USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 6 4 6 0 (+1160)
USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90

Білорусь заявила про появу нового зенітно-ракетного полку біля кордону з Україною

Новосформований полк в Лунінці сьогодні відвідає міністр оборони Білорусі Віктор Хренін
білоруси_2
Джерело: відкриті джерела

Міністерство оборони Білорусі стверджує, що сформувало новий зенітний ракетний полк. Він знаходиться приблизно за 60 км від Рівненської області. Про це йдеться в заяві міноборони.

"У Білорусі сформовано новий зенітний ракетний полк. Під час формування полку особлива увага приділялася створенню сучасної військової інфраструктури та навчально-матеріальної бази, обладнанню комфортабельних місць розміщення особового складу, питанням соціального забезпечення військовослужбовців та членів їх сімей", – йдеться в повідомленні.

Новосформований полк в Лунінці сьогодні відвідає міністр оборони Білорусі Віктор Хренін.

Джерело: відкриті джерела

Україна на роки замінує кордон із РФ та Білоруссю

Джерело: відкриті джерела

Український кордон із Білоруссю та Росією буде розширений до двох кілометрів завширшки. Крім того, вся ця територія буде замінована і буде діяти спеціальний режим. Про це в ефірі телемарафону заявив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко, нагадавши, що Верховна Рада 24 лютого прийняла відповідний закон.

Зазвичай ширина прикордонної смуги – 30–50 метрів на всіх ділянках кордону. Однак із Росією та Білоруссю її ширина буде до двох кілометрів. 

Крім того, процедура виділення земель під нову прикордонну смугу була спрощена. І після того, як буде врегульоване питання щодо визначення нового кордону, на новій території діятиме як особливий режим використання земель, так і спецрежим для мешканців прикордонних населених пунктів. Їм будуть надані спеціальні дозволи на пересування, однак цей механізм поки що опрацьовується.

Втім, за словами Демченка, ширина нової прикордонної смуги може бути місцями менше ніж два кілометри. Все залежатиме від ландшафту та загрози напрямків.

"Земельні ділянки вздовж цієї прикордонної смуги надаються військовим частинам Держприкордонслужби для того, щоб і облаштувати інженерно-технічні та оборонні споруди тощо. Це здійснюється для того, щоб посилити контроль та оборону нашого держкордону на цій ділянці", – зазначив Демченко. 

До речі, в тексті прийнятого парламентом закону про розширення прикордонної смуги з Білоруссю і Росією йдеться про спеціальний прикордонний режим щодо заборони вільного в’їзду, перебування, проживання, пересування осіб і провадження робіт, які не пов’язані з обороною чи охороною державного кордону України

Внесені зміни також дозволили врегулювати питання залучення Збройних сил України, Національної гвардії та поліції до виконання завдань з охорони державного кордону за умов воєнного стану.

Після початку повномасштабної війни Росії проти України Олександр Лукашенко віддав військову інфраструктуру Білорусі в повне розпорядження Кремля.

Чи можливий наступ із Білорусі?

Наступ РФ на Україну з території Білорусі ймовірний, але він може початися лише наприкінці 2023 року. Про це повідомляють в Інституті вивчення війни

Активність російських військ у Білорусі вказує на те, що наступ на початку 2023 року є малоймовірним, тоді як восени ця загроза виглядає більш серйозною.

Високопосадовці Кремля продовжують проводити зустрічі на високому рівні з білоруським національним керівництвом – діяльність, яка може створити умови для російського нападу на Україну з Білорусі, хоча не обов’язково і не в найближчі тижні, вважають аналітики Інституту вивчення війни.

Новий напад Росії на Україну з боку Білорусі на початку 2023 року виглядає менш імовірним, враховуючи нинішню військову активність Росії в Білорусі, хоча напад з боку Білорусі наприкінці 2023 року виглядає більш правдоподібним.

"Росія завершить щорічний призовний цикл осіннього 2022 року та перебуватиме в циклі весняного 2023 року, а до осені 2023 року, цілком можливо, завершить один або кілька додаткових призовів у запас. Відкладений термін для цього плану дій може дозволити Росії достатньо підготувати військову промисловість, щоб забезпечити більшу частку необхідних матеріалів для відновлення вторгнення з Білорусі, ніж Росія може забезпечити цієї зими", – вважають в ISW.


Читайте також:
В Україні запрацював е-кабінет постраждалого та контактний центр для військових і правоохоронців В Україні запрацював е-кабінет постраждалого та контактний центр для військових і правоохоронців
Кабмін підтримав проєкт указу Зеленського про створення Сил безпілотних систем в ЗСУ Кабмін підтримав проєкт указу Зеленського про створення Сил безпілотних систем в ЗСУ
Вірменія може заборонити трансляцію російських каналів, – Пашинян Вірменія може заборонити трансляцію російських каналів, – Пашинян
В армії зараз є 12 тисяч вакансій: Які найбільш затребувані В армії зараз є 12 тисяч вакансій: Які найбільш затребувані