USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Підсанкційний бізнесмен Фукс відреагував на підозру від СБУ: Все заперечує

Бізнесмена звинувачують у масштабних фінансових махінаціях зі стратегічними підприємствами та систематичному ухиленні від сплати податків
Павло Фукс

Павло Фукс

Джерело: відкриті джерела

Підсанкційний бізнесмен Павло Фукс відреагував на те, що Служба безпеки України повідомила йому про підозру в ухилянні від сплати податків. Заяву опублікували у Telegram-каналі Фукса.

За його словами, повідомлення СБУ є "безпідставним" та пов'язаним з "особистою економічною зацікавленістю окремих осіб у керівництві СБУ".

"Такі дії є нічим іншим, як наклепом та спробою завдати шкоди моїй діловій репутації з мотивів, що ніяк не пов’язані з захистом інтересів держави та національною безпекою України", – йдеться у заяві.

Також Фукс зазначив, що СБУ повідомила йому про підозру як громадянину України, а отже, підтвердила відсутність російського громадянства. А це, на думку бізнесмена, показує, що у 2021 році санкції проти нього ввели безпідставно.

Раніше

У Службі безпеки України заявили, що викрили підсанкційного олігарха Павла Фукса на масштабних фінансових махінаціях зі стратегічними підприємствами України та систематичному ухиленні від сплати податків.

Слідчі встановили, що з 2018 року Фукс незаконно заволодів активами українських компаній на понад 100 мільярдів гривень.

Як свідчать матеріали розслідування, холдинг підшукував підприємства енергетичної, машинобудівної та металургійної галузей України, які мали кредити у збанкрутілих банках. Ділки за безцінь викуповували у банківських установ "кредитні зобов’язання" цих об’єктів, що надавало змогу втручатися у їхню господарську діяльність. Потім активи українських заводів та інфраструктурних об’єктів заморожували, блокували їхню діяльність чи доводили до банкрутства.

Фукс та його спільники ретельно приховували джерела фінансування оборудок та реальних "замовників" через складні фінансові махінації. Для цього використовували понад 100 афілійованих комерційних структур.

"У ході цих махінацій зловмисники отримували надприбутки та ухилялися від сплати податків. Наприклад, лише від однієї з таких оборудок сума збитків, завданих державі, сягає майже 100 млн гривень", – наголошують у спецслужбі.

На підставі зібраних доказів Фуксу та двом топменеджерам холдингу оголосили підозру за ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 212 ("Ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів)" Кримінального кодексу.

Санкція статті передбачає штраф від 255 тисяч до 425 тисяч гривень із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

У межах цієї справи правоохоронці також наклали арешт на корпоративні права та рахунки 101 залученої до протиправної діяльності компанії, права вимоги за понад 1600 викупленими кредитами, понад 240 об’єктів нерухомості і транспортних засобів учасників схеми. Частину арештованих активів уже передали в управління АРМА.

Справа Фукса – що відомо

Повідомлялося, що у лютому правоохоронці провели обшуки в офісах та місцях проживання Фукса та колишнього нардепа від "Народного фронту" Ігоря Котвіцького у рамках кримінального провадження про зловживання службовим становищем посадовцями ПрАТ "НАК "Надра України".

За даними слідства, внаслідок протиправної діяльності посадових осіб ПрАТ "НАК "Надра України" та низки комерційних структур Україна втратила право на Сахалінське нафто-газове родовище у Харківській області, незважаючи на те, що з держбюджету на розробку цього родовища було витрачено понад 1 млрд гривень. 

Тоді правоохоронці відкрили провадження за ст. 364 Кримінального кодексу України ("Зловживання владою або службовим становищем").

Санкції РНБО

Відзначимо, що 18 червня 2021 року Рада нацбезпеки та оборони запровадила санкції проти бізнесмена Павла Фукса. Тоді, за словами секретаря РНБО Олексія Данілова, Фукс, як показали перевірки, причетний до незаконного отримання ліцензій на видобуток корисних копалин в Україні.

Сам Фукс запевняв, що не має жодного стосунку до компанії "Голден Деррі", та анонсував, що буде захищати свою репутацію в українських і міжнародних судах. Окрім того, він заявляв, що санкції РНБО проти нього – "це явно помста Данілова особисто". 

Хто такий Павло Фукс

Павло Фукс – підприємець родом з Харкова, який із 2014 року проживає в Україні. Зокрема, бізнесмен мав частку у газодобувній компанії "Укрнафтобуріння", в якій він є партнером Віталія Хомутинніка та Ігоря Коломойського. Фукс є почесним громадянином Харкова.

Однак Фукс тривалий час мав бізнес у РФ. Зокрема, очолював раду директорів ВАТ "МосСітіГруп". Павло Фукс мав і  російське громадянство, від якого відмовився у червні 2021 року. Він повідомив про це після того, як Рада національної безпеки і оборони запровадила санкції проти нього. Тоді ж бізнесмен також опублікував виписку з Федеральної податкової служби РФ, у якій сказано, що Павло Фукс не є платником податків у Росії.

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів
Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар
У Києві рейдери намагалися дати полковнику СБУ 1 млн доларів хабаря: Ділків затримали У Києві рейдери намагалися дати полковнику СБУ 1 млн доларів хабаря: Ділків затримали