USD
НБУ
39.22
Готівка
39.40
EUR
НБУ
42.37
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.22
Готівка
39.40
EUR
НБУ
42.37
Готівка
43.00

Росія заманює добровольців на війну в Україну рекламою

РФ хоче уникнути примусової мобілізації, яка може зашкодити планам щодо перепризначення Путіна президентом Росії
російська армія
Джерело: відкриті джерела

Міноборони РФ розпочало нову масштабну кампанію з набору добровольців. Реклама з’явилася в російських соціальних мережах, на білбордах і на телебаченні. Про це йдеться у зведенні Міноборони Британії в Twitter.

"Нова реклама звертається до чоловічої гордості потенційних новобранців, звертаючись до "справжніх чоловіків", а також підкреслюючи фінансові переваги приєднання", – йдеться в повідомленні.

Після того, як доступ до вербування ув’язнених було припинено, приватна військова компанія Вагнера також конкурує за обмежений пул російських чоловіків призовного віку, зазначають у Міноборони Британії.

"Залишається дуже малоймовірним, що кампанія приверне 400 тис. добровольців, про які повідомляло Міністерство оборони РФ", – зазначають у розвідці.

Британські розвідники вважають, що влада РФ ймовірно прагне відкласти будь-яку нову, відкриту обов’язкову мобілізацію на якомога довший термін, щоб мінімізувати внутрішні розбіжності.

Росія готувала наступ на лютий

На початку лютого радник українських військових повідомив Financial Times, що Кремль прагне повернути собі ініціативу у війні і все ж намагається захопити решту Донбасу на сході України. Через це ряд військових експертів пророчать новий неминучий наступ Росії. В Україні стверджують: про плани Росії знають, до можливого наступу – готові.

Путін віддав наказ захопити решту Донбасу до березня, але успіхи російських військових незначні

Андрій Черняк, представник української військової розвідки, заявив, що на початку 2023 року спостерігалося значне нарощування російських сил на сході і південному сході країни.

"Ми спостерігаємо, що російсько-окупаційні війська перекидають на схід додаткові штурмові групи, підрозділи, озброєння та військову техніку. За даними воєнної розвідки України, Путін віддав наказ захопити всі території Донецької та Луганської областей до березня", – сказав Черняк.

Однак цієї зими російські війська домоглися лише незначних територіальних успіхів навколо Бахмута в Донецькій області та поблизу Кремінної в Луганській області.

"Цього тижня російсько-окупаційні війська кинули всі сили на прорив нашої оборони та оточення Бахмута, а також розгорнули потужний наступ на Лиманському напрямку. Але завдяки стійкості наших воїнів вони (росіяни, – ред.) не досягли успіху", – написала заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Новий російський наступ, ймовірно, мав бути очолений елітними підрозділами

Однак, за словами Кирила Буданова, голови української військової розвідки, в Україні воюють 326 тисяч російських військових. Близько половини з 300 тисяч чоловіків, яких Росія мобілізувала минулої осені, пройшли кількамісячну підготовку, що робить їх потенційно більш ефективними військами, ніж новобранці, яких одразу ж кинули в бій.

Україна очікувала, що новий російський наступ, ймовірно, буде очолений елітними підрозділами.

"Ми повинні бути серйозними. Це справжні механізовані бригади, навіть якщо вони менш боєздатні, ніж на початку війни. Вони посилили ВДВ (повітряно-десантні, – ред.) та морські підрозділи. Це не водії автобусів і не шкільні вчителі", – заявив Буданов.

Несподіваних речей немає

Міністр оборони України Олексій Резніков таки вважав, що Росія може почати новий наступ у лютому з символічних причин у зв'язку з першою річницею свого вторгнення, але ресурси Москви не були готові – з військової точки зору.

Проте Сили оборони України вже були готові до можливого наступу російських окупантів.

Зимовий наступ РФ провалився

Після провалу зимового наступу в Україні російське командування має намір перейти до оборони, паралельно набираючи поповнення в армію. Цього року Кремль розраховує завербувати до 400 тисяч контрактників. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на джерела, знайомі з планами російського командування, повідомляв ще у березні.

Зазначається, що Кремль має намір шукати саме добровольців, щоб не вдаватися до ще однієї примусової мобілізації, яка може зашкодити планам щодо перепризначення Путіна президентом РФ у березні наступного року.

За даними українських і західних розвідок, майже всі 300 тисяч військовослужбовців, яких Росія мобілізувала минулої осені, вже знаходяться на полях битв в Україні. Але цієї сили виявилося недостатньо, щоб досягти значних успіхів у зимовій кампанії.

Вирішити проблему нестачі сил і має набір величезного числа контрактників. Стверджується, що в регіони РФ вже спустили квоти – скільки добровольців потрібно набрати. Чоловіків викликають повістками до військкоматів і потім намагаються умовити на контракт з Міноборони. Головні зусилля – на ветеранів збройних сил і на сільських жителів.

Але експерти вже висловлюють сумніви в планах Кремля і прямо говорять, що залучення ще 400 тисяч контрактників в цьому році – це нереально. Ця цифра еквівалентна загальній кількості контрактників у російській армії напередодні вторгнення в Україну.

"Я не бачу можливості для них зробити ще один великий ривок в Україні, якщо вони не перейдуть до економіки воєнного часу і воєнного стану", – заявила старший науковий співробітник Інституту політики Rand Corp. і колишній аналітик російського військового потенціалу в Міністерстві оборони США Дара Массікот.

 

Читайте також:
Новий керований боєприпас РФ може долетіти до будь-якого району Харкова, – глава ОВА Новий керований боєприпас РФ може долетіти до будь-якого району Харкова, – глава ОВА
Наталія Могилевська: МИ ВЖЕ ПЕРЕМОЖЦІ! Наталія Могилевська: МИ ВЖЕ ПЕРЕМОЖЦІ!
Атакували Атакували "Шахедами" та ракетами: Росіяни цієї ночі вдарили по об'єктах критичної інфраструктури в низці областей
Ситуація на фронті, відведення військ із Авдіївки та можливий наступ на Харків: Основне з інтерв’ю Олександра Сирського Ситуація на фронті, відведення військ із Авдіївки та можливий наступ на Харків: Основне з інтерв’ю Олександра Сирського