USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Заарештували блогера, який перешкоджав врученню повісток

До 40-річного дрогобичанина Чави застосували цілодобовий домашній арешт строком на два місяці
Чава
Чава
Джерело: скріншот

Напередодні у відкритому судовому засіданні у Львівському апеляційному суді розглянули апеляційну скаргу прокурора Львівської обласної прокуратури на ухвалу слідчого судді Галицького районного суду м. Львова від 25 липня 2023 року про застосування запобіжного заходу відносно підозрюваного Мар’яна Чави. Блогер публікував контент, де були висловлювання щодо дестабілізації політичної ситуації в країні, йдеться в ухвалі суду.

За даними слідства, підозрюваний опублікував у соціально-орієнтованих мережах – Facebook, відеохостингу YouTube та месенджері Telegram висловлювання, спрямовані на дестабілізацію суспільно-політичної ситуації в державі, деморалізацію армії та формуванню передумов для дискредитації іміджу України на міжнародній арені.

Чоловік підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення (перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань, образа честі і гідності військовослужбовця, погроза військовослужбовцю, виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників – кримінальні статті, – ред.).

Так, ухвалою слідчого судді частково задовольнили клопотання слідчого в ОВС 1-го відділення слідчого відділу Управління Служби безпеки України у Львівській області. І застосували до 40-річного дрогобичанина Чави запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту строком на два місяці з покладенням відповідних обов’язків.

Однак, не погоджуючись з ухвалою, прокурор у справі подав апеляційну скаргу, мотивуючи тим, що "такий запобіжний захід не забезпечить належну поведінку підозрюваного". Відтак, просив скасувати ухвалу та застосувати до Чави запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Тепер для "блогера" є запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів до 25 вересня 2023 року з визначенням розміру застави – 214 тис. 720 гривень.

Хто такий Чава?

У 2023 році Мар'яну Чаві оголосили підозру в перешкоджанні діяльності Збройних сил України та виправданні збройної агресії Росії. СБУ затримала блогера. Слідство встановило, що Чава на власних сторінках у соцмережах публічно дискредитував українських захисників. Зокрема, в одному із прямих ефірів називав представників ЗСУ "злочинцями". Також блогер перешкоджав діяльності представникам ТЦК, називав їх "шакалами". А на своїх відео в YouTube виправдовував збройну агресію РФ.

Суд обрав Чаві запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

За даними руху "ЧЕСНО", Мар'ян Чава закликав створювати "народні" територіальні громади. Для цього створив мережу телеграм-каналів. Також блогер був прихильником теорій змов та антивакцинатором. ЗМІ називали Чаву "соратником псевдоактивіста та антивакцинатора Остапа Стахіва", якого підозрювали у спробі повалення конституційного ладу в Україні.

Мар'ян Чава був автором ютуб-каналу "¡Знай Свої Права!". І систематично поширював фейки, зокрема, про те, що "землю в західних регіонах України віддадуть полякам".

В Україні планують врегулювати роботу інтернет-ЗМІ

Днями голова Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Ольга Герасим'юк заявила, що регулювання онлайн-сегмента інформаційного простору є світовою тенденцією, і згодом в Україні ці норми розширюватимуться, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Закон "Про медіа" не передбачає підзвітності соцмереж або інших платформ загального доступу до відео. Він вперше в історії України вводить регуляцію онлайн-простору, проте фактично не торкається цифрових платформ. Коли закон був ще проєктом і над ним працювала робоча група, багато шуму підіймалося навколо регулювання інтернету, що трактувалося як капітальний наступ на свободу слова. Хоча регулювання онлайну – нормальна і необхідна практика в усьому демократичному світі", – пояснила голова Нацради

Герасим'юк зазначила, що нині діє добровільна реєстрація онлайн-медіа, і блогери також можуть реєструватися як онлайн-медіа за бажанням та заради переваг, які така реєстрація надає їхній діяльності.

Читайте також:
Організатор Організатор "п'яних вечірок" Андрій Ярина вийшов з-під варти під заставу у 272,5 тисячі гривень
Засновник криптовалютної біржі Binance Чжао сяде у в'язницю на чотири місяці Засновник криптовалютної біржі Binance Чжао сяде у в'язницю на чотири місяці
У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання
У справі міністра Сольського ще до трьох підозрюваних застосували запобіжні заходи У справі міністра Сольського ще до трьох підозрюваних застосували запобіжні заходи