USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 6 4 6 0 (+1160)
USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90

Новий наступ росіян: Аналітики ISW назвали ймовірні напрями

В Інституті вивчення війни вважають вкрай малоймовірним, що новий наступ буде з боку Білорусі
окупанти наступ
Джерело: відкриті джерела

Російський диктатор Володимир Путін готує новий наступ на Україну, який може розпочатися у лютому–березні 2023 року. Скоріш за все, армія РФ піде на Луганську область. Так вважають аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

Зазначається, що Кремль, ймовірно, готується до проведення рішучих стратегічних дій у Луганській області за шість місяців з метою повернути собі ініціативу на полі бою. Крім того, наступ може відбутися у районі Вугледара на заході від Донецька.

В той же час в ISW вважають вкрай малоймовірним, що цей новий наступ буде спрямований на північ України з боку Білорусі.

У звіті вказують і на те, що Кремль підтвердив, що Путін здійснює превентивне помилування засуджених, які беруть участь у війні РФ в Україні. За оцінкою Інституту вивчення війни, ці превентивні президентські помилування можуть сприяти подальшому вербуванню в колоніях і, ймовірно, дають ПВК "Вагнера" можливість діяти більш безкарно на полі бою.

Плани Кремля на лютий–березень 2023 року

Російський диктатор Володимир Путін націлений вести війну проти України багато років і розраховує, що новий наступ армії РФ, який може розпочатися вже в лютому–березні 2023 року, дозволить окупантам перехопити ініціативу у ЗСУ. Про це пише Bloomberg.

Зазначається, Кремль "прагне продемонструвати, що його сили здатні повернути собі ініціативу після кількох місяців втрат позицій". Мета Москви – "натиснути на Київ та його прихильників, щоб вони погодилися на щось на зразок перемир’я, яке залишило б за Росією контроль над окупованою територією.

Видання наголошує, що станом на сьогодні навіть Путін не може заперечувати слабкість збройних сил РФ, на створення яких він витратив десятиліття, після того, як його війська втратили понад половину земель, захоплених в Україні з початку повномасштабного вторгнення. Однак очільник Кремля, як і раніше, переконаний, що Росія зможе перемогти всупереч усім невдачам, але покладаючись на більші сили та готовність прийняти фактично будь-які втрати.

РФ може відновити наступ уже у лютому–березні 2023 року. Він може розпочатися до того, як Київ отримає нещодавно обіцяні танки зі США та Європи.

Bloomberg називає такі плани Путіна "ще однією смертоносною ескалацією його війни", нагадуючи, що Україна готує власний удар для деокупації своїх територій і відкидає будь-яке припинення вогню, яке зберегло б за Росією контроль над ними.

Відомо, що президент Росії вже затвердив плани щодо розширення збройних сил майже на 50% протягом наступних кількох років, розгортання нових сил поряд із Фінляндією, яка перебуває в процесі вступу до НАТО, та в окупованих регіонах України. Школи та університети у РФ відновлюють курси військової підготовки, а підготовка до війни пронизує російське суспільство.

Також видання зазначає, що "мінімум, на який погодився б Кремль", – це тимчасове перемир’я, яке залишило б за Росією контроль над окупованими територіями, щоб виграти час для відновлення своїх сил. Однак така ідея є неприйнятною ані для Києва, ані для його союзників.

Поки що Путін робить ставку на те, що або Захід, або Україна видихнуться, і розраховує на те, що можлива поразка на перевиборах у 2024 році Джо Байдена, який очолює коаліцію на підтримку Києва, може надати Вашингтону "більшої гнучкості".

Що було раніше

Про ймовірний наступ раніше повідомляв секретар РНБО Олексій Данілов. За його словами, першою ознакою цього є реалізація активних інформаційних заходів, спрямованих на залякування громадян. 

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та міністр оборони Олексій Резніков у спільній заяві зазначили, що Росія ще зберігає значну перевагу у кількості військ, озброєнь та військової техніки. Російські війська продовжують наступальні дії на сході України. Спроба реваншу РФ за її невдачі у війні проти України, зокрема й загроза нового повномасштабного наступу російських сил є дуже реальною. 

Крім того, дуже ймовірним є наступ з території Білорусі.

Читайте також:
Кабмін запропонує Раді ратифікувати Угоду про вільну торгівлю з Туреччиною Кабмін запропонує Раді ратифікувати Угоду про вільну торгівлю з Туреччиною
ЦАХАЛ взяв під контроль палестинську сторону КПП ЦАХАЛ взяв під контроль палестинську сторону КПП "Рафах"
Сполучені Штати визнають Путіна президентом Росії, – Держдеп Сполучені Штати визнають Путіна президентом Росії, – Держдеп
Керівників ТЦК, причетних до мобілізації Керівників ТЦК, причетних до мобілізації "заброньованих", будуть карати, а зменшити черги в ТЦК допоможе лише цифровізація: Федієнко про мобілізацію в Україні