USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Україна готує постанову про заборону імпорту з Молдови

Будь-яке обмеження з боку Молдови буде вважатися вкрай недружнім кроком
зерно агропродукція
Джерело: відкриті джерела

У відповідь на обмеження, введені Молдовою, проти українського агроекспорту, в Кабміні готують постанову про заборону молдовського імпорту. Про це заявив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства – Торговий представник України Тарас Качка, передає "Європейська правда".

"Ми повідомили Кишинів – будь-яке обмеження з боку Молдови буде вважатися вкрай недружнім кроком і потягне за собою невідкладну заборону всього імпорту з Молдови", – зазначає посадовець.

Зазначається, що введення такої заборони вже погоджено та запущено у підготовку.

Молдова планує ввести тимчасові обмеження на імпорт зернових з України

5 травня стало відомо, що Молдова планує запровадити тимчасові обмеження на імпорт зернових та олійних культур з України. Про це заявив міністр сільського господарства Молдови Володимир Боля, передає NewsMarket.

Зокрема, він сказав про "намір міністерства тимчасово застосувати заходи, які запровадили деякі країни ЄС щодо імпорту зернових та олійних культур з України".

При цьому додав, що влада Молдови планує компенсувати аграріям акциз на дизпальне та субсидувати вартість засобів для захисту рослин та добрив.

Раніше Асоціація фермерів Молдови закликала аграрне відомство країни тимчасово обмежити імпорт української сільгосппродукції. На думку молдовських фермерів, тимчасове обмеження імпорту української продукції, запроваджене у деяких країнах ЄС, призведе до зростання обсягів цієї продукції у країні. Асоціація стверджує, що обвал цін на зерно та олійні культури вже поставив на межу банкрутства тисячі дрібних та середніх фермерів, які постраждали від торішньої посухи.

Польська заборона імпорту зерна коштувала Україні понад 140 млн доларів

Рішення польського уряду заборонити імпорт українських сільськогосподарських товарів коштувало Києву 143 млн доларів минулого місяця. Про це повідомив заступник міністра економіки Тарас Качка на Брюссельському економічному форумі, пише Bloomberg.

Комісія Євросоюзу "заплатить польським фермерам як компенсацію ні за що. Як на мене, це справді був блеф з боку польських фермерів", – заявив він.

Заступник міністра економіки зазначив, що нове рішення ЄС ввести тимчасові запобіжні заходи покращить ситуацію з українським імпортом, але не розвяже проблеми.

Запобіжні заходи Євросоюзу

2 травня Європейська комісія ухвалила виняткові та тимчасові запобіжні заходи щодо імпорту окремих сільськогосподарських товарів з України після тиску з боку п’яти держав – членів Європейського Союзу, які звинувачували український імпорт в обвалі місцевих цін.  

Зазначається, що "виняткові та тимчасові превентивні заходи" стосуються пшениці, кукурудзи, ріпаку і насіння соняшника.

Згідно з новими заходами ЄС виділить фермерам з Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії та Болгарії пакет підтримки в розмірі 100 млн євро. Своєю чергою вони скасовують односторонню заборону на українську агропродукцію.

Комісія також регулярно контролюватиме інші товари та у разі обурення ринку запроваджуватиме захисні механізми. Також планують покращити логістику та транзит товарів з України.

Національну заборону Болгарії на деякі товари, що надходять з України, буде знято після набуття чинності заходів зі стабілізації ринку Євросоюзу, узгоджених наприкінці квітня.

Читайте також:
У Польщі відкрили військову базу американського спецназу У Польщі відкрили військову базу американського спецназу
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України