USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

НАЗК внесло виробника морепродуктів Vici до списку міжнародних спонсорів війни

Viciunai веде бізнес у Росії у звичайному режимі без будь-яких скорочень та успішно захищає російську торгову марку в суді
крабові палички
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Національне агентство з питань запобігання корупції внесло виробника і постачальника морепродуктів Viciunai Group, відомого під брендом Vici, до переліку міжнародних спонсорів війни. Про це інформує НАЗК.

"Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну представники Viciunai Group обіцяли, що компанія піде з російського ринку, натомість Vici не зупиняє свої потужності у РФ, шукає нових працівників та сплачує значні податки до бюджету агресора. Це стало підставою для внесення Viciunai Group до переліку міжнародних спонсорів війни Національним агентством з питань запобігання корупції", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що компанія є глобальним виробником і постачальником різноманітних харчових продуктів. Крім того, що Viciunai Group є найбільшим переробником сурімі на планеті, вона також є одним з найбільших та економічно найпотужніших виробників морепродуктів у Європі. Її головний офіс розташований у Литві, а заводи працюють у Литві, Іспанії, Естонії та Росії.

"Ще у березні 2022 року після повномасштабного вторгнення Росії в Україну керівник литовської групи Шарунас Матійошайтіс заявив, що компанія піде з російського ринку впродовж трьох-чотирьох місяців. Натомість стало відомо, що Viciunai не припиняє свою роботу у РФ та залишається одним із найулюбленіших брендів російських споживачів", – додали в Нацагентстві.

Viciunai веде бізнес у Росії у звичайному режимі без будь-яких скорочень, успішно захищає російську торгову марку в суді, продовжує набирати персонал на свої дочірні підприємства, підтримуючи ринок праці у РФ.

Наприклад, зазначили у НАЗК, виробничий комплекс ТОВ "Вичюнай-Русь" є найбільшим підприємством Viciunai Group, на якому працюють 1500 працівників. Він розташований у Калінінградській області, а його чистий прибуток за 2022 рік збільшився на 156% (до 20 млн доларів).

Дочірня компанія Viciunai ТОВ "БалтКо" як офіційний представник компанії в Росії надає там послуги з перевезення продуктів рибної кулінарії, рибної переробки, сурімі й морепродуктів. Її чистий прибуток за 2022-й становив 2,5 млн доларів.

"Допоки такі відомі бренди, як Vici, продовжують знаходитись на ринку Росії, попри всі воєнні злочини агресора, світ отримує неправильний сигнал, що РФ залишається частиною міжнародних економічних процесів. Так і мешканці Росії бачать, що демократичний світ від них не відвернувся, а вони все роблять правильно. Багато компаній вже зробили правильний вибір на користь цінностей демократії та доброчесності вийшовши з російського ринку. Однак Viciunai Group не стала однією з них та не змогла вийти за межі своїх пустих обіцянок", – заявив голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков.

У НАЗК наголосили, що неодноразові заяви про припинення бізнесу та продаж виробництва у РФ ніяк не вплинули на роботу Viciunai Group в Росії. Компанія продовжує спонсорувати війну проти України, сплачуючи великі суми податків до бюджету путінської воєнної машини.

Нагадаємо, нещодавно Національне агентство з питань запобігання корупції внесло до переліку міжнародних спонсорів війни китайську China Railway Construction Corporation (CRCC). Компанія і досі продовжує працювати в Російській Федерації, будуючи метро, мости та автомагістралі.

Раніше ми повідомляли, що Україна призупинила статус спонсора війни для Raiffeisen Bank через шантаж Австрії. Зазначалося, що наразі між країнами тривають переговори із залученням представників Єврокомісії.

Читайте також:
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров