USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Норвегія знову обмежила допомогу українським біженцям

Країна вводила більш жорсткі правила перебування для українських біженців на початку грудня минулого року
КПП Норвегія
Джерело: відкриті джерела

Для того, щоб уникнути надмірного навантаження на муніципалітети та зберегти високий рівень надання послуг і пільг, норвезький уряд вирішив вчергове обмежити фінансову допомогу біженцям з України. Про це йдеться на сайті уряду Норвегії.

Таке рішення пояснюють необхідністю контролювати рівень міграції, адже більш ніж половина українських біженців, які прибувають до країн Північної Європи, шукають притулку в Норвегії. 

"Велика кількість новоприбулих підвищує тиск на муніципалітети щодо їх здатності обслуговувати населення. Щоб продовжувати контрольовано приймати переселенців з України та надавати їм належні послуги в муніципалітетах, ми пропонуємо нові заходи щодо обмеження пільг та послуг", – сказала міністерка праці та соціальної політики Тоньє Бренна.

Які зміни передбачено?

  • Українці більше не отримуватимуть виплати, якщо вирішать жити у приватному житлі замість центрів прийому біженців.
  • Держава більше не буде покривати витрати на домашніх тварин для нових біженців. Пояснюється, що у новоприбулих не буде можливості жити з домашніми тваринами у центрах прийому біженців.
  • Особам віком від 19 до 24 років потрібно прожити в Норвегії не менше п'яти років, щоб претендувати на безкоштовні стоматологічні послуги.
  • Для одержувачів одноразової допомоги посилять вимоги щодо терміну проживання, їм потрібно буде прожити в країні не менше ніж рік. Нині ця допомога становить 92 648 норвезьких крон (понад 8 тис. євро).
  • Для отримання базових виплат і виплат з надання допомоги запровадять вимогу про триваліший період проживання в Норвегії.

Зазначається, що ці зміни запроваджуються на додаток до заходів, які уряд країни представив у грудні. Вони передбачають жорсткіші обмеження на можливість подорожувати туди й назад між Україною та Норвегією, проживання чи транспорт більше не пропонуються українцям, які прибувають до іншого місця, крім Національного центру прибуття в муніципалітеті Роде. Також посилюють вимоги щодо вивчення норвезької мови та працевлаштування.

Раніше ми повідомляли, що польський уряд готує нові умови для українських біженців. Серед анонсованих змін є скасування статусу біженця після виїзду з Польщі. Зазначалося, що також біженці отримуватимуть менші виплати на дітей.

Читайте також:
Угорщина не видаватиме Україні військовозобов’язаних біженців, – віцепрем’єр-міністр Шем’єн Угорщина не видаватиме Україні військовозобов’язаних біженців, – віцепрем’єр-міністр Шем’єн
В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, – В'ятрович В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, – В'ятрович
"Відбувається беспрєдєл": Разумков різко відреагував на ситуацію в консульствах за кордоном
Кожен громадянин повинен захищати Україну, але і держава перед кожним громадянином має також свої зобов'язання, – Дубіль Кожен громадянин повинен захищати Україну, але і держава перед кожним громадянином має також свої зобов'язання, – Дубіль