USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Європейський суд почав слухання у справі України проти РФ щодо порушень прав людини у Криму

Є два паралельні процеси: міждержавний позов, великий кейс, який представляє Україна в Європейському суді, й індивідуальні позови
Міжнародний кримінальний суд

Міжнародний кримінальний суд

Джерело: скріншот

Вранці 13 грудня в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) почалися слухання у справі, в якій Україна звинувачує РФ у системних порушеннях прав людини в окупованому Криму. Про це повідомили в пресслужбі Міністерства юстиції України.

Велика палата почала слухання о 9:45 за місцевим часом. Ця міждержавна справа ґрунтується на заявках, поданих у березні 2014-го, серпні 2015-го та серпні 2018 років.

За словами уповноваженої в справах Європейського суду з прав людини Маргарити Сокоренко, позов "Україна проти Росії", за яким будуть слухання, – це саме "міждержавний позов, де ми заявляємо про адміністративну практику порушень з боку РФ на території тимчасово окупованого Криму".

"Йдеться про те, що існує ціла система толерування порушень прав людини, і ми будемо так само показувати ілюстративні яскраві приклади. Але це не означає, що цей процес замінює розгляд індивідуальних позовів – вони теж є в Європейському суді. З часу захоплення Криму, ще з березня 14-го року, українці зверталися до ЄСПЛ. У цих індивідуальних позовах ми виступаємо як третя сторона", – зауважила правниця.

Заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра та уповноважена у справах Європейського суду з прав людини Маргарита Сокоренко в ЄСПЛ. 13 грудня 2023 р.

Джерело: Міністерство юстиції України

Уповноважена акцентувала, що маємо два паралельні процеси: міждержавний позов, великий кейс, який представляє Україна в Європейському суді, й індивідуальні позови.

"У міждержавному позові говоримо про те, що існує не якийсь один конкретний вид порушення, а ціла система порушень протягом тривалого періоду часу окупації. Ми своїм позовом допомогли задокументувати, як відбулася окупація, як вона супроводжувала порушення прав людини з боку Росії, а наші громадяни, їхні кейси показують конкретні приклади, які саме порушення прав людини відбувалися", – додала Сокоренко.

Більше контексту

Україна наполягає, що Росія з 27 лютого 2014 року має так званий ефективний контроль на території півострова, та відтоді здійснює адміністративну практику порушень прав людини, зокрема права на життя, недопущення нелюдського ставлення і тортур, права на свободу і безпеку, права на справедливий суд, права на повагу до приватності життя і свободу віросповідання, права на освіту, права на свободу пересування.

У справі йдеться також про практику перевезення ув’язнених громадян України на територію РФ та переслідування за політичними мотивами.

Зазначимо, із 2022 року Росія припинила брати участь у провадженнях в ЄСПЛ попри те, що досі несе відповідальність за рішеннями щодо скарг, поданих до вересня 2022 року.

Новини за темою: Український уряд наближається до ухвалення рішень Гаазького трибуналу щодо Росії, – Чубаров

Через це на слуханнях 13 грудня, напевно, не буде російської сторони, свої аргументи у дебатах представить лише Україна, а позицію РФ суд вивчить на основі публічних заяв Москви.

Війна не закінчиться, поки Крим під російською окупацією, – Зеленський

Президент України Володимир Зеленський вважає, що війна не закінчиться, поки Крим не буде деокуповано. Про це він заявив у липні в інтерв'ю CNN.

"Ми не можемо уявити Україну без Криму. І поки Крим є під російською окупацією, це означає лише одне: війна ще не закінчилася", – сказав глава держави.

Український лідер повідомив, що кінцевою метою України у війні з Росією є звільнення Криму.

Журналістка запитала, чи є сценарій, за якого може бути "мир" без звільнення Криму? На що Зеленський відповів, що "тоді це не буде перемогою".

Новини за темою: У Гаазі почав роботу Міжнародний центр розслідування злочинів РФ в Україні
Читайте також:
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму
Організатор Організатор "п'яних вечірок" Андрій Ярина вийшов з-під варти під заставу у 272,5 тисячі гривень
Засновник криптовалютної біржі Binance Чжао сяде у в'язницю на чотири місяці Засновник криптовалютної біржі Binance Чжао сяде у в'язницю на чотири місяці
У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання