USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Польща може ввести односторонню заборону на імпорт українського зерна після 15 вересня

У той самий час транзит українських товарів буде збережено
зерно

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Польща допускає запровадження односторонньої заборони на імпорт українського зерна, у разі необхідності після 15 вересня, поінформував міністр сільського господарства країни Роберт Телус.

Як пише Farmer, Телус визнав, що польський уряд хоче, щоб питання українського зерна "було врегульовано полюбовно в Європейському Союзі, щоб не було необхідності ламати двері".

"Але якщо необхідно запровадити односторонні заборони, ми їх запровадимо, бо нас цікавлять інтереси аграріїв, але інтереси споживачів також є надважливими, і на цю тему не ведеться дискусія. Я розмовляв із цього приводу з багатьма міністрами з Європейського Союзу. Я бачу розуміння, що треба будувати коаліцію (країн, які забороняють імпорт українського зерна, – ред.). Я переконаний, що Румунія входить до коаліції", – додав він.

Телус також повідомив, що наступного тижня матиме зустріч із представниками Словаччини, щоб визначити, "в якому напрямку ми рухатимемося".

У той самий час він додав, що здійснюватиметься транзит зерна через Польщу.

"Ми ведемо діалог з Україною, а також з Литвою і Латвією, щоб використовувати їхні порти. Якщо ми говоримо про продовольчу безпеку Польщі, продовольчу безпеку Європи, то зерно має текти в Європу і має текти за межі Європи. Допоможемо в дорозі", – сказав він.

Заборона Польщі

Нагадаємо, Польща з 15 квітня заборонила перевезення української сільгосппродукції по своїй території. А з 19 квітня була введена повна заборона на експорт української агропродукції. Таким чином Польща стала першою країною ЄС, що заборонила імпорт з України зерна та інших продуктів харчування. Уряд країни планував закупити зерно у сховищах польських фермерів з доплатою та зберегти субсидії для аграріїв.

Голова правлячої консервативної партії "Право і справедливість" Ярослав Качинський наголошував, що Польща залишається союзником і другом України. Однак країна зараз повинна зробити все можливе, щоб уникнути кризи у польському селі.

А от в ЄС вже пригрозили Польщі введенням штрафних санкцій, якщо та продовжить заборону на експорт українського зерна.

Читайте також:
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали