USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90

П’ять країн Євросоюзу знову поскаржилися Єврокомісії на український імпорт і вимагають компенсації

Країни закликають продовжити заборону імпорту з України
зерно агропродукція
Джерело: відкриті джерела

Міністри сільського господарства п’яти країн – членів Євросоюзу знову звернулися до Європейської комісії щодо імпорту сільськогосподарської продукції з України. Про це повідомляється на офіційному сайті Польщі.

Зазначено, що листа до Єврокомісії підписали представники Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини. Саме до цих країн Єврокомісія нещодавно заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику українського походження. Заборону було запроваджено з 2 травня по 5 червня цього року.

Однак глави відомств у листі закликають продовжити тимчасову заборону імпорту з України, а також розширити її. Вони стверджують, що рішення Єврокомісії "можуть виявитися неефективними й недостатніми".

Так, міністри звернули увагу, що запроваджена заборона на імпорт не стосується продуктів з України, на які до 2 травня діяли національні заборони цих країн ЄС. А тому для врегулювання ситуації ці країни пропонують відповідні, на їхню думку, механізми. Зокрема, вони запропонували підтвердити продовження до кінця року рішення Єврокомісії від 2 травня щодо заборони на імпорт до п’яти країн Євросоюзу пшениці, кукурудзи, ріпаку і соняшнику з України. 

Вони також пропонують запровадити постійний моніторинг імпорту інших чутливих агропродовольчих товарів з України та за необхідності передбачити оперативне запровадження превентивних заходів. 

Серед іншого запропоновано і адаптувати рівень підтримки аграріїв до фактичних втрат, а також виділити додаткові кошти на допомогу фермерам, оскільки "бюджет спільної аграрної політики і національних бюджетів є недостатніми".

Єврокомісія заборонила імпорт деяких українських продуктів до п’яти країн ЄС

2 травня Єврокомісія заборонила імпорт чотирьох українських продуктів до п’яти держав Євросоюзу – Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини. Рішення ухвалено через "серйозні логістичні труднощі", інформує пресслужба Європейської комісії.

Зазначається, що "виняткові та тимчасові превентивні заходи" стосуються пшениці, кукурудзи, ріпаку і насіння соняшника. Україна може експортувати їх до всіх держав ЄС, окрім Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини – до цих країн дозволено лише транзит.

Заходи діятимуть до 5 червня 2023 року.

Відзначимо, що 28 квітня Єврокомісія досягла угоди з п'ятьма європейськими країнами щодо української агропродукції. Відповідно до цих домовленостей країни відмовляються від односторонніх обмежень на ввезення української агропродукції; Євросоюз виділяє для постраждалих фермерів із п'яти країн 100 млн євро; запроваджуються заходи захисту чотирьох "найчутливіших" продуктів: кукурудзи, пшениці, насіння соняшника, ріпака; країни працюватимуть над забезпеченням експорту до інших держав.

Читайте також:
У Польщі затримали агента, який пропонував спецслужбам РФ замах на Зеленського У Польщі затримали агента, який пропонував спецслужбам РФ замах на Зеленського
Через затримку допомоги Україна витратила 4 млрд доларів на зброю, що негативно вплинуло на бюджет, – Мінфін Через затримку допомоги Україна витратила 4 млрд доларів на зброю, що негативно вплинуло на бюджет, – Мінфін
Мінагрополітики прогнозує цьогоріч скорочення урожаю зернових до 52,4 млн тонн Мінагрополітики прогнозує цьогоріч скорочення урожаю зернових до 52,4 млн тонн
МВФ дав прогноз щодо курсу долара в Україні найближчими роками: Через п'ять років може зрости до 54,1 гривні за долар МВФ дав прогноз щодо курсу долара в Україні найближчими роками: Через п'ять років може зрости до 54,1 гривні за долар