USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

НАТО закликало мешканців Заходу готуватися до війни з РФ

У НАТО є розроблені та погоджені у Вільнюсі плани щодо протистояння загрозам, серед яких є Росія
НАТО
Джерело: відкриті джерела

Голова Військового комітету НАТО Роб Бауер заявив, що Росія розглядається Північноатлантичним альянсом як одна з головних загроз. А у разі війни до протистояння будуть залучені не лише військові – суспільство має розуміти це. Про це він повідомив на брифінгу 18 січня.

Зазначається, що у стратегії НАТО описали дві загрози – Росію та терористичні групи. У блоку є розроблені та погоджені у Вільнюсі плани щодо протистояння загрозам, серед яких є РФ.

"Той факт, що маємо бути готові до атаки з боку Росії, – не новина сам по собі. Ми, оборонний альянс, маємо бути готові, і ми є готові. Але ми удосконалюємося, щоб бути готовим з більшою кількістю людей, з кращими можливостями у деяких районах", – сказав Бауер. 

При цьому наголосив, що суспільство має зрозуміти: війна та боротьба – це не тільки про військових.

"Нації мають зрозуміти, що коли йдеться про війну, як в Україні, то це загальносуспільний захід. Десятиліттями у нас була ця ідея: у нас є професійні військові, вони розв'яжуть безпекові проблеми – в Афганістані, в Іраку. Чинних військових не вистачить, потрібно буде більше людей, щоб утримувати військових. Потрібна оборонна індустрія, щоб мати достатньо снарядів, виробляти нове обладнання. Все це – частина обговорення цього загальносуспільного заходу", – пояснив Бауер.

І зазначив, що більше людей мають розуміти, що більш готовими треба бути за всіма сферами.

"Це і гроші, і військові, має бути система, щоб залучати більше людей, якщо дійде до війни. Подобається нам це чи ні. Мобілізація, резервісти – я не кажу, що має бути та чи інша система. Але ми маємо думати про це. Треба мати можливість перемикнутися на індустріальний рівень виробництва зброї та снарядів достатньо швидко, щоб мати змогу продовжувати боротьбу, коли ви її ведете. Ми, НАТО, не прагнемо війни. Але маємо бути до неї готові. Це наша робота", – уточнив він.

Бауер додав, що суспільство відіграє важливу роль і має розуміти її.

"Це не лише робота військових. Той факт, що для людей це є сюрпризом, і виливається у закупівлю радіо на батарейках – добре... Вам треба вода, радіо та ліхтарик на батарейках, щоб вижити перші 36 годин. Отакі речі, прості речі, але воно починається звідси. З розуміння, що не все можна запланувати. Що не все буде тіп-топ у наступні 20 років. Я не кажу, що вже завтра щось піде не так. Але ми маємо розуміти: те, що ми перебуваємо у мирі, – це не даність", – констатував Бауер.

Сценарій НАТО

Нагадаємо, напередодні у німецьких ЗМІ з'явилася інформація, що НАТО планує провести в лютому масштабні навчання за сценарієм нападу Росії на альянс.

Навчання мають намір організувати в Північній Норвегії, а іншими місцями маневрів, що плануються, називають Литву та Угорщину. Бундесвер надасть 12 тис. солдатів, а також 3 тис. транспортних засобів і 30 літаків. Британці ж надають авіаносець і кілька винищувачів F-35.

Сценарій навчань – напад Росії на територію союзників, що призводить до застосування статті 5 Договору НАТО. Згідно з нею збройний напад на одного чи кількох союзників розглядається як напад на всіх.

Планується, що це будуть найбільші навчання з часів закінчення холодної війни. Останні маневри альянсу, масштабніші за заплановані, відбулися до розпаду Радянського Союзу – у 1988 році. Тоді було залучено близько 125 тис. солдатів.

Читайте також:
У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро
Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, - ISW Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, - ISW
"Мінус" тральщик "Ковровец": Знищено ще один корабель Чорноморського флоту РФ
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам