USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Портнов міг курувати питання росіян у Криму в період окупації півострова, – аудіоплівка

Аудіоплівка з розмовами Портнова та його соратників потрапила до рук журналістів
Екскерівник адміністрації президента-втікача Януковича Андрій Портнов
Джерело: Радіо Свобода

Екскерівник адміністрації президента-втікача Януковича Андрій Портнов, імовірно, курирував питання росіян щодо окупації Криму у 2014 році. Про це пише hromadske з посиланням на аудіозаписи, які опинилися в розпорядженні редакції.

На записах, які були зроблені у квітні – травні 2014 року, Портнов спілкується з екскерівником головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Криму Сергієм Коровченком та ексдепутатом Верховної Ради України Львом Миримським.

На одній з них, зробленій 5 квітня, Миримський розмовляє телефоном з Андрієм Портновим. При цьому, як відомо, Портнов на той час був не в Україні. Він ще в лютому 2014 року виїхав через КПВВ "Гоптівка" в бік Росії.

У підсумку Портнов і Миримський домовляються про зустріч наступного дня в готелі "Україна" в Москві.

Уже 6 квітня Портнов із телефону Миримського телефонує Сергію Коровченку. Це ексначальник головного управління юстиції Міністерства юстиції України в АР Крим, помічник і довірена особа Андрія Портнова.

Коровченко, судячи з розмови, і організував зустріч Портнова і Миримського в Москві. Під час цієї розмови Коровченко підтверджує, що виконує вказівки глави АП часів Януковича.

Новини за темою: Європейський суд почав слухання у справі України проти РФ щодо порушень прав людини у Криму

Уже після повернення до Києва Миримський систематично підтримує зв'язок із Коровченком. Вони разом планують спільну ділову поїздку на окупований півострів 16 квітня.

Зазначимо, що стосовно Коровченка українські слідчі відкривали кримінальну справу. Однак наразі вона закрита. У межах провадження слідство перевіряло його причетність до підготовки півострова до "юрисдикції" РФ, а також до "переоформлення" майна в окупованому Криму через суди.

Аудіозапис розмови між Миримським і Коровченком свідчить, що особи обговорювали програш у суді за якоюсь гіпотетичною справою і не знають, чи українські, чи російські суди розглядатимуть майбутню касацію.

Вони водночас наголошують, що на рішення потрібно якось вплинути і зробити це може "АВ" – як можна припустити з аудіо, йдеться про Андрія Портнова.

На іншому ж записі ці ж особи вже прямо говорять про те, що мають вирішити долю майже 200 підприємств в окупованому Криму.

Видання наголошує, що ім'я Сергія Коровченка раніше фігурувало в плівках радника Путіна Сергія Глазьєва. Росіяни обговорювали важливість збереження його на посаді начальника головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим.

Зазначимо, що 13 грудня Печерський райсуд Києва зобов'язав Центр протидії корупції та компанію "Оптик Глобал Груп" (попередня назва "Українська правда") спростувати інформацію, що колишній заступник адміністрації президента Андрій Портнов є "колаборантом", "зрадником" і "проросійським діячем".

Читайте також:
РФ почала наступ раніше запланованих термінів і розширила зону боїв майже на 70 км, – Сирський РФ почала наступ раніше запланованих термінів і розширила зону боїв майже на 70 км, – Сирський
Зеленський про захист Харківщини: РФ не дійшла до основних ліній оборони Зеленський про захист Харківщини: РФ не дійшла до основних ліній оборони
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW