USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 9 8 4 0 (+1120)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95

Наступ Росії за 10 днів? Як західні ЗМІ гадають щодо планів Путіна

Не писати про російський наступ в Україні в лютому – моветон. Саме тому кожне поважне західне ЗМІ вже видало як мінімум один матеріал з "інсайдами", а то й кілька. Сьогодні до цієї когорти гадалок приєдналася газета Financial Times, джерела якої називають майже точну дату великого російського наступу – найближчі 10 днів, тобто до 15 лютого. Писати на цю тему – це як говорити "небо чорне, скоро буде дощ". Зрозуміло що він буде, але всім цікаво вгадати, коли саме і чи надовго. Подивімось, як, можливо, буде виглядати нова російська навала, судячи з інсайдів поважних ЗМІ
Війна в Україні західні ЗМІ
Джерело: CNN

Bloomberg: Путін хоче перемоги за будь-яку ціну

У американців є інсайд з Кремля. І він налякав підготовкою Путіна до конфлікту із США та їхніми союзниками, який, як він очікує, триватиме роками. Новий наступ РФ нібито може розпочатися вже в лютому або березні (майже по Арестовичу), щоб встигнути до прибуття західних танків в Україну. Американці пишуть, що Путін готовий прийняти будь-які втрати особового складу військ. За словами джерел видання, нова хвиля мобілізації у РФ можлива вже цієї весни.

Представники американської та європейської розвідки сумніваються, що Росія має ресурси для нового масштабного наступу, навіть після мобілізації 300 тисяч додаткових військових минулої осені. Паралельно Москва намагається здобути прихильників серед "незахідних країн", закликаючи до переговорів про припинення вогню. Навіть люди, близькі до Кремля, визнають, що наразі це безнадійно. Мінімум, на що погодиться Кремль, – це тимчасове перемир'я, яке залишило б під контролем Росії територію, яку зараз утримують її війська, щоб виграти час для відновлення своїх сил. Така от страшилочка від росіян, однобока, але важлива, якщо її правильно розуміти.

New York Times: Путін дав командування Герасимову для наступу

Ця стаття – це переказ візії Заходу на ситуацію у російській армії. Видання з посиланням на американських та європейських чиновників пише, що генерал Валерій Герасімов добився пониження Сергія Суровікіна і командування армією завдяки тому, що переконав Путіна у здатності наступати і перемагати. Але у нього досі немає військ, боєприпасів та техніки, необхідної для успішного масивного наступу. Самого Герасімова західні генерали називають компетентним, але залежним від політичних чвар.

Видання зазначає, що Герасімов "продав" Путіну ідею "гіпернаступу" з потенційною метою захопити Краматорськ". Тепер він став заручником цих обіцянок і буде під тиском виконувати цей наказ. В принципі, не треба бути розвідником, щоб скласти два плюс два.

The Times: Хто запустив інсайд про 500 тисяч мобілізованих?

"Таймс" повідомив апокаліптичну сенсацію про 500 тисяч нових мобілізованих росіян, яких Путін кине в наступ навесні, а точніше – у квітні. Статтю видання опублікувало три тижні тому, але поки ніяких сигналів про якісь високі темпи мобілізації у Росії нема. Тим не менше британці з посиланням на невказані джерела переконують, що Герасимов хоче досягти чисельної переваги над ЗСУ, щоб прорвати оборону українців на Донбасі.

Після цієї статті історія про 500 тисяч мобілізованих зажила своїм життям, її в інтерв’ю повторював міністр оборони України Резніков. Здається, джерела The Times були українськими.

The Guardian: Війна може тривати весь рік

Британці побоюються, що війська Москви стають все більш боєздатними перед критично важливим і все більш невизначеним весняним періодом. Їх налякали дії росіян під Вугледаром і Бахмутом. "Досі поширеною думкою було те, що ініціатива – в руках України після хаотичного відступу Росії з Ізюма у вересні і краще організованого виходу російських військ з Херсона через два місяці після того. Але деякі експерти стверджують, що тепер все змінилося. І ситуація стала більш збалансованою", – зазначає видання.

The Guardian пише про зростання очікувань серед західних розвідувальних управлінь, що війна в Україні буде тривати весь 2023 рік. А Росія спробує її затягнути, щоб її перевага в кількості солдатів мала значення. Видання також додає, що в політичних колах зростає тривога щодо того, скільки ще українські солдати на фронті зможуть продовжувати вести бій без перепочинку, якими б мотивованими вони не були. Не дуже радісна для нас стаття закінчується похмурим припущенням, що "на початку весни загарбники можуть виявитися в кращому становищі, ніж українські захисники, які терпляче чекають прибуття танків".

Financial Times: Наступ у найближчі 10 днів

У FT стаття побудована на одному інсайді від військового радника українських військових. Сподіваємося, що йдеться не про того радника міністра оборони, якого підозрюють у розкраданні 1,7 млрд гривень на закупівлях для ЗСУ, а, наприклад, про Дена Райса, радника Залужного. Зрештою, джерело повідомило британським журналістам, що "є дуже надійні розвіддані", що Росія вже готує атаку, і вона може початися в найближчі 10 днів. Мета – захопити весь Донбас.

Далі йдуть перекази коментарів українських посадовців на цю тему та припущення, де може бути атака: Бахмут, Кремінна, Лиман, південь. Додали б ще Білоруський напрямок і було б взагалі максимально інформативно.

ISW: Напрямок атаки росіян – Луганщина

ISW – це унікальна контора. Вони можуть постити прогнози, які один одному суперечить, з різницею у кілька днів. Наприклад, щодо наступу Росії експерти Інституту вивчення війни пишуть про готовність Путіна вдарити вже навесні, але в інших текстах говорять, що потуги під Бахмутом – це пік їх можливостей. Аналітики ISW припускають, Москва готує кілька етапів наступальних дій, вони можуть розтягнутися на 6–12 місяців, але при цьому Путін "не готовий ризикувати".

З цього всього потоку варто виокремити напрямок можливого наступу, який дають в ISW, – це Луганщина. Північ, Вугледар та Запоріжжя – це відволікання уваги.

За попередньою оцінкою Інституту вивчення війни, великий російський наступ, швидше за все, передчасно досягне кульмінації до квітня 2023 року під час весняного сезону дощів. Він також не досягне оперативно значущих результатів.

CNN: Навряд чи Росія досягне успіху

Американський телеканал з посиланням на західних чиновників повідомляє, що Росія навряд чи досягне стратегічного успіху в будь-якому потенційному наступі на Україну цієї весни через обмежену підтримку у співвідношенні сил, оснащенні та матеріально-технічному забезпеченні. Зокрема, на думку чиновників із Заходу, обмеження не завадять Росії "спробувати почати наступ", але їхня "здатність змінити хід конфлікту на даний момент обмежена".

"Ви бачите, як люди готуються до наступальних дій, але я не думаю, що ви бачите початок наступу у великих стратегічних масштабах. Навряд чи сотні тисяч мобілізованих резервістів були сформовані в цілісні формування, здатні вести великі наступальні маневрові операції", – пояснюють джерела CNN. Також вони сумніваються у новому наступі з території Білорусі.

Висновки: Споживайте інформацію правильно і збережете нервові клітини

Зрозуміло, що активізація боїв на фронтах буде, як тільки погода дозволить. Зрозуміло, що Росія також не буде сидіти і чекати, поки "Абрамси" приїдуть до Мелітополя. Тоді навіщо західні ЗМІ товчуть воду у ступі? Є кілька причин.

Інтерес західних ЗМІ підігріває Україна, яка зацікавлена, щоб тема війни не сходила з перших шпальт. Наші "джерела" підкидають багато інформації журналістам, щоб натиснути на політиків і підтримувати громадську думку щодо надання Україні зброї.

Західні чиновники також активно спілкуються з журналістами, бо мають пояснювати електорату свої дії щодо України. Захід дає танки і обговорює літаки, це серйозний крок, який викликає багато дискусій, і у таких матеріалах обґрунтовується необхідність надання зброї Україні.  

Також західні видання мало чим відрізняються від наших, а хайп – він і в Америці хайп. Ракетні обстріли електростанцій вже не так збуджують середньостатистичного читача, але тема великого наступу кровожерливої Росії на горду Україну з невизначеним майбутнім – це щось нове.

Будь-які матеріали, крім тих, що поширюють російське ІПСО, для України вигідні. Нам потрібна увага і зброя, тож можемо хоч всю весну читати інсайди про мільйон рашистів на фронті.

Читайте також:
Ізраїль відмовляється від застарілих Patriot, проте навряд чи передасть їх Україні, – аналітики Ізраїль відмовляється від застарілих Patriot, проте навряд чи передасть їх Україні, – аналітики
Виробник пластикової тари з Харківщини почав виготовляти дрони для ударів по тилу в РФ, – WSJ Виробник пластикової тари з Харківщини почав виготовляти дрони для ударів по тилу в РФ, – WSJ
На закупівлю дронів для ЗСУ уряд виділив ще 15,5 млрд гривень На закупівлю дронів для ЗСУ уряд виділив ще 15,5 млрд гривень
Ворог залишається активним: Плетенчук розповів про стратегію росіян на Херсонському напрямку Ворог залишається активним: Плетенчук розповів про стратегію росіян на Херсонському напрямку