USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Польські генерали йдуть у відставку: В чому причина?

Генерали пішли на такий крок через конфлікт із міністром оборони Маріушем Блащаком
Польща
Джерело: відкриті джерела

Начальник Генштабу ЗС Польщі генерал Раймунд Анджейчак і командувач Оперативного командування польської армії генерал Томаш Пйотровський подали у відставку. Президент Анджей Дуда вже призначив нове командування. Про це передає Rzeczpospolita.

У виданні ж масові відставки назвали "землетрусом на вищих командних посадах польських Збройних сил".

У чому причина відставок?

За інформацією Rzeczpospolita, генерали йдуть у відставку через конфлікт з главою Міністерства національної оборони Маріушем Блащаком. 

"Блащак звинувачував генерала Томаша Пйотровського в тому, що він не повідомив про інцидент, який стався 16 грудня 2022 року, коли російська ракета порушила повітряний простір Польщі. Міністр також був незадоволений тим, як генерал провів пошуки тієї ракети", – йдеться у повідомленні.

Хоча тоді Блащак запропонував звільнити генерала Пйотровського, президент Анджей Дуда, який приймає кадрові рішення щодо керівних командувачів Збройних сил, не захотів піти на такі жорсткі дії та взяв на себе роль посередника, додають автори.

У виданні також зазначають, що з того часу роль Оперативного командування була маргіналізована. Блащак уникав роботи з оперативним командувачем і спрямовував завдання безпосередньо до Головного командування Збройних сил.

Повідомляється, що Оперативне командування також не залучили до формування військової оперативної групи для посилення польсько-білоруського кордону після інформації про те, що вагнерівці перетнули кордон з Білоруссю. Міністерство оборони Польщі вирішило відправити на кордон 10 тисяч солдатів і це завдання було покладено на Головне командування Збройних сил.

"Тепер Головне командування виконувало операцію з евакуації поляків з Ізраїлю, хоча формально такі завдання мало виконувати Оперативне командування", – уточнили автори.

Також у виданні додають, що на рішення генералів подати заяви про відставку також вплинуло використання армії у виборчій кампанії. Йдеться про ролик, в якому Маріуш Блащак оприлюднив документи, що стосуються планів оборонної операції країни.

Чи будуть ще відставки?

Тим часом лідер польської політичної партії "Громадянська коаліція" Дональд Туск оголосив, що, "за його інформацією, ще 10 вищих офіцерів Генерального командування подали у відставку". Відеозвернення він опублікував у себе в соцмережі X.

Також він зазначив, що ці відставки відбуваються за 100 годин до парламентських виборів у Польщі і закликав усіх генералів й вищих офіцерів польської армії до "холоднокровності і до максимуму відповідальності".

Однак, за даними видання Rzeczpospolita, цю інформацію спростовує Генеральне командування.

Голова Бюро національної безпеки Польщі Яцек Сівера сказав, що Бюро національної безпеки нічого про це не знає, додають у виданні.

Нові призначення

Як стало відомо ввечері 10 жовтня, президент Польщі Анджей Дуда призначив генерала Веслава Кукула начальником Генерального штабу.

Оперативні ж війська очолить Мацей Кліш.

Раніше ми писали, що у Польщі офіційно заявили, що ракета, яка минулого року впала на територію села Пшеводув, була українською.

Зазначалося, що Польща офіційно завершила розслідування обставин падіння ракети на територію села Пшеводув у листопаді минулого року під час масованої повітряної атаки РФ по Україні. За словами міністра юстиції країни Збігнєва Зьобра, вона була українською.

Згодом з’явилася інформація, що Україна не вважає польське розслідування щодо падіння ракети у Пшеводуві завершеним. Ішлося про те, що необхідно ще ознайомитися із результатами розслідування, які надасть українська слідча комісія.

Читайте також:
У Польщі відкрили військову базу американського спецназу У Польщі відкрили військову базу американського спецназу
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України