USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

НАЗК внесло другу найбільшу державну будівельну компанію КНР до переліку міжнародних спонсорів війни

Йдеться про China Railway Construction Corporation, яка працює в Росії вже шість років
Другу найбільшу державну будівельну компанію КНР внесено до переліку міжнародних спонсорів війни
Другу найбільшу державну будівельну компанію КНР внесено до переліку міжнародних спонсорів війни
Джерело: НАЗК

Національне агентство з питань запобігання корупції внесло китайську China Railway Construction Corporation (CRCC) до переліку міжнародних спонсорів війни. Компанія і досі продовжує працювати в Російській Федерації, будуючи метро, мости та автомагістралі. Про це йдеться на офіційному сайті НАЗК.

У відомстві зазначають, що залізнично-будівельна корпорація CRCC – друга найбільша державна будівельна компанія у Китайській Народній Республіці. Вона займається будівництвом залізничної інфраструктури в Китаї, зокрема автомагістралей, тунелів, мостів, швидкісних шосе, аеропортів, портів тощо. 

"CRCC працює в Росії вже шість років, тобто вона відкрила своє представництво в державі-терористці вже після початку російської агресії 2014 року", – йдеться у повідомленні.

CRCC знаходиться під контролем групи China Railway Construction Group, яка повністю підпорядкована Комітету з контролю та управління державним майном КНР (SASAC), додали в Нацагентстві.

Зазначається, що у 2017 році російський підрозділ компанії ТОВ "Сіарсісі РУС" підписав контракт на будівництво трьох станцій Великої кільцевої лінії Московського метрополітену. У грудні 2021 року відбулося їх відкриття. У цьому ж році "Сіарсісі РУС" розпочало будівництво Транскордонної канатно-підвісної дороги через річку Амур.

У відомстві також кажуть, що дочірня компанія China Railway Construction Corporation International підписала контракт на будівництво п’ятої ділянки національної автомагістралі Москва – Казань протяжністю 107 км, яка є важливою частиною більш глобального транспортного маршруту Європа – Західний Китай.

КНР займається будівництвом п’ятого етапу шляху, що повністю розташований у Нижегородській області РФ. Ділянка, виділена китайській компанії, спочатку коштувала 58,9 млрд рублів, проте вартість її збільшилась до 70–80 млрд рублів (понад 900 млн доларів). Будівництво має завершитись у грудні 2023 року (за іншими даними – у червні 2024 року). При цьому рекламування зазначеної траси відбувається за безпосередньої участі президента країни-агресорки Володимира Путіна. Він відкрив нову ділянку траси Москва – Казань від Москви до Арзамаса в Нижегородській області у вересні 2023 року, наголошують в Нацагентстві.

"Також, за повідомленням міжнародних ЗМІ, наприкінці жовтня 2023 року керівництво Росії та Китаю таємно обговорило плани будівництва підводного тунелю, який має з’єднати Росію з окупованим Кримом. Генпідрядником будівництва тунелю під Керченською протокою стане компанія CRCC", – йдеться у дописі.

Компанія в особі ТОВ "Сіарсісі РУС" продовжує бути активним учасником імпортно-експортних операцій, зокрема у період із 24 лютого 2022 року до 31 липня 2023 року було імпортовано товарів на суму понад 22 мільйони доларів.

"Серед імпортованих товарів – матеріали, запчастини, інструменти для будівельних конструкцій та самого будівництва (каркаси, колони, балки, стійки тощо) з КНР", – додають в НАЗК.

Також зазначається, що компанія CRCC забезпечує технологічні спроможності агресора, продовжує активно підтримувати економіку Росії і, відповідно, спонсорувати агресію проти України. Спроб засудити війну Росії проти України з боку керівництва компанії не було, розповіли в Нацагентстві.

Новини за темою: Припинили перевозити російську нафту: НАЗК виключило три грецькі компанії зі списку спонсорів війни

Раніше ми повідомляли, що Україна призупинила статус спонсора війни для Raiffeisen Bank через шантаж Австрії. Зазначалося, що наразі між країнами тривають переговори із залученням представників Єврокомісії.

Читайте також:
США підвищують мита на імпорт товарів з Китаю: Обмеження зачеплять й електромобілі США підвищують мита на імпорт товарів з Китаю: Обмеження зачеплять й електромобілі
Мер Дніпра Філатов став рідше лаятися в соцмережах після скарги активістів у НАЗК Мер Дніпра Філатов став рідше лаятися в соцмережах після скарги активістів у НАЗК
Китайські хакери зламали базу даних Міноборони Великої Британії Китайські хакери зламали базу даних Міноборони Великої Британії
США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства