Вучича не відповіли на запит.

"Якщо цей документ відповідає дійсності, він або свідчить про лукавство Вучича стосовно Росії, або про те, що Вашингтон чинить на нього величезний тиск з метою доставки зброї Україні", зазначає Януш Бугайскі, експерт зі Східної Європи з Джеймстаунського фонду.

Реакція Пентагона на злиті документи

Як зазначив глава відомства Ллойд Остін, США дуже серйозно ставляться до зливу секретних документів. Він пообіцяв, що розслідування триватиме доти, доки не буде знайдено джерело витоку.

"Ми продовжуватимемо розслідувати і перевертатимемо кожен камінь, поки не знайдемо джерело цього [витоку] і його масштаби", заявив Остін.

Остін став першим високопоставленим чиновником США, який прокоментував витік інформації.

За його словами, документи були опубліковані 28 лютого і 1 березня, але відомство не впевнене, чи були інші документи, які могли бути опубліковані в мережі раніше.

Читайте також:
Такого об'єднання ще не було: Демократи і республіканці разом підтримали просування допомоги Україні Такого об'єднання ще не було: Демократи і республіканці разом підтримали просування допомоги Україні
У Польщі затримали агента, який пропонував спецслужбам РФ замах на Зеленського У Польщі затримали агента, який пропонував спецслужбам РФ замах на Зеленського
Через затримку допомоги Україна витратила 4 млрд доларів на зброю, що негативно вплинуло на бюджет, – Мінфін Через затримку допомоги Україна витратила 4 млрд доларів на зброю, що негативно вплинуло на бюджет, – Мінфін
На саміті ЄС вирішили терміново забезпечити Україну засобами ППО та іншим озброєнням На саміті ЄС вирішили терміново забезпечити Україну засобами ППО та іншим озброєнням